hirdetés
hirdetés
hirdetés

„Éppen folyt belém a kemoterápia, amikor megjött a képen látható parókám"

Pávó Réka „Art & Leukemia” című alkotásával nyerte el a Huawei és a NatGeo közös mobilfotós  versenyének fődíját. Az alkotó a díjnyertes kép története mellett saját blogjáról, és arról is mesélt nekünk, miért nem tudott elmenni személyesen egy korábbi díjkiosztóra.

hirdetés

Magyar győzelemmel zárult a Huawei európai mobilfotós-versenye, a Next Image. Pávó Réka „Art & Leukemia” című alkotásával nyerte el a verseny nagydíját, mely a lány betegsége elleni küzdelmét örökíti meg.

A résztvevők hat különböző kategóriában (Portré; Éjszakai fotó; Életképek; Utazás; Természet és Story Board) összesen 67 610 fényképet töltöttek fel a verseny hivatalos oldalára. A 2018. július 9. és augusztus 27. között zajló megmérettetés végén közel egymillió közönségszavazat és a nemzetközi szaktekintélyekből álló hatfős zsűri értékelése alapján kerültek ki a kategóriák egyéni legjobbjai és a Next Image Grand Prix-díjas alkotása is.

„Fotós. Harcos. Jelenleg is küzdök a leukémiával. Általában parókát viselek, hogy elképzelhessem, milyen lenne egy egészséges, hosszú hajú nőnek lenni” – olvasható Réka fotója mellett, amely a fiatal lány rákkal folytatott küzdelmét mutatja be.

Egy lapra tette fel az életét

Megkérdeztük a díjnyertes alkotás készítőjét is a fotó történetéről, amely alapján kiderült, hogy Rékát egy konkrét eset ihlette a kép elkészítésére.

„Éppen folyt belém a kemoterápia és aznap érkezett meg postán a képen látható, hosszú, fru-frus parókám, ami eredetileg vörös színű. Ahogy felvettem, elöntötte a fájdalom a szívem, vajon fogok-e még egyszer egészséges, szép és hosszú hajú nő lenni? Gyakran készítek feliratokat a szájvédő maszkjaimra és eredetileg csak magamnak akartam egy képet lőni az új frizurámmal, így született meg a kép” – mesélte kérdésünkre Réka.

A mostani fotó azonban nem az első olyan munkája, ahol Réka saját kezelését és gyógyulását dokumentálja, Instagram-oldalát 5500-an követik, blogját pedig pontosan egy évvel ezelőtt indította el, amelyre nem csak betegtársai reagáltak pozitívan, akár személyes levelekben. 

„Acut Limfoid Leukémiával diagnosztizáltak és egy lapra tettem fel az egész életem, mindent vagy semmit alapon: innen jött a blog elnevezése (ALL in one)” – jellemzi a blogját Réka, aki bejegyzéseiben tabuk nélkül ír gyógyulása folyamatáról.

Fotó: Pávó Réka / Instagram
Fotó: Pávó Réka / Instagram

Épp altatásban volt, amikor a nevében díjat vettek át szülei

Réka ugyan ekkora kaliberű díjat (10.000 eurós fődíj, Matebook X notebookja, olaszországi fotós út és National Geographic-publikáció) még nem kapott, de azt elmesélte, hogy volt már olyan díjkiosztó, ahol épp kezelése miatt nem vehetett személyesen részt.

„Februárban az intenzív osztályon intubáltak, és míg én altatásban voltam, a szüleim mentek el helyettem egy RIROSZ (Ritka és Veleszületett Rendellenességgel élők Országos Szövetsége) díjátadóra, ahol a helyszínen kiderült ki, hogy egy másik fotóm első helyezést ért el. Emellett az olasz Photo VOGUE oldalán szerepel még néhány munkám.”

Kiállítás nyílik a legjobb mobilfotókból

A Huawei Technologies Hungary szeptember 18-án, az Akvárium Klubban nyitja meg a Huawei Mobilfotó Kiállítást, ahol a Next Image verseny legjobb képei – így Pávó Réka győztes alkotása - mellett három többszörösen díjazott magyar fotográfus, Pályi Zsófia, Bődey János és Schild Tamás okostelefonnal készített fotóit is megtekinthetik az érdeklődők október 1-ig.

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!