hirdetés
hirdetés
hirdetés

Gyökeresen átalakul a filmfinanszírozás

Egy műfajjal egy helyen lehet majd pályázni Andrew G. Vajna filmfinanszírozási koncepciója szerint, melynek egyszerre lesz célja a sok hazai néző és a nemzetközi fesztiválsiker. Ami biztos, hogy kulcsszerepet szánnak a forgatókönyveknek és az átláthatóságnak.

hirdetés

Magyar Nemzeti Filmalap Közhasznú Zrt. lesz annak a szervezetnek a neve, amely a teljesen megújuló magyar filmtámogatási rendszer fő intézménye lehet a jövőben, és amely a tarthatatlan adósságállomány miatt megszűnő MMKA szerepét és feladatainak egy részét átveszi – ezt hétfői sajtótájékoztatóján jelentette be Andrew G. Vajna, a filmipar megújításáért felelős kormánybiztos. A konstrukció még nem került a kormány elé, és mielőtt ez megtörténne, egyeztetni fognak a szakmával – hangsúlyozták a sajtótájékoztatón.

Az új rendszer sajátossága, hogy folyamatos lesz majd a pályáztatás, melynek elbírálását egy öttagú, különböző szakmai területeket – producer, filmíró, forgalmazó, marketinges, stb. – képviselő testület dönt majd. A támogatások felhasználására projektcéget kell létrehozni, a Filmalap a jövőben végigkíséri a fejlesztés, a gyártás és a könyvelés teljes folyamatát, valamint az alkotókkal egyeztetve dolgozzák ki a marketingstratégiát.

A kormánybiztos szerint a cél kettős, egyrészt olyan filmeket szeretnének támogatni, amelyek képesek a mozikba csalni a jelenleginél nagyobb számú nézőt, másrészt pedig olyan alkotásokat, melyek megállják a helyüket a nemzetközi fesztiválszíntéren. Az nem minden pillanatban volt egyértelmű, hogy ezt a két tulajdonságot egyazon film esetén kívánják megvalósítani, vagy különböző típusú – közönség illetve szerzői – filmekben gondolkodnak az illetékesek. Arra az újságírói kérdésre, hogy ezekről adott esetben különböző típusba sorolható filmekről ugyanaz a testület fog-e dönteni, Vajna válasza az volt, hogy igen, hiszen minden esetben a forgatókönyv lesz az alap és ez lehetőséget teremt majd a szakmai döntéshozatalra.

A pályázatok elbírálásánál a legfőbb hangsúly a jövőben a forgatókönyveken lesz, továbbá bevezetik az úgynevezett egyablakos rendszert, mely szerint egy adott műfajhoz tartozó tervvel egy intézménynél lehet pályázni. A mozis bemutatásra szánt műfajok tartoznak majd a Filmalaphoz, így a nagyjátékfilmek, egész estés animációs és dokumentumfilmek, valamint az új tehetségek elindulását szolgáló elsőfilmek és kísérleti filmek. A tévéfilmek, kisjátékfilmek, rövid dokumentumfilmek és animációs rövidfilmek gyártása, támogatása a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alaphoz (MTVA) kerül. Az egész estés dokumentumfilmek, tévéfilmek, sorozatok esetén együttműködést tervez a két szervezet.

A Filmalap az idei évben a rendelkezésre álló 2 milliárd forintból három-négy, 2012-től pedig évente 8-10 nagyjátékfilm támogatását tervezi, függően a költségvetéstől. Az MTVA fent felsorolt feladataira mintegy 700 millió forintot különítettek el. Vannak további filmszakmai kérdések is – Filmszemle, filmes események, díjak, kiadványok, folyóiratok –, melyek sorsa még nem dőlt el, nem tudni, hogy mely intézmény vagy minisztérium felügyelete alá kerülnek, és az art mozik, art filmek támogatására vonatkozó koncepció is kidolgozás alatt van.

A forgatókönyvek fontosságát kiemelve a sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy elkezdték az egyeztetést az ELTE új filmkészítő szakirányával és az Színház- és Filmművészeti Egyetemmel is folyik az egyeztetést egy gyakornoki program kialakításáról.

Vajna a sajtótájékoztatón beszélt arról is, hogy a Mafilm, a Mafilm Audio, a Magyar Filmlaboratórium is az alaphoz kerül és az állami stúdiók, a Hunnia, a Dialóg, az Objektív sorsa még kérdéses, viszont szavaiból azt lehetett leszűrni, hogy ezek megszűnhetnek. Szó esett továbbá a Nemzeti Filmiroda sorsáról is, mely átkerül az NMHH felügyelete alá és hatóságként működik majd a filmszakmai ügyeiben.

Szerényi Szabolcs, főszerkesztő-helyettes
a szerző cikkei

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Még jó párat kell aludni addig, hogy itthon is legálisan lehessen nézni Baby Yoda kalandjait.

A hírt a főszerepet játszó Ewan McGregor is megerősítette, de szerinte nem annyira drámai a helyzet.

Sztereotípiákkal dagasztja az amerikai kebleket a Budweiser a Super Bowl alatt.

hirdetés
hirdetés

Gyakorlatorientált tréning az INTREN szakmai támogatásával a Google Ads kampány létrehozásának és optimalizálásának technikájáról és trükkjeiről, egészen a kezdő lépésektől. január 28., 08.30 - 14.00

Gyere, ünnepelj velünk a Best.net díjátadóján! Helyszín: Story Budapest (1075 Budapest Kazinczy utca 21.) Időpont: 2020. január 29. kapunyitás: 19:00, pontos kezdés: 19:30

2019 legdíjazottabb ügynökségeinek és megbízóinak estéje. A 2019-es Kreatív-MAKSZ M+Lista és a Kreatív PR Toplista helyezettjeinek díjazása. Időpont: 2020. február 11.

A HRKOMM Award 2019 nyertes pályázatainak bemutatása február 13-án.

Február 18-án ismét megrendezzük a Kreatív szaklap PR-workshopját, ahol a résztvevők megismerkedhetnek a 2019-es év kiemelkedő PR-kampányaival.

Keressük Magyarország legkiválóbb élelmiszert és egyéb FMCG-termékeket kínáló üzleteit! Nevezési határidő: február 21.

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra február 27-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

HR workshop az FMCG és a kereskedelem-piac szereplői számára A workshop célja: HR-finomhangolás az élelmiszer kiskereskedelmi szektort és az élelmiszergyártó cégeket terhelő munkaerőhiány-állapotok közepette, a hatékonyság növelése, a versenyképesség megtartása érdekében.

Ismerd meg a legújabb üzleti trendeket és módszereket, majd próbáld ki a tanultakat március 4-én!

GYÓGYKOMM március 12-én!

Mit tehet az ember a környezetért a saját munkahelyén - és hogyan tegye mindezt a vállalati kultúra részévé? Gyakorlati tippek, információk a témában.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop április 2-án, limitált létszámmal.

Az FMCG és kereskedelmi szektor kiemelkedő éves eseménye! Dátum: 2020. május 13-14. Helyszín: Saliris Resort Spa & Konferencia Hotel, Egerszalók