hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kell a pénz

Olcsó népbank imázsát vette magára a Citibank tavasszal futó reklámfilmjével.
hirdetés

 

Imázsváltó reklámfilm a Citibanktól
Termék: Citibank nulla forintos számlavezetési konstrukció
Hirdető:
Citibank
Ügynökség:
Publicis

A Citibankról évekig a vasalt ing, az igényes angol szövetből készített, méretre szabott öltöny és az aranyszínű bankkártya ugrott be. Nem mintha sok jót hallottam volna a cégről, sőt lesújtó személyes tapasztalatok is akadtak jócskán. A visszafogott és célzott kommunikáció, a nehezen befogadható, a lakosság számára értelmezhetetlenül drága konstrukciók, a letisztult dizájnú logó mégis rátette a bankra az elit címkét.

Ez a tejszínhabos világ most elkezdett elolvadni. Pedig jól indultak a dolgok. Az esernyős logó újrabevezetése elég igényes kampányt hozott. A kezdeti nyomtatott hirdetések szépek voltak és jól kihasználták a logó formáját. Aztán a többféle mutációban futó kampány elemei közé bekerültek gyengébb darabok is. Sajnos. Most pedig megjelent ez a beszélőfejes film, az egyszerű magyar kisemberekkel, akik elmondják, hogy a Citibank nem elitbank, annyira nem, hogy ingyenes szolgáltatásokat is kínál.

A reklám minden bizonnyal mérföldkő a bank életében, hiszen eddig alig volt hazai gyártású filmjük. Reklámszakmai szempontból is fontos állomás a Citibank alkotása, mert egy prémium banki márkának sikerült egy húzással lekerülni a takarékszövetkezetek szintjére. Általában fordítva zajlik a folyamat: egy népbank megpróbálja elhitetni a fogyasztóval, hogy náluk az ügyfél a király, hogy a szolgáltatások személyre szabottak, megpróbálják feljebb pozicionálni magukat. Ez alól talán csak az Erste a kivétel, amelyik egy totálisan eladósodó és ebbe beleőrülő családot helyezett szándékosan igénytelenre alakított reklámjaiba. Nyilván azért, mert azt gondolják, ilyen a célcsoport. A feltételezés nem áll messze a valóságtól, de azért a cinizmus rosszul esik kicsit, főleg egy banktól.

A Citibank hazai vezetői nyilván nem önszántukból döntöttek a márka leértékeléséről. Valószínűleg messze az óceánon túl egy magas irodaházban valaki szúrós szemmel ránézett egy tizedesvessző után szereplő számra, és úgy döntött, annak a számnak növekednie kell, mégpedig azonnal. Az már azonban az itthoni döntéshozókon múlhatott, hogy milyen módon próbálják behajtani az extraprofitot. Valószínűleg a kutatóintézetek gépei azt dobták, hogy itthon egyszerűbb növekedést elérni nullák mutogatásával, mint prémiumszolgáltatások felépítésével, prémiumügyfelek megszerzésével.

Ettől még a nullaforintos számlavezetési konstrukciót népszerűsítő reklám lehetne jó is, de nem az. Pedig a szöveg meglepően természetes, olyanok írták, akik hallanak embereket beszélgetni, a szereplők kiválasztása sem rossz, ahogy a rendezés és a kamerakezelés is hozza az elvárt színvonalat. A beszélőfejes alapötlet viszont nem ötlet, ahogy a nullaforint, nullaszázalék, nullakamat harsogása sem.

A Citibank ezzel a kampánnyal lehet, hogy megtalál egykét aktuálisan bankot váltó „bizonytalan szavazót”, az viszont biztos, hogy elveszítette az elitbanki imázsát. Ha ez volt a cél, akkor a kampány sikeres volt. Kérdés, hogy a sok kispénzű, eladósodott ügyfél hosszú távon mit hoz a banknak.

Értékelés: 3

A reklámfilmet itt letöltheti.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Eleve szűkített tartalmat érnek el a gyerekek, amit a szülők tovább korlátozhatnak, ahogy az előtte töltött időt is.

Az ad_apt néven induló új részleg kifejezetten adaptációs, lokalizációs munkákra szakosodott.

Fonay Gergely felügyeli majd az Auchan Korzók brand márkafrissítését is.

Progressive Reklámügynökség kutatást végzett a hirdetők marketingmunkatársai körében azzal kapcsolatban, hogy a járvány miként változtatta meg a reklámügynökségekkel kapcsolatos elvárásokat.

Például Cserhalmi György, Ascher Tamás, Udvaros Dorottya, Alföldi Róbert, Mácsai Pál és Péterfy Bori.

Hetedik alkalommal rendezzzük meg content marketing versenyünket, amelyre most megújult kategóriarendszerben jelentkezhetnek az ügynökségek, médiumok és a megbízói oldal képviselői az elmúlt év legjobb tartalomalapú marketingmegoldásaival.

Bemutatjuk a GyártásTrend első, letölthető online webinárját! #FACTORY Insight - II. rész: Autóipari technológiák. A szakmai anyag egy hónapig elérhető!

A Kreatív második alkalommal hirdeti meg az Influt, a közösségi márkavezérek versenyét, melyre az elmúlt év legjobb, influencerek bevonásával készített marketing-, PR- és kommunikációs kampányait és aktivitásait várjuk.

Magyarország egyik legrangosabb kreatív reklámversenye, nemzetközi kreatívigazgatók és szakújságírok a zsűriben! M+Listán pontszerzés. Végső nevezési határidő: 2020. július 31.

Mentes-M Díj 2020-ban is! Idén is keressük a legkiemelkedőbb minőségű mentes termékeket hazánkban! Nevezési határidő: 2020 augusztus 31.

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

hirdetés
hirdetés