hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hogyan tanulj üzleti és jogi nyelvet?

Dú jú szpík Inglis? És az üzleti nyelv tanulásával hogy állsz? (X)

hirdetés

Globalizált világunkban szinte majdnem minden munkakörben elengedhetetlen az alapfokú angol nyelvtudás. Sok esetben azonban már ez sem elegendő, hisz szükségessé válik az üzleti angol nyelv elsajátítása is.

Az angol nyelvet körülbelül 1,5 milliárdan beszélik világszerte, ez az üzleti élet leginkább használt nyelve. Ha valaki külföldi cégnek dolgozik, vagy nem a saját országában szeretne munkát vállalni, elkerülhetetlen a szakmai angol nyelv ismerete. Sok munkakör megköveteli az angol nyelven történő kommunikálást, tárgyalást, prezentálást. Fizetésemelés igénye esetén sem árt, ha tudsz egy-két témába vágó kifejezést, amikor az amerikai nagyfőnökkel beszélsz.

Üzleti nyelv tanulása

Az üzleti angol ismerete nemcsak a megfelelő szókincs használatát, hanem bizonyos készségek elsajátítását is jelenti. Állásinterjúk gyakorlása, konferenciabeszélgetések lebonyolítása, small talk és networking (azaz smúzolás és kapcsolatok építése), hivatalos levelek megválaszolása, tárgyalások levezénylése, riportok készítése – ezek a készségek mind az üzleti angol nyelvtudás elengedhetetlen részei.

Jelen cikkünkben megismerhetsz néhány kiváló módszert az üzleti angol tanulásának megkönnyítésére. Tanácsainkat alkalmazva nemcsak nyelvtanfolyamon, hanem a mindennapi élet során is gyors fejlődést érhetsz el a nyelvtanulás terén. Ready, steady, go!

Olvasd a híreket angolul!

Mindennap átfutod a híreket a reggeli kávé kortyolgatása közben? Mostantól olvass angolul! A BBC és a CNN honlapok szakmai angol nyelvet használva tudósítanak a nagyvilág híreiről. Az előbbi inkább brit, az utóbbi amerikai kifejezéseket használ, így nemcsak egyféle üzleti angollal ismerkedhetsz meg.

Kiváló ötlet a szakmádba vágó angol nyelvű blogok, folyóiratok és könyvek olvasása is. Ha a gazdasági világban tevékenykedsz, a Harvard Business Review honlapján a legfrissebb kutatások eredményeit olvashatod el, így amellett, hogy a szakzsargonod ütős lesz, naprakész is leszel a legújabb üzleti fejleményekkel kapcsolatban.

Hallgass podcastokat és nézz videókat angolul!

Az internet az angol nyelvű videók és podcastok kiapadhatatlan forrása. A cuki kutyás videók helyett keress szakmai videókat a YouTube-on. Ha csak háttérzajként játszod le őket, még akkor is meg fog ragadni néhány üzleti kifejezés. Bármilyen, a szakmádba vágó podcast hallgatása gyümölcsöző lehet, de ha szükséged van inspirációra, a Business English Pod weboldalon rengeteg hasznos, üzleti angollal kapcsolatos adást találsz.

Ha szereted a motivációs beszédeket vagy az érdekes felfedezéseket, nézz TED-videókat. Számos témában találsz beszédeket, melyekhez felirat is tartozik, és általában csak 10-20 percesek, így akár a buszon zötykölődve is nézheted őket.

Nézz a szakmádhoz kapcsolódó sorozatokat!

Valljuk be, a legtöbben imádjuk a sorozatokat. Csak még egy epizódot lefekvés előtt… Majd arra eszmélünk, hogy az egész hétvégét a kanapén töltöttük, pizsamában, sorozatokat falva. Kösd össze a kellemeset a hasznossal!

A kedvenc hétvégi időtöltésünket akár előnyös tevékenységgé is formálhatjuk, bizonyos sorozatok ugyanis nemcsak szórakoztatnak, hanem szakmai nyelvet is tartalmaznak, így két legyet üthetünk egy csapásra. A Mad Men, The Office, Suits és a House of Cards sorozatok mind tele vannak szakmai kifejezésekkel. Senki nem mondhatja mostantól, hogy csak időt pocsékolsz a kanapén, hiszen a sorozatnézés mostantól egy hatékony módja a karriered építésének.

Használd a közösségi médiát!

Felejtsd el az exek Facebook-fotóinak böngészését, és használd a közösségi hálót az üzleti angol nyelv elsajátítására! Számos szakmai csoport, illetve oldal található, ahol könnyedén fejlesztheted tudásodat. A célra még alkalmasabb a LinkedIn használata, ahol a regisztrált felhasználók 98%-a szakmai célok és karrierépítés miatt van jelen. Sokan osztanak meg szakmai cikkeket, és lehetőség van cégek, iparágak követésére is, így a hírfolyamod könnyedén a szakmai angol nyelv tanulásának újabb eszközévé válhat.

Legyenek reális elvárásaid!

Mielőtt napi 24 órában elkezdenél a szakmai angol nyelv tanulásával foglalkozni, és feláldoznád az összes Trónok harca epizódot a szakzsargon oltárán, vizsgáld meg, hogy melyik módszer építhető be leginkább a TE személyes életmódodba!

Nem fogsz egy hét alatt tökéletes angol nyelvű üzleti előadásokat tartani a tőzsdepiaci faktorok együttingadozásáról, még ha minden egyes szabad percedet is nyelvtanulással töltöd. Az agyadnak szüksége van pihenésre, hogy el tudja raktározni a megtanult újdonságokat. De tehetsz azért, hogy egy picit gyorsabban haladj a szakmai nyelvvel anélkül, hogy a teljes életedet ennek szentelnéd.

Tűzz ki egy nyelvi szintet, ahova el szeretnél jutni, és jelölj ki egy reális határidőt ennek elérésére. Például fél év múlva a londoni marketingosztály elnöke a cégedhez látogat, és te szívesen beszélgetnél vele, jelezve érdeklődésedet egy londoni pozícióra. Ha a kitűzött cél igazán olyan dolog, amire vágysz, sokkal nagyobb lesz a motivációd.

Először az alapvető szókincset próbáld magabiztosan elsajátítani, ne pedig arra törekedj, hogy minél többet tudj. Biztos alap nélkül nehéz építkezni.

Próbálj ki többféle módszert és eszközt, hogy rátalálj arra, ami leginkább segíti a fejlődésedet.

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Bővül az eddig is a 24 aloldalaként működő Sokszínű Vidék szerkesztősége.

A kilencvenes évek soha nem érhetnek véget.

A Karc FM-re is bírságot szabott ki az NMHH.

A multifunkciós dobozt az E3 játékkiállításon mutatták be.

Dobrosi Eszter utódja házon belülről érkezik.

hirdetés

A Pont Itt gasztro/szállás/utazás szaklap idén is meghirdeti a hazai Horeca-szakma körében legrangosabb, leglátványosabb design versenyét, a ma már igazi nemzetközi brandnek számító Gastro&Hotel Design Award-ot. Nevezési határidő: július 5.

hirdetés
hirdetés