hirdetés
hirdetés
hirdetés

Félszáz magyar képzőművészt terelt egybe a HVG

A január 21-ig látogatható rendhagyó kiállítás a hetilap A sötétség nem tart örökké – Legyen világosság című kampányához készült. 

hirdetés

Tavaly augusztusban új szlogent kapott HVG, a Tények mögött a lényeg helyére a Legyen világosság! került. Azaz ennek egy hosszabb verziója, A sötétség nem tart örökké – Legyen világosság!, amivel azt szeretnék üzenni az olvasóknak, hogy a lap független médiaként az objektív hírszolgáltatást tekinti fő feladatának, másrészt egy előfizetési kampányt is takar.

Nézzegessen a megnyitóról képeket! Fotó: Fülöp Máté /HVG

A kampány viszont ezzel nem fejeződött be. A mottó gondolata mentén most egy rendhagyó kortárs képzőművészeti kiállítást rendezett a lap a budafoki AQB Project Space-ben. A szervezést már nyáron megkezdték, a kiállításra művészek, illetve őket képviselő galériák összesen 50 alkotást neveztek be. Lényegében azon túl, hogy kortárs műveket vártak, semmiféle megkötés nem volt, de értelemszerűen nem egy alkotás reflektál a kampány gondolatához. Bár fontos hozzátenni, hogy az adott művészekre a közéleti, politikai felhang, értelmezési lehetőség amúgy is jellemző.

Nemes Csaba - aki anno a 2006-os kormányellenes tüntetéseket egy teljes sorozatban (Remake) örökítette meg - például egy Fortepan fotót vett elő. A Magyar Néphadsereg Színházának egy előadása a festményén is marad fekete-fehér, a jelenet meg a mai is létező kultúrharcra utal (a kép lent látható). A Híres Magyar Hipszterekkel a fiatalabb generációhoz is eljutó Brückner János egy nagyon frappáns geggel érkezett, a műanyag napszemüveg üvegrészén kicsi Nagy-Magyarországokat vágott ki, a Szemellenző cím így duplán jó. Kifejezetten a kiállításra készítette Tarr Hajnalka az Ez a hajó elment – Ez a hajó nem ment el című munkáját: a művész a HVG korábbi számainak lapjaiból (illetve nyomtatás előtti üres lapokból) hajtogatott mini hajókat, amelyek maguk együtt egy nagy hajót adnak ki.

Nemes Csaba: Majomper (2017)

„Mindenki egy pillanatig gondoljon arra, hogy a szabadon gondolkodásnak milyen eredményei lehetnek” – fogalmazta meg a kiállítás üzenetét a Kreatívnak Szauer Péter, a HVG Kiadó tulajdonos-vezérigazgatója  a megnyitó előtt. A gondolat egy verziója szerepelt a hivatalos meghívóban is, miszerint a kiállított művek „a szabad, demokratikus alkotó közeg szükségességére és értékére” hívják fel a közönség figyelmét.

A Legyen világosság kiállítás másik célja még, hogy elérjék azokat a politika és kultúra iránt amúgy érdeklődőket (így olvasóikat), akik - a médiában amúgy tényleg csak elvétve szereplő - kortárs képzőművészettel kevés kapcsolatot ápolnak. De azzal, hogy a különböző generációhoz és művészeti irányzathoz tartozó alkotók műveit egy térbe terelték, így azok egymással kapcsolatba is lép(het)nek, még azt az üzenetet is belecsempészték a kiállításba a szervezők, hogy egy-egy problémáról nagyon sokrétűen lehet beszélgetni.

Küszöbfélelem és egy sörgyár

A kortárs képzőművészet befogadását egyébként sokszor maga a kortárs képzőművészeti színtér is nehezíti. „Ha belépsz ma egy kortárs képzőművészeti galériába, akkor könnyedén elfog a küszöbfélelem: ül valaki egy fehér pult mögött, alig akar köszönni, miközben a telefonját nyomkodja. Te meg aztán állsz egy olyan dolog előtt, aminek megértésével, azok az emberek is iszonyat sok időt töltenek, akik ezzel foglalkoznak” - fejtegette nekünk a HVG-kiállítás egyik rendezője, Bencze Péter, az Everybody Needs Art vezetője, aki idéntől az AQB vezető kurátori feladatait is ellátja. A kiállítás másik rendezője Andrási Gábor művészettörténész, az Új Budapest Galéria kurátora volt. (Szándékosan nem kurátorokat írok, hiszen a műveket a művészek, galériák ajánlották fel.)

