Itt a kolibriként repülő Metafly, amelyen 50 évig dolgoztak

Sőt, ötvennél is több évnyi kutatás és fejlesztés előzte meg azt a drónhoz hasonló, madáralakot öltő szerkezetet, amelyet távirányítóval lehet reptetni. Az aprólékosan kidolgozott és a kolibri szárnycsapásait imitáló Metafly láttán talán még az egykor a sarki játszótéren papírsárkányt eregetők szíve is picit hevesebben ver.

Edwin Van Ruymbeke 2014-ben egy hasonló ötletére már levezényelt egy sikeres Kickstarter-kampányt a világ első, mobiltelefonnal irányítható Bionic Bird-jével, amit azóta már az Amazon is árul 92 dollárért. Ezúttal azonban továbbfejlesztette repülő gépmadarát, amely még pontosabban imitálja a madarak és szárnyas rovarok repülését, és már egy kétcsatornás kontrollert is tervezett hozzá. 

A legelső mechanikus, TIM nevű játékmadarat pedig még nagypapája és édesapja rakta össze a hatvanas évek elején. Aztán Edwin Van Ruymbeke azzal folytatta ezt a családi tradícióként megörökölt hobbit, hogy légiforgalmi mérnök diplomát szerzett, majd az állat- és növényvilágból ellesett, mindennapi gyakorlatba átültethető tulajdonságokkal foglalkozó biomimetika szakirodalmát bújta. Azóta is ennek a szenvedélyének él, amely legutóbb a MetaFlyban csúcsosodott ki. A drónoktól eltérően ez sem rotorral, hanem rádióhullámmal működik, és tényleg csak a reptetés élményének megélésére lett kitalálva.  

A távirányítható bionikus szerkezet 19 centiméter hosszú, súlya alig 10 gramm, a madár szárnyfesztávolsága 29 centiméter, és 100 méteres körzetben akár 20 km/órás sebességgel képes repülni. És mivel ezek a szárnyak kristály polimeres, karbonszálas, ütésálló anyagból, a vékonyka lábak pedig elasztikus, puha landolást biztosító matériából készültek, így akár egy telebútorozott szobában is lehet vele játszani. Igaz, nem sokáig, mert akkumulátorának 15 perces töltésével mindössze nyolc percig tud repkedni, de az a repülés megdöbbentően hasonlít az energiától duzzadó pillangók vagy a ráérősebb kolibrik apró, sűrű szárnycsapásaira. 

A MetaFlyt május elejéig még 69 euróért lehet előrendelni, de ahogy kiszállították ezeket az első támogatói darabokat szeptemberben, utána már 129 euróért fogják majd bedobozolni. És bár nem lehet megjósolni, tényleg így lesz-e, mindenesetre a Kickstarter-kampányában kért összegnek a több mint tizenötszöröse gyűlt már össze.

A sorozatot a Telenor támogatja.

Szekeres Andrea
a szerző cikkei

(forrás: Kreatív Online)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

2 x 1,5 órás tréningünket HR-szakembereknek, vezetőknek ajánljuk, akiknek feladata, hogy önmagukat is eddzék a változásokra, és tovább is tudják adni ezt a tudást. Oktató: Cser Alexandra, trainer partner. Időpont: október 2. péntek délután

A Kreatív és a Vodafone közös Ready pályázatának célja, hogy ösztönözze, elismerje és támogassa azokat a vállalkozásokat, vállalatokat és magánszemélyeket, akik 2020-ban alkalmazkodni tudtak a járványhelyzet miatt kialakult változásokhoz, és sikeresen leküzdötték a kihívásokat.

Idén a Nagy Kreatív Hét teljesen biztonságosan, online stream formájában érkezik, ráadásul stúdióminőségben! Érdekel? Akkor ne hagyd ki! Jelentkezz!

SAVE THE DATE - 2020. október 21. Te mennyire ismered az embert? És hogyan tudsz neki még többet, még több csatornán eladni? Teszi fel a fő kérdéseket a konferencia, melyekre igyekszünk válaszokat találni, garantáltan túllépve a közhelyeken, néhány előadásban a pszichológia segítségével.

Célunk, hogy megtaláljuk a hazai legszebb és legigényesebben kivitelezett kommunikációs és marketingcélú, vagy a médiában alkalmazott designmegoldásokat. Normál nevezési határidő: 10.30. Meghosszabbított nevezési határidő: 11.06.

Jelentkezzetek új versenyünkre, hogy megmutassátok, a CSR-ral valóban lehet jót tenni! Bármilyen Magyarországon tevékenykedő vállalat jelentkezhet. Nevezési határidő: 2020. november 6.

Az Üzlet és Pszichológia/HRPWR.HU, a Kreatív és a Brandfizz bemutatja: a Nagy Employer Branding Napot! - A digitális az új normális? Legyél nyolckarú HR SHIVA 1 nap alatt!