hirdetés
hirdetés
hirdetés

FB1G (A Facebook egy... ;))

Egyre több magán ember és hirdető ítéli meg drasztikusan a lájktanyát – lásd a címet –, és azt mondják, ott a megfejtés: a megfejés. A Facebook tényleg nem saját média. De akkor mi az? (X)

hirdetés

Az amerikai IAB által megosztott kutatás* szerint a vásárlók kétharmada direkt kapcsolatot vár el azoktól a vállalatoktól, melyek termékét megveszi. 

Jaj, de jó, legalább nem kell annyi pénzt költeni hirdetésre a vásárolt médiában, nosza, akkor legyünk velük közvetlen kapcsolatban! Hogy hogyan? Ja, Fészbuk…

Álljunk itt meg egy pillanatra! Lehetne egy marketinges találós kérdés a következő. „Enyém is meg nem is, ingyenes is meg nem is, szeretlek is, meg nem is. Mi az?” Az ilyen egyfelől-másfelől egyensúlyozás helyett egyre többen még drasztikusabban ítélik meg a lájktanyát – lásd a címet –, és azt mondják, a megfejtés: a megfejés. Magánemberi és hirdetői szemszögből egyaránt. Adatokat, pénzt, időt – kiből mit nyer ki az óriás. Jól hiszem, korszellemes lett ekézni a Facebookot? Vagy már ez sem trendi? Ennek eldöntésében segítségre szorulok, de a marketingesek számára van egy gondolatom.

A Facebook nem saját média.

Pont ezért nem is fér bele a korábbi POE média modellbe, a paid-owned-earned média szentháromságába. És ezért találta ki a Salesforce vezető elemzője, Chad White öt évvel ezelőtt a POGLE modellt, és egészítette ki a vásárolt, saját és szerzett médiát a nyílt és a kölcsönvett – azaz gained és leased – média fajtákkal. A Facebook márkaoldalak utóbbiba tartoznak például. Annak idején annyira megtetszett ez a logika, hogy rögtön megtettük a 2015-ös Enter!Digital® konferenciánk vezérfonalának. És most úgy éreztem, újra érdemes róla beszélni. Túl vagyunk az általános Facebook eufórián, ezért most már nem is kell győzködni, mint öt éve, elég csupán elmondani. Mert azt a legtöbben már a saját bőrükön megtapasztalták, hogy a Facebook márkaoldaluk, -csoportjuk valójában nem az övék. Jöjjön egy meghatározás:

Saját média az egyetlen média fajta, amelyen a márkának teljes kontrollja van.

A közösségi márkaoldal nem ilyen. A tartalmat ugyan a márka állítja elő (bár csak addig van szabadsága, amíg píszínek ítéltetik), és az elérés is közvetlen – tehát megfelel a direkt fogyasztóelérés kritériumának –, de a platform zárt, és egy harmadik fél felügyeli. Ez a kölcsönvett (leased) média jellemzője. Ezért fordulhat elő például, hogy kampány közben kizárja a Facebook a márkamunkást a saját fiókjából, ki tudja, mi miatt. Vagy hogy ne csak Facebook legyen: az is ismerős lehet, amikor kedvesen szól az Apple Store vagy Google Play, hogy ha nem frissíti a márka az alkalmazását, kilistázza a store-ból. Ennyi.

Visszatérve a közvetlen fogyasztói márkakapcsolatra beszéljünk a gyakran ugyancsak saját médiának hitt hírlevélről, reklámlevélről is. Mert bizony e felett sincs teljes kontrollja a márkának. Szerintem mindnyájunknak gyűlt már meg baja hírlevelek célba juttatásával freemailes, citromailes vagy éppen gmailes fiókba. Tehát bármilyen nyílt (gained) médiával, amelyik adott esetben be sem engedi, jobb esetben spam folderbe teszi a hirdető által gyártott, a vásárlójához közvetlenül eljuttatott – vagy inkább eljuttatni kívánt – tartalmat. Annyi a különbség a kölcsönvett médiához képest, hogy itt nem egyetlen zárt platformtulajdonos, hanem több harmadik fél van a történetben.

De akkor mi a megoldás? Ehhez előbb mondjuk ki, mi a probléma: az, ha nem látjuk világosan, hogy a direct-to-consumer igyekezetünkben melyik médiát hogyan kell használni. Ha teljes kontrollt akarunk, akkor az csak saját média lehet. Saját saját. Nem kölcsönvett, nem nyílt. Ami persze újabb kérdéseket vet föl, hiszen a saját márkamédia felállítása, üzemeltetése külön szaktudást igényel. De erről majd máshol, máskor. Például szeptember 4-én, a Nagy Kreatív Márkanapon az A38-on, ahol az Enter!Digital® konferencia vezértémája a márkamédia lesz. Olyan előadókkal és márkákkal, mint Linda Jensen, az HBO Europe ex-vezérigazgatója, Gabriel Ghita, a Mastercard CEE üzletfejlesztési VP-je, Szabó Béla a Magyar Telekomtól, a Nanushka, a Molcsapat, a Béresmozgás, a Dr. Oetker Sütnijó, a Fundamenta, a Danone vagy a UPC!

 

Soós Gergely, Neo Interactive, alapító, tulajdonos
a szerző cikkei

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

A víztechnológia cég jövő évi tartalommarketing alapú aktivitásait fogják kezelni.

Rajtuk kívül az Eletforma.hu női portál is a sales house-hoz került január 1-jével.

A felek azonban keresik az üzleti együttműködés további lehetőségeit.

Kirády Attila, eddigi kreatív igazgató pozíciója megszűnik, de marad a cégnél.

Erre is választ ad az IAB Influencer Marketing Kisokosa és Fogalomtára.

Gyakorlatorientált tréning az INTREN szakmai támogatásával a Google Ads kampány létrehozásának és optimalizálásának technikájáról és trükkjeiről, egészen a kezdő lépésektől. január 28., 08.30 - 14.00

15 küldőpiac 15 percben. A Pont Itt és a Turizmus Online szakmai rendezvénye Dátum: január 31.

Az FMCG és kereskedelmi szektor kiemelkedő éves eseménye! Dátum: 2020. május 13-14. Helyszín: Saliris Resort Spa & Konferencia Hotel, Egerszalók

hirdetés
hirdetés