hirdetés
hirdetés
hirdetés

Így terjed a koronavírus a médiában

Elemzés a téma terjedéséről a nemzetközi és a magyar médiában, illetve social felületeken.

hirdetés

Az elmúlt napok (hetek) meghatározó fejleménye a kínai Wuhan tartományból induló új vírus megjelenése volt. Ahogy napról napra újabb és újabb információk látnak napvilágot, úgy nő a netezők érdeklődése és pánikszerű online reakciója. A téma kapcsán az Ynsight és a Silberstein and Partners készített egy közös social media kutatást, mely azt vizsgálta, hogy az első hírek óta hol és milyen intenzitással terjedt el a téma a globális webtérben. A cikk szerzői: Bauer Zsófia (Ynsight) és Mezei Márk (Silberstein and Partners).

Globális téma

Social média adatainkat ezúttal világszinten gyűjtöttük, 190 országban vizsgáltuk meg a vírusról szóló online diskurzusokat, aminek alapján az látszik, hogy 2020 első hónapjában több mint 18 millió (!) bejegyzés foglalkozott a témával, és ezek a bejegyzések további közel 330 (!) millió reakciót váltottak ki. Alábbi ábránkon láthatjuk, hogy a világ minden pontján foglalkoznak a közösségi mediában a koronavírussal.

Globális trend

Ezek a számok azonban nem állnak meg: a beszélgetés volumene folyamatos emelkedést mutat, ahogyan az érkező reakciók is. Az újabb és újabb hírek további lendületet adnak a trendnek, így előreláthatóan tovább fog növekedni a virtuális térben folyó párbeszéd mennyisége az elkövetkező hetekben A trendben jól látható, hogy míg a január első felében megjelenő kínai megbetegedése kevésbé foglalkoztatták a felhasználókat, addig az utóbbi napok fejleményei lavinaszerű reakciót váltottak ki.

Magyar trend

Magyarországot külön vizsgáltuk, ahol közel 19 ezer bejegyzés született az elemzett időszakban a social médiában. A magyar trend megfelel a globálisnak. A helyzet eszkalálódásával egyre többen és többet foglalkozunk a témával, ugyanakkor a reakciók növekedése nem egyenletes, kiugrás tapasztalható, január 24-én, amikor arról cikkeztek, hogy 5 nap alatt felépítenek Kínában egy új kórházat a vírusos betegek számára. Erre a bejelentésre rengeteg olyan komment érkezett, elsősorban Facebookon, amelyik a gyorsaságot hasonlítja össze a magyar egészségügyben történő fejlesztések lassúságával.

 

Érdekes különbség, hogy míg globálisan a legnépszerűbb platform messze a Twitter, addig itthon gyakorlatilag elhanyagolható a platform súlya. Nálunk a hírportálok után elsősorban Facebook posztokban és kommentekben foglalkoznak a vírussal.

Ha a tartalmat vizsgáljuk, akkor a hírek, közlemények, és orvosi tanácsok mellett nagy súllyal jelennek meg az álhírek, összeesküvéselméletek. Emberkísérletnek, terrorizmusnak, vagy egyszerű hoaxnak állítják be a jelenséget a radikálisabb felhasználók.

Külön izgalmas, hogy globálisan a legtöbb felhasználóhoz eljutott cikket a VICE online magazin publikálta, amelyben a keresési trendek mellett azzal is foglalkoztak, hogy sokan összekapcsolják a koronavírust (coronavirus) a népszerű Corona sörmárkával. (Csak, hogy szemléltessük a cikk népszerűségét, álljon itt néhány adat: 156 ezer komment, 607 ezer Facebook like, 89 ezer FB megosztás) A megállapítás egyfelől a szóviccek és szellemes mémek újabb hullámát indították el, de szintén intenzív diskurzus kezdődött a tájékozottságról, álhírekre és félinformációkra fogékony közönségről.

Módszertan:

Az Ynsight Research és a Silberstein and Partners csapata a netnográfiai social media kutatása során a koronavírussal kapcsolatos online diskurzusokat vizsgálta a 2020. január 1-31 közötti időszakban. A globális és magyar online térben megjelenő híreket, blogokat és organikus kommenteket, valamint a social média beszélgetéseket elemeztük.

Szerzők: Bauer Zsófia (Ynsight) és Mezei Márk (Silberstein and Partners)

Bauer Zsófia és Mezei Márk
Bauer Zsófia és Mezei Márk

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

A remélhetőleg hamarosan mozikba is érkező Corpus Christi teaser plakátját a közönség választhatja ki.

Madridi buszmegállókban vált valósággá a népszerű mém.

a ViacomCBS szórakoztató és ifjúsági csatornái ma este 8 órától a rasszizmus és az egyenlőtlenség valamennyi áldozata előtti tisztelgésként 8 perc 46 másodpercre elsötétülnek.

A Just do it! mottót a hétvégi események után változtatták meg.

Hiába trükköztek a terület átruházásával, Jeff Lowe-éknak költöznie kell, Baskiné lesz Joe Exotic egykori állatkertje. 

Hetedik alkalommal rendezzzük meg content marketing versenyünket, amelyre most megújult kategóriarendszerben jelentkezhetnek az ügynökségek, médiumok és a megbízói oldal képviselői az elmúlt év legjobb tartalomalapú marketingmegoldásaival.

A Kreatív második alkalommal hirdeti meg az Influt, a közösségi márkavezérek versenyét, melyre az elmúlt év legjobb, influencerek bevonásával készített marketing-, PR- és kommunikációs kampányait és aktivitásait várjuk.

Magyarország egyik legrangosabb kreatív reklámversenye, nemzetközi kreatívigazgatók és szakújságírok a zsűriben! M+Listán pontszerzés. Végső nevezési határidő: 2020. július 31.

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

hirdetés
hirdetés