Homokból nyomtattak tengeri világot idéző hangszórókat

Egészen pontosan a tengeri sünök és egy kihalt tengeri állatfaj, a szabályos spirálban csavarodó házú puhatestűek formája ihlette a világ első, homokszemekből nyomtatott hangszóró-rendszerét. A Deeptime hangfalaiban a zene és a víz alatti őskövületek őstörténete talált egymásra.

Évek óta kísérletezik atipikus anyagokból és innovatív technológiával készülő hangfalak tervezésével a cseh Deeptime csapata, amely ezúttal a tengerben keresett és talált magának inspirációt – írja a Newatlas.com. Az Ionic Sound System két hangszóróból és egy mélysugárzóból áll, amelyeket 3D-vel nyomtattak, és amelyek formáját a legtisztább hangzás érdekében az aranymetszés tökéletes arányaihoz köthető arany spirálos geometrai szabályok alapján terveztek meg – teszi hozzá a cseh Czechcrunch magazin.

A cég weboldalán részleteiben is olvasható az az elegáns filozófia, amit a lakás miniszobrainak is beillő hangszóró-rendszer dizájnja mögé állítottak. A tervezői szerint ugyanis a forma és a zene pontosan annyira hat egymásra, mint ahogyan azt az ókori ión gondolkodók is vallották, akik a matematikai és geometriai tudományukat is a természetben látott formákra alapozták. 

A csigáspolipról elnevezett két Spirula (Fotó: Deeptime)
A csigáspolipról elnevezett két Spirula (Fotó: Deeptime)

Ezért a két, Spirula névre keresztelt hangszóró formáját az egykor főleg a Jón-tengerben élő ammoniteszek, vagyis egy már kihalt, puhatestű állatfaj ihlette, amelyeknek háza nem vertikális tengely körül, hanem síkban, szabályos spirálban csavarodik. És mivel évszázadok óta a mennydörgés a legmélyebb hang, amit az ember hallhat, a felvilágosodás időszaka előtt pedig sokan hitték, hogy amibe dübörgő hangok kíséretében belecsap a villám, az kővé változik, ezért a mélysugárzójukat Thunderstone-nak nevezték el, és egy tengeri sün alakjáról mintázták.

Ez pedig a tüskéitől megfosztott tengeri sünt megformáló Thunderstone (Fotó: Deeptime)
Ez pedig a tüskéitől megfosztott tengeri sünt megformáló Thunderstone (Fotó: Deeptime)

De persze, a hangszórók alapanyagválasztása sem volt véletlen, ehhez a tengeri üledékekben megtalálható kvarchomokot vették alapul. Ám mivel frissen, 3D-vel nyomtatva ezek a homokszemek sérülékenyek, egy saját fejlesztésű tartós, szilárdító anyagot kevertek hozzá. A három dimenziós nyomtatás során a homokszemek apró, finom barázdákat, és kövekre emlékeztető mintázatot hoznak létre, amelyek a kvarcos csillogással együtt jól látszanak a burkolaton is. A hangerőt a mélysugárzó közepén található gombbal lehet szabályozni, a tetején lévő gyűrűvel a basszus fokozható, de Bluetooth-szal telefonról és táblagépről is vezérelhető.

Fotó: Deeptime
Fotó: Deeptime

Minden egyes Deeptime hangszóró kézzel készül, egyetlen gyártási folyamat eredménye; sem illesztés, sem csavar nem tartja össze. És mindez az árcéduláikon is megjelenik. A leginkább talán audiofil szíveket megdobogtató hangfalszettet limitált kiadásban, összesen 1618 példányban gyártják, szettenként 3 141 euróért (közel egymillió forintért), a Spirula hangszórót önmagában pedig 899 euróért (285 ezer forintért) kínálják.

A sorozatot a Telenor támogatja.

Szekeres Andrea
a szerző cikkei

(forrás: Kreatív Online)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Tippek, amivel a HR időt, pénzt spórol és/vagy lojalitást nyer! Olyan szolgáltatókat kértünk fel előadónak, akik elevator pitchszerűen, max. 10 percben válaszolnak az alábbi kérdésre: „Te most miben tudnád segíteni egy HR-es munkáját?”

Hetedik alkalommal rendezzzük meg content marketing versenyünket, amelyre most megújult kategóriarendszerben jelentkezhetnek az ügynökségek, médiumok és a megbízói oldal képviselői az elmúlt év legjobb tartalomalapú marketingmegoldásaival.

A Kreatív második alkalommal hirdeti meg az Influt, a közösségi márkavezérek versenyét, melyre az elmúlt év legjobb, influencerek bevonásával készített marketing-, PR- és kommunikációs kampányait és aktivitásait várjuk.

Magyarország egyik legrangosabb kreatív reklámversenye, nemzetközi kreatívigazgatók és szakújságírok a zsűriben! M+Listán pontszerzés. Végső nevezési határidő: 2020. július 31.

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.