hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kézen fogva építs gyármárkát

A gyógyszerkommunikáció pr vonatkozásairól szólt a Kreatív és a Medical Tribune szaklap Gyógyszerkommunikációs Konferenciája. Vállalati márkaéptés, online pr, szoros együttműködés a marketinggel.

hirdetés

Nyolcadik alakolommal rendezett közös konferenciát a Professional Publishing Hungary két szaklapja a Kreatív és a Medical Tribune. A konferencián arra gyógyszercégek marketingesei és néhány ügynökségi képviselő arról kapott tfogó képet, hogyan lehet hatékonyabbá tenni a gyógyszerkommunikácót a klasszikus éa az online pr eszközeivel.

Abban a legtöbb előadó egyetértett, hogy nem képzelhető el erős márkaépítés az elsősorban eladásra koncentráló marketing és a korábban főleg sajtókommunikációval foglalkozó pr szorosabb együttműködése nélkül.

Az egyik fontos konklúzió volt, hogy az erős vállalati márka sokat segíthet az egyes gyógyszermákáknak. Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. pr és kormányzati kapcsolatok vezetője a hazai cég imázsépítésén keresztül szemléltette, hogy mennyiben segíthet egy erős cégmárka az egyes kategóriamrákáknak és a gyógyszermákáknak.

Szerinte a klasszikus márkázott generikus termékekre építő korszak lefelé ívelő szakaszban van, a betegek egyre tudatosabban állnak a gyógyszerekhez és szűkülnek a marketingre fordítható források is. Kevés az idő új termékek bevezetésére, kevés a pénz és sokszor nehéz új eredeti üzenetet rendelni egy más cég által is forgalmazott termék mellé.

Képek a konferenciáról!

Beke Zsuzsa úgy látja, ennek köszönhető, hogy az egész gyógyszeripar erős vállalati márka felépítése felé halad, mert ez erősíti a beteglojalitást, növeli a bizalmat, és az összes termékmárkának jót tesz. Márpedig a vállalati márka építésének kulcsfontosságú eleme a pr, ezen belül a felelős vállalati magatartás. A Richer pr és kormányzati kapcsolatok vezetője szerint a vállalati márkaépítésnek veszélye is van, botrány esetén, az összes gyógyszermárka bajba kerülhet, plusz viszonylag sokat kell költeni kommunikációra és lassan térül meg ez a befektetés. Ettől függetlenül Beke szerint van értelme ennek a lépésnek.

Volt aki vitatkozott ezzel az állítéssal, Rékasi Balázs, a Pfizer közkapcsolati igazgatója szerint a Richternél a magyar tulajdon és az ismert cégvezető, Bogsch Erik miatt van értelme a vállalati márka építésének, viszont a piacvezető Novartis pont az ellenkező stratégiát követi, gyakorlatilag teljesen háttérbe húzódik.

Szintén vitát váltott ki Rózsa Iván, a Sanofi-Aventis kommunikációs igazgatójának előadása, amit Kovács Gusztávval, a Sanofi-Aventis kategóriamenedzserével tartottak arról, hogyan lehet pr-eszközökkel kategóriát épteni. Az előadás arról szólt miként segítette a Normaflore gyógyszer értékesítését a probiotikum termékkategória megépítése. Az előadók szerint a lakosság körében korábban nem annyira ismeret vény nélkül kapható gyógyszertípust kellett megismertetni, el kellett magyarázni, hogy mikor érdemes probiotikumot szedni. A márkák említése nélkül zajló kategóriaépítéssel párhuzamosan zajlott a Normaflore reklámkampánya is, így épült össze a kétféle kommunikáció. Arra a kérdésre, hogy nem tud-e más gyógyszergyártó könnyedén ráülni a Sanofi által megépített kategóriára, Rózsa Iván azt mondta, hogy az esély megvan erre is, de az asszociációk szorosan kötődnek a Normaflore-hoz még akkor is, ha a fogyasztók egy csoportja érti, hogy nem csak a Sanofi terméke ad megoldást.

A konferencián szó volt még arról, hogyan érdemes online környezetben szöveges hirdetéseket készíteni, hogyan érdemes egészségügyi eseményeket szervezni, illetve a Zsolnai Endre, a Mikulásgyár főszervezője arról beszélt többek között, hogyan érdemes egy meglévő társadalmi célú projekthez kapcsolódni.

A délutáni programban szó volt továbbá arról, hogy a közösségi médiás pr hogyan építhető be a gyógyszercégek kommunikációjába.

Előadások:

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés

Fileok

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

A White Rabbit 6 érmet hozott el a fesztiválról, köztük két aranyat. 

Leitner Attila a két éve kinevezett Csatári Patrikot váltja – értesült a Media1.

A sokat gúnyolt, 100 millió fontos Get ready for Brexit után itt a következő reklám, ami arról szól, hogy minden remek lesz.

A Dove a rabszolgaság eltörlésének ünnepnapja előtt indított nyári kampányt.

Az Instán megosztott üzenetek lényege, hogy a sebességkorlátozásokat nem véletlenül hozzák meg a nyári karbantartások idején.

DIGITALIZÁLVA – ÚJ MEGOLDÁSOK SAVE THE DATE 07.23. 14:00

Hetedik alkalommal rendezzzük meg content marketing versenyünket, amelyre most megújult kategóriarendszerben jelentkezhetnek az ügynökségek, médiumok és a megbízói oldal képviselői az elmúlt év legjobb tartalomalapú marketingmegoldásaival.

Bemutatjuk a GyártásTrend első, letölthető online webinárját! #FACTORY Insight - II. rész: Autóipari technológiák. A szakmai anyag egy hónapig elérhető!

A Kreatív második alkalommal hirdeti meg az Influt, a közösségi márkavezérek versenyét, melyre az elmúlt év legjobb, influencerek bevonásával készített marketing-, PR- és kommunikációs kampányait és aktivitásait várjuk.

Magyarország egyik legrangosabb kreatív reklámversenye, nemzetközi kreatívigazgatók és szakújságírok a zsűriben! M+Listán pontszerzés. Végső nevezési határidő: 2020. július 31.

Mentes-M Díj 2020-ban is! Idén is keressük a legkiemelkedőbb minőségű mentes termékeket hazánkban! Nevezési határidő: 2020 augusztus 31.

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

hirdetés
hirdetés