hirdetés
hirdetés
hirdetés

BrandFestival Digital

Google - nem eszik ügynökséget

„Félünk a Google-től vagy sem?" – egy résztvevő összefoglalása szerint erről vitáztak a magyar keresőmarketing-cégek, ügynökségek és a Google képviselői a BrandFestival Digitalon annak kapcsán, hogy a keresőcég egyes ügyfeleknek közvetlenül árulja szöveges hirdetési felületeit.
hirdetés
A válaszok pedig ezek voltak: nem, nem nagyon, illetve még nem. A kérdést az vetette fel, hogy némi riadalmat keltett a digitális ügynökségi és keresőmarketing-piacon, amikor néhány hónapja a Google saját értékesítőket fogadott és közvetlenül kezdte eladni felületeit egyes ügyfeleknek, köztük az Invitelnek. Ahogy a BrandFestival Digital vitájában elhangzott, a játék nem babra megy: a kereső- és szöveges hirdetések idén átlépik a 20 százalékos részesedést az amúgy is dinamikusan növekvő online reklámpiacon.

„Az ügyfelek úgy döntöttek, hogy az általuk az ügynökségektől kapott szolgáltatás rosszabb, mint amit mi ígértünk neki" – fogalmazott talányosan Peresztegi Zoltán, a Google magyar országfelelőse. Szerinte ennek ellenére a cég nem szeretne kétszáz fős magyar hídfőállást kiépíteni, de lesznek kiemelt ügyfelek, amelyeknek ő maga kezeli az AdWords nevű szövegalapú hirdetési hálózaton futó hirdetéseit. A rivális Etarget hirdetésszolgáltató eközben csak ügynökségeken keresztül értékesít felületeket – mondta el Kálmán Tamás országmenedzser.

„Mi meg tudjuk mutatni az ügyfélnek, hogy hol nem volt hatékony az eddigi tevékenységük. Az ideális forgatókönyv szerint az ügynökséggel beszélgetünk erről, de ha az ügyfél úgy dönt, hogy ő meg velünk szeretne beszélgetni erről, természetesen nem fogjuk letenni a telefont" – magyarázta Peresztegi Zoltán. A kapacitás azonban véges: a vitában elismerte, hogy volt már ügyfél, akit ők maguk irányítottak inkább ügynökséghez.

Mivel egy-egy oldalon csak az egyik hálózat szöveges hirdetései vannak jelen, egy kampány csak akkor tudja fedni a piacot, ha több cégtől – azaz a Google-től és az Etargettől – is vesz helyeket. „Ez az integrálás és az egyszerű kimutatásokon túlmutató szolgáltatások jelenthetik a kiutat az ügynökségeknek” – fejtegette Fazakas László, az Arcus Search üzletágvezetője.

A résztvevők szerint az ügynökségeknek nincs okuk aggodalomra, mivel a kampányok és rendszerek egyre bonyolultabbá válnak, így a szakértelmükre mindig szükség lesz – akkor is, ha a várakozásoknak megfelelően a szöveges hirdetések után a bannerek is közvetlenül, online leköthetőkké válnak. (A Google és a DoubleClick bannerkiszolgáló multi egyesülését egy hónapja hagyta jóvá az Európai Bizottság.) Ugyan vannak cégek, akik saját munkatársakat taníttatnak be – épp az ügynökségekkel – a keresőhirdetések rendelésére, de mindemellett igénylik az ügynökségek szakértelmét és ezért kapcsolatban is maradnak velük. Az is elhangzott, hogy a cégeknek saját embert kiképezni csak egy bizonyos hirdetési volumen fölött van értelme.
(forrás: Kreatív Online)
hirdetés

kapcsolódó linkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Március óta dolgoznak együtt és az eddigi tapasztalatok alapján még sokáig tart majd a közös munka.

„Ez még csak a kezdet” – nyilatkozta a siker kapcsán az Iposos elnök-vezérigazgatója.

35 kamionra kerültek fel azok a gyerekrajzok, amikkel a baleset-megelőzést szeretnék segíteni.

A színésznő elment egy castingra és beválogatták A Tanár című sorozatba.

Az üzemeltetők szerint a külső alapján ítélő randioldal igazából egy társadalmi kísérlet.

hirdetés

A Pont Itt gasztro/szállás/utazás szaklap idén is meghirdeti a hazai Horeca-szakma körében legrangosabb, leglátványosabb design versenyét, a ma már igazi nemzetközi brandnek számító Gastro&Hotel Design Award-ot. Nyári ráadás! Végleges nevezési határidő: július 31.

Mentes-M Díj újra! Megújult és új kategóriákkal idén is keressük a legkiemelkedőbb minőségű mentes termékeket hazánkban! Nevezési határidő: 2019. augusztus 30.

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2019. augusztus 30.

Keressük Magyarország legszebb, legigényesebben kivitelezett kommunikációs és marketingcélú, vagy a médiában alkalmazott designmegoldásait! Nevezési határidő: 2019.08.30.

Találkozunk szeptemberben! Gyertek el, egyszerre két szakmai konferenciát is adunk a Nagy Kreatív Márkanap két hajóján. Egy egész nap az A38-on együtt! 2019.09.04.

Hogyan győzhető le az időstressz? Energiamenedzsment 4 lépésben. A szeptember 6-i tanfolyam során rövid, közös mindfulness gyakorlást tartunk, amit aztán beépíthetsz a hétköznapjaidba.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop szeptember 12-én, limitált létszámmal.

Az Üzlet és Pszichológia és a hrpwr.hu ismét bemutatja a nagy sikerű „kékgalléros” konferenciát! Kékgalléros HR kihívások 3.0 szakmai konferencia szeptember 26-án.

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra október 9-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

hirdetés
hirdetés