hirdetés
hirdetés
hirdetés

Fideszes terv szerint nem lehetne nyilatkozatot visszavonni

Négy átfogó módosító indítványt nyújtott be a médiaalkotmányhoz a fideszes L. Simon László. A parlament kulturális bizottságának elnöke egyebek mellett pontosítaná a válaszadási jogról és a nyilatkozat visszavonásának jogáról szóló részeket is.

hirdetés

L. Simon László keddi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy több, a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló javaslathoz korábban benyújtott módosító indítványát visszavonta, és kedden négy komplex módosító javaslatot nyújtott be. Ezek - mint megjegyezte - a szakmai szervezetekkel való együttműködés eredményeképpen születtek meg.

Definíciók pontosítása mellett indítványainak egyike megváltoztatná a jogszabály tárgyi hatályát. „Egyértelművé tesszük, hogy nemcsak a klasszikus médiaszolgáltatások, tehát a rádió és a televízió tartozik a törvény hatálya alá, hanem a nyomtatott sajtó is, a tömegtájékoztatást végző internetes újságok is, a lekérhető audiovizuális tartalmakat nyújtó szolgáltatások is” - mondta.

Pontosítaná a politikus az állami szervek felvilágosítási kötelezettségéről szóló passzust is. Ezzel szerinte cáfolni lehet azokat az „alaptalan vádakat”, hogy a Fidesz az állami szervek titkolózására törekedne.

L. Simon László szólt az úgynevezett regisztrációs kötelezettségről is, mint mondta, azok a regisztrációs kötelezettségek, amelyek az új médiumokat is érintik, csak részben vannak megemlítve a jogszabályjavaslatban, valamint a módosító indítványaiban, ugyanis szerinte majd a médiatörvényben kell részletesen rendezni a lekérhető tartalmak esetében, hogy milyen regisztrációs kötelezettséget várnak el ezekkel szemben.

A fideszes képviselő a válaszadási joggal kapcsolatban ugyancsak változtatna több ponton, a tárgyi hatály kiterjesztésével ugyanis a válaszadási jog az online és a lekérhető tartalmakra is vonatkozna.

Ismét szerepel módosító indítványában az a passzus, amely kiveszi az eredeti javaslatból azt a mondatot, amely szerint akinek becsületét vagy emberi méltóságát valamely médiatartalom sérti, követelheti válaszközlemény közzétételét.

A nyilatkozat visszavonásának jogát érintő részeken szintén pontosítana L. Simon László: álláspontja szerint körérdekű témák tárgyalása esetén a nyilatkozat visszavonása nem lehetséges a közszereplő részéről.

A politikus reagált a szocialisták hétfői sajtótájékoztatójára is. Az ellenzéki párt képviselője, Mandur László ugyanis hétfőn közölte, az MSZP harmincöt módosító javaslatot nyújt be a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvényjavaslathoz. Az MSZP egyebek mellett a médiaszabadság garanciális elemeit erősítené. L. Simon László ezzel kapcsolatban közölte, hogy nem érti, miért csináltak a szocialisták 35 módosító indítványt, ha azt gondolják, hogy még azok elfogadása esetén is olyan törvény születne, amelyet nincs értelme elfogadni. Hozzátette, egyetlenegy konkrét érv nem hangzott el arról, hogy a Fidesz javaslata miben alkotmányellenes.

Eközben Lendvai Ildikó volt pártelnök kedden az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt nyilatkozta, hogy az MSZP a hétvégén megtámadja az Alkotmánybíróságon a már elfogadott, a közszolgálati médiumokról szóló törvényt.

(forrás: MTI)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Egy digitális eseménysorozattal kötik össze a debreceni és budapesti dolgozókat. 

A Vertical Cinema címet kapó film egy dublőrről szól, aki krimiben, kalandfilmben és musicalben is megállja a helyét.

Hosszú távon minden második ember fogyasztási szokásait átalakítja az egészségügyi vészhelyzet világszerte – derül ki az EY több mint 14 ezer fős nemzetközi kutatásából.

A Médiaunió minden évben kiválaszt egy kiemelkedő társadalmi ügyet, amely kapcsán egy kommunikációs kampány segítségével aktivizálja az embereket, oly módon, hogy mérhető különbséget érjen el a magyar társadalomban. 

A zeneiparhoz hasonló mentőcsomagért is lobbiznak a rendezvényesek. 

hirdetés
hirdetés

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Tarts velünk szeptember 10-én online, a „Kreatív álláshirdetés” workshopon! Előadó: Földi Miklós Dániel, reklám- és neuropszichológus Minden résztvevőnek exkluzív ajándék: ingyen hirdetési lehetőség, ingyen szövegezés

Ünnepélyes online eredményhirdetésünket videóba ágyazva sugározzuk az evgyara.hu oldalon. Írja fel a naptárjába és drukkolja végig velünk az online közvetítést!

Hetedik alkalommal rendezzzük meg content marketing versenyünket, amelyre most megújult kategóriarendszerben jelentkezhetnek az ügynökségek, médiumok és a megbízói oldal képviselői az elmúlt év legjobb tartalomalapú marketingmegoldásaival.

A Kreatív második alkalommal hirdeti meg az Influt, a közösségi márkavezérek versenyét, melyre az elmúlt év legjobb, influencerek bevonásával készített marketing-, PR- és kommunikációs kampányait és aktivitásait várjuk.

Mentes-M Díj 2020-ban is! Idén is keressük a legkiemelkedőbb minőségű mentes termékeket hazánkban! Nevezési határidő: 2020 augusztus 31.

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

Jelentkezzetek új versenyünkre, hogy megmutassátok, a CSR-ral valóban lehet jót tenni! Bármilyen Magyarországon tevékenykedő vállalat jelentkezhet. Nevezési határidő: 2020. november 6.