Itt a kolibriként repülő Metafly, amelyen 50 évig dolgoztak

Sőt, ötvennél is több évnyi kutatás és fejlesztés előzte meg azt a drónhoz hasonló, madáralakot öltő szerkezetet, amelyet távirányítóval lehet reptetni. Az aprólékosan kidolgozott és a kolibri szárnycsapásait imitáló Metafly láttán talán még az egykor a sarki játszótéren papírsárkányt eregetők szíve is picit hevesebben ver.

Edwin Van Ruymbeke 2014-ben egy hasonló ötletére már levezényelt egy sikeres Kickstarter-kampányt a világ első, mobiltelefonnal irányítható Bionic Bird-jével, amit azóta már az Amazon is árul 92 dollárért. Ezúttal azonban továbbfejlesztette repülő gépmadarát, amely még pontosabban imitálja a madarak és szárnyas rovarok repülését, és már egy kétcsatornás kontrollert is tervezett hozzá. 

A legelső mechanikus, TIM nevű játékmadarat pedig még nagypapája és édesapja rakta össze a hatvanas évek elején. Aztán Edwin Van Ruymbeke azzal folytatta ezt a családi tradícióként megörökölt hobbit, hogy légiforgalmi mérnök diplomát szerzett, majd az állat- és növényvilágból ellesett, mindennapi gyakorlatba átültethető tulajdonságokkal foglalkozó biomimetika szakirodalmát bújta. Azóta is ennek a szenvedélyének él, amely legutóbb a MetaFlyban csúcsosodott ki. A drónoktól eltérően ez sem rotorral, hanem rádióhullámmal működik, és tényleg csak a reptetés élményének megélésére lett kitalálva.  

A távirányítható bionikus szerkezet 19 centiméter hosszú, súlya alig 10 gramm, a madár szárnyfesztávolsága 29 centiméter, és 100 méteres körzetben akár 20 km/órás sebességgel képes repülni. És mivel ezek a szárnyak kristály polimeres, karbonszálas, ütésálló anyagból, a vékonyka lábak pedig elasztikus, puha landolást biztosító matériából készültek, így akár egy telebútorozott szobában is lehet vele játszani. Igaz, nem sokáig, mert akkumulátorának 15 perces töltésével mindössze nyolc percig tud repkedni, de az a repülés megdöbbentően hasonlít az energiától duzzadó pillangók vagy a ráérősebb kolibrik apró, sűrű szárnycsapásaira. 

A MetaFlyt május elejéig még 69 euróért lehet előrendelni, de ahogy kiszállították ezeket az első támogatói darabokat szeptemberben, utána már 129 euróért fogják majd bedobozolni. És bár nem lehet megjósolni, tényleg így lesz-e, mindenesetre a Kickstarter-kampányában kért összegnek a több mint tizenötszöröse gyűlt már össze.

A sorozatot a Telenor támogatja.

Szekeres Andrea
a szerző cikkei

(forrás: Kreatív Online)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Gyere, ünnepelj velünk a Best.net díjátadóján! Helyszín: Story Budapest (1075 Budapest Kazinczy utca 21.) Időpont: 2020. január 29. kapunyitás: 19:00, pontos kezdés: 19:30

2019 legdíjazottabb ügynökségeinek és megbízóinak estéje. A 2019-es Kreatív-MAKSZ M+Lista és a Kreatív PR Toplista helyezettjeinek díjazása. Időpont: 2020. február 11.

A HRKOMM Award 2019 nyertes pályázatainak bemutatása február 13-án.

Február 18-án ismét megrendezzük a Kreatív szaklap PR-workshopját, ahol a résztvevők megismerkedhetnek a 2019-es év kiemelkedő PR-kampányaival.

Keressük Magyarország legkiválóbb élelmiszert és egyéb FMCG-termékeket kínáló üzleteit! Nevezési határidő: február 21.

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra február 27-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

HR workshop az FMCG és a kereskedelem-piac szereplői számára A workshop célja: HR-finomhangolás az élelmiszer kiskereskedelmi szektort és az élelmiszergyártó cégeket terhelő munkaerőhiány-állapotok közepette, a hatékonyság növelése, a versenyképesség megtartása érdekében.

Ismerd meg a legújabb üzleti trendeket és módszereket, majd próbáld ki a tanultakat március 4-én!

Gondolatok és példák gyógyszeripari szakemberektől: patient journey map, társadalmi felelősségvállalás, élményközpontú PR, dezinformációk az oltásellenességről és további érdekes témák!

Mit tehet az ember a környezetért a saját munkahelyén - és hogyan tegye mindezt a vállalati kultúra részévé? Gyakorlati tippek, információk a témában.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop április 2-án, limitált létszámmal.

Az FMCG és kereskedelmi szektor kiemelkedő éves eseménye! Dátum: 2020. május 13-14. Helyszín: Saliris Resort Spa & Konferencia Hotel, Egerszalók