Nézzegessen a megnyitóról képeket! Fotó: Fülöp Máté /HVG

A befogadás nyilván a Legyen világosság esetében sem a pillanat műve, Andrási Gábor és Bencze Péter ezt azzal támogatták meg, hogy stiláris, illetve tematikus blokkokba rendezték a műveket. A tájékozódást segíti még maga a kiállító tér is. A várostól (jelenleg még) kieső, Nagytétényi úti 48-50. alatti AQB Project Space-nek különleges adottságai vannak. A volt Haggenmacher sörgyár 1800-as években épült épülettömbjét 2004-ben vette meg egy német vállalkozó Wolfgang Bartesch, majd fokozatosan fejlesztve hozta létre az Art Quarter Budapestet, azaz az AQB-t. Az épületben a kiállítótér mellett, különböző területen alkotó művészek műtermei találhatók (például a kiállításon szereplő Borsos Lőrinc művészpár vagy Keresztesi Botond is itt alkot), de itt készítik a prémiumkategóriás Rózsavölgyi Csokoládét is. 

A Legyen világosság kiállítás január 21-ig tekinthető meg, 10-18 óra között. A belépés ingyenes. Helyszín: AQB Project Space,1222, Nagytétényi út 48–50. A program Facebook oldala erre, a képekből a Hvg.hu Nagyítás rovatába egy képgaléria is felkerült.

A kiállított művek mindegyike megvásárolható. 

A kiállító művészek:
Bak Imre,  Bálványos Levente, Batykó Róbert, Benczúr Emese, Benedek Barna, Borsos Lőrinc, Brückner János, Czeizel Balázs, Csoszó Gabriella, Eperjesi Ágnes, Felsmann István, Gábor Áron, Gerhes Gábor, Gróf Ferenc, Haász István, Haász Katalin, Hecker Péter, Jederán György, Kelle Antal, Keresztesi Botond, Kicsiny Balázs, Kis Róka Csaba, Maria Lavman Vető – Vető János Mátrai Erik, Maurer Dóra, Mengyán András, Nagy Barbara, Nemes Csaba, Nem’s Judit, Nemes Márton, Omara, Pinczehelyi Sándor, Pintér Gábor, Robottó-Szabó Ottó, Roskó Gábor, Sugár János, Szalay Péter, Szarka Péter, Szegedy-Maszák Zoltán, Szíj Kamilla, Szombathy Bálint, Szűcs Attila, Szűts Miklós, Tarr Hajnalka, Katarina Šević, Uglár Csaba, Varga Bertalan, Várnai Gyula, Vojnich Erzsébet

 

Kandó Eszter
a szerző cikkei

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

A Super Bowl alatt fogják vetíteni a szpotot.

Január 21-től várják a startupok nevezését.

A Kreatívon debütál Az én tanárom című kampány werkfilmje.

A Russian Kino 1948-tól egészen napjainkig készült filmeket sorakoztat fel.

Az olimpia és az elnökválasztási kampány jelentősen meg fogja dobni a büdzséket, de a printpiac megint a bot rosszabbik végén lesz.

Gyakorlatorientált tréning az INTREN szakmai támogatásával a Google Ads kampány létrehozásának és optimalizálásának technikájáról és trükkjeiről, egészen a kezdő lépésektől. január 28., 08.30 - 14.00

Gyere, ünnepelj velünk a Best.net díjátadóján! Helyszín: Story Budapest (1075 Budapest Kazinczy utca 21.) Időpont: 2020. január 29. kapunyitás: 19:00, pontos kezdés: 19:30

2019 legdíjazottabb ügynökségeinek és megbízóinak estéje. A 2019-es Kreatív-MAKSZ M+Lista és a Kreatív PR Toplista helyezettjeinek díjazása. Időpont: 2020. február 11.

A HRKOMM Award 2019 nyertes pályázatainak bemutatása február 13-án.

Február 18-án ismét megrendezzük a Kreatív szaklap PR-workshopját, ahol a résztvevők megismerkedhetnek a 2019-es év kiemelkedő PR-kampányaival.

Keressük Magyarország legkiválóbb élelmiszert és egyéb FMCG-termékeket kínáló üzleteit! Nevezési határidő: február 21.

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra február 27-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

HR workshop az FMCG és a kereskedelem-piac szereplői számára A workshop célja: HR-finomhangolás az élelmiszer kiskereskedelmi szektort és az élelmiszergyártó cégeket terhelő munkaerőhiány-állapotok közepette, a hatékonyság növelése, a versenyképesség megtartása érdekében.

Ismerd meg a legújabb üzleti trendeket és módszereket, majd próbáld ki a tanultakat március 4-én!

Gyógyszerkommunikációs konferencia március 12-én!

Mit tehet az ember a környezetért a saját munkahelyén - és hogyan tegye mindezt a vállalati kultúra részévé? Gyakorlati tippek, információk a témában.

Az FMCG és kereskedelmi szektor kiemelkedő éves eseménye! Dátum: 2020. május 13-14. Helyszín: Saliris Resort Spa & Konferencia Hotel, Egerszalók

hirdetés
hirdetés