hirdetés
hirdetés
hirdetés

„Jaj, már megint egy olasz!”

Olasz könyvek, olasz zenék, olasz filmek, Ascher- és gyerekdarabok, na meg szenvedélyes rajongás a fotókért. Eheti kultúrterrorunkat Révész Zsuzsa, az RTL Magyarország marketingkommunikációs osztályvezetője írta.

hirdetés

Könyv

Ez egyszerre a legkönnyebb és legnehezebb is, mert nagyon sok könyvvel élünk együtt, amelyek egy része már gyerekkoromban is megvolt a szüleimnek, és titokban, a paplan alatt olvastam őket jóval korábban, mint szabad lett volna. Hogy éppen mit olvasok, az abszolút a kedvemtől és a rendelkezésre álló időtől függ. Nyáron regényt, ősszel, a legnagyobb hajtás idején inkább novellákat. Van olyan is, hogy leveszem Szókratész védőbeszédét vagy Platón Lakomáját, s kicsit olyan, mintha megint az iskolapadban ülnék. De ha „instant” pihenésre van szükség, akkor lekapok egy Agatha Christie-t a polcról, és elolvasom századjára is. Tiniként a nagymamámmal egyszerre olvastuk, és a Mama mindig tett bele egy X-et, jelezve, hogy azt már olvasta, nehogy csak a végén jöjjön rá. Aztán én is elkezdtem X-elgetni. Christie zsenialitását vagy a mi feledékenységünket jelzi, hogy van olyan krimije, amelyikbe 9 db X-et tettünk. De volt idő, amikor mindent összeolvastam a templomosokról, csak Dan Brown kicsit hamarabb írt belőle regényt.

Révész Zsuzsa
Révész Zsuzsa

Szerb Antal Pendragon legendája vagy az Utas és holdvilág ugyanez a kategória. Akárhányszor képes vagyok újraolvasni. Olaszország a nagy és örök szerelem, de persze az Utas és holdvilág nemcsak ezért az egyik nagy kedvencem.

Igazi esti olvasmány Nyáry Krisztián bármelyik könyve, csak óvatosan kell megválasztani, hogy melyik történettel (és nem történetre!) alszom el.

Talán véletlen, de külföldi írók közül is két olaszt emelnék ki, Umberto Eco: Foucault-ingáját egyetemistaként a szó szoros értelmében rongyosra olvastam, annyira, hogy újra kellett köttetni. A kortárs nagy kedvenc pedig egyértelműen Alessandro Baricco, aki tulajdonképpen nem is novellákat, kisregényeket, hanem zeneműveket ír. Aki olvasta már bármelyik regényét, akár a Novocentot vagy a leghíresebb, Selyem címűt, az tudja, miről beszélek. Miközben az ember olvassa, folyamatosan hallja az írások dallamát, ami egészen lenyűgöző számomra. Nincs tőle kedvenc regényem, most épp Az ifjú arát olvasom, de talán nem véletlen, hogy az egyik kedvenc sorom a Mr. Gwyn-ból is a zenéről szól: „Gyakran tanakodtam azon, vajon a hangolók tudnak-e zongorázni. Már úgy értem, profi szinten. (…) De ha a kérdés arra vonatkozik – folytatta –, hogy a hosszú órákig tartó hangolás befejeztével vajon miért nem ülnek le egy Chopin-szonátát eljátszani, hogy kiélvezzék szakmai tudásuk és odaadó munkájuk eredményét, a válaszom az, hogy még akkor sem tennék meg, ha képesek lennének rá. – Nem? – Aki felhangolja a zongorát, az nem szívesen hangolja le – magyarázta Jasper Gwyn.”

Zene

Alessandro Baricco regényeinek zenéjét hallgatom elalvás előtt, de nagyon szeretem – a szintén olasz - Ludovico Einaudit is. A Fly életem egy elmúlt szakaszában nagy erőt adott, és olyan szerencsés vagyok, hogy élőben is hallhattam Párizsban.

De ebből a felsorolásból nem hagyhatom ki a barátaim, Geszti Péter és Zséda dalait sem. Utóbbinak több dalszöveget is írtam. Gesztinek nem, pedig vannak, akik szerint ráférne!

Tévé

Márciusban volt 17 éve, hogy az RTL-ben dolgozom, ami a felnőtt életem legnagyobb része. Ezzel szerintem választ is adtam erre a kérdésre.

Film

Nincs arra itt elég felület! Bármi Woody Allentől, bármikor. Ha azonban egy kedvenc filmet kell mondani, akkor mindig a Cabarét mondom. Szerintem hibátlan.

De a Café de Flore, a Babette lakomája vagy bármelyik Hitchock, A szarvasvadász, Az eredet, A király beszéde, a Suttogások és sikolyok, bármelyik Fellini, Antonioni, Bergman és sorolhatnám. Újranézni keveset szoktam. Talán csak Az ötödik elemet, hogyha meg akarom győzni magam, hogy bármi van is, létezik az ötödik elem, ami mindent legyőz. De én javíthatatlan romantikus vagyok! És hogy ennek jegyében begyűjtsem az ellenszenv-pontokat is, be kell vallanom, hogy a tél nagy kedvence számomra a La La Land volt, amivel valószínűleg egyedül voltam az országban.

Színház

A színház örök szerelem a szentesi Horváth Mihály gimnázium, és az esztétika szak óta. Mostanában azonban felnőtt darabra ritkán jutok el, mert a mindjárt 10 éves kislányomat viszem - egyébként jobbnál jobb - gyerekdarabokra. A Pál utcai fiúk volt most a legnagyobb élmény. Én - bevallom - többször is láttam. Amint kiléptünk a színházból a lányom első kérdése az volt, hogy „Mikor nézzük meg újra?”

A kor előrehaladtában talán egyetlen jó dolog van, hogy még láthattam olyan darabokat, amiket ha később születek, nem láthattam volna. Így az egyik legnagyobb színházi élményem a mai napig Ascher Tamás legendás Három nővére. De Szirtes tanár úr összes rendezését is igyekszem megnézni, a legközelebbi dátum a naptáramban a június 9-i Szerelmes Shakespeare bemutató, és őszinte rajongója vagyok az Alföldi-Stohl párosnak. Az utóbbi évek legmegrázóbb színházi élménye számomra a Kőműves Kelemen volt, ami sajnos már nem látható, de innen is üzenem nekik, hogy nagyon nagy kár.

Képzőművészet

Nagyon szeretem a fotókat, gyűjtöm is. A nagy kedvenc most egy New Yorkban élő fiatal fotográfus – ó jaj, tudom, megint egy olasz! –, Paolo Pettigiani New York képei. Különleges technikával hívja elő a fotókat, ami egészen rendkívüli hangulatú képeket hoz létre. Kettő ott is van belőlük a falamon, az egyikből az első példány, amire különösen büszke vagyok.

Ha múzeum, akkor nemrég láttam Amsterdamban a Van Gogh múzeumot, ami egészen zseniális, illetve mellette a Mocót is nagyon tudom ajánlani, akkor épp Banksy és Dalí volt.

Enni, inni

A szombat kora reggel a Déryné pékségben kezdődik, ha tehetjük, akkor ebédelünk a BIGinningben, és egy évszázadban egyszer, ha egy éjszaka nagyon elhúzódik, akkor az a különleges hangulatú Piros pezsgőben ér véget.

Utazás

Ha valami nagy baj van, csak beülök az autóba, és 5 óra múlva kiszállok a kedvenc trieszti szállodám parkolójában, közvetlenül a tengerparton. Ott mindig süt a nap! De bármi, ami Olaszország, általában autóval. Ha repülő, akkor New York. Itthon pedig egyértelműen a Balaton, minden évszakban, minden mennyiségben. Néhány hónapja lett egy kutyusunk, aki alapjaiban forgatta fel az életünket, úgyhogy többet kirándulunk „a lábunkon”, mint eddig valaha.

Tervek

Igazi tervező típus vagyok, úgyhogy a lista nagyon hosszú. De ahogy most újraolvastam, amit írtam, lehet, hogy a lista elejére veszem, hogy sürgősen megtanulok olaszul.

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Miközben többedmagával heroikusan védte a nem kívánatos kérdésektől a Miniszterelnök Urat.

A gyengélkedő Walt Disneyt előzték meg értékben.

Az erről szóló törvény több éve hatályos, a helyzet mégis egyre romlik az MKP szerint.

Pontosabban fehér zaj és levendulaillat jön a magazinból, amiben az ágyukat reklámozzák.

hirdetés

A Magyar Instagram Körkép 3.0 kutatás eredményeinek és az Instagram legfrissebb híreinek ismertetése, a turisztikai szektorra fókuszálva. Május 30., 09:00

Pakk Csomagolásdizájn-verseny célja, hogy megtaláljuk Magyarország legszebben tervezett és kivitelezett termékcsomagolásait. Meghosszabbított nevezési határidő: május 31.

Idén tizedik alkalommal hirdetjük meg az online videótartalmak versenyét. Hosszabbított nevezési határidő: június 1.

Gyakorlatorientált tréning a SAKKOM Interaktív szakmai támogatásával a Google AdWords kampány létrehozásának és optimalizálásának technikájáról és trükkjeiről, egészen a kezdő lépésektől. június 6., 08.30 - 14.00

Nemzetközi PR Best Practices június 7-én: Nemzetközi PR vezetők esettanulmányai és vacsora az ICCO elnökségi tagjaival

Játssz komolyan! – LEGO® SERIOUS PLAY® workshop: Legózz a fejlődésért, legózz a flow élményért! Három LEGO® SERIOUS PLAY® workshop egy napon, válaszd ki a saját témádat! Időpont: június 14.

Ülj a géphez! – Facebook tréning HR-eseknek. Toborzási kampányok a Facebookon, lépésről lépésre, június 20-án.

A verseny célja, hogy díjazza az egyedi belsőépítészeti dizájnt, kreatív vendéglátóipari/hotel kommunikációt és márkamegjelenést. Nevezési határidő: 2018.06.29.

Az Élelmiszer az FMCG szektor meghatározó szaklapja új versenyt indít. A verseny célja, hogy megtaláljuk a hazai piac legkiemelkedőbb minőségű mentes termékeit. Nevezési határidő: augusztus 31.

hirdetés
hirdetés