hirdetés
hirdetés
hirdetés

FB1G (A Facebook egy... ;))

Egyre több magán ember és hirdető ítéli meg drasztikusan a lájktanyát – lásd a címet –, és azt mondják, ott a megfejtés: a megfejés. A Facebook tényleg nem saját média. De akkor mi az? (X)

hirdetés

Az amerikai IAB által megosztott kutatás* szerint a vásárlók kétharmada direkt kapcsolatot vár el azoktól a vállalatoktól, melyek termékét megveszi. 

Jaj, de jó, legalább nem kell annyi pénzt költeni hirdetésre a vásárolt médiában, nosza, akkor legyünk velük közvetlen kapcsolatban! Hogy hogyan? Ja, Fészbuk…

Álljunk itt meg egy pillanatra! Lehetne egy marketinges találós kérdés a következő. „Enyém is meg nem is, ingyenes is meg nem is, szeretlek is, meg nem is. Mi az?” Az ilyen egyfelől-másfelől egyensúlyozás helyett egyre többen még drasztikusabban ítélik meg a lájktanyát – lásd a címet –, és azt mondják, a megfejtés: a megfejés. Magánemberi és hirdetői szemszögből egyaránt. Adatokat, pénzt, időt – kiből mit nyer ki az óriás. Jól hiszem, korszellemes lett ekézni a Facebookot? Vagy már ez sem trendi? Ennek eldöntésében segítségre szorulok, de a marketingesek számára van egy gondolatom.

A Facebook nem saját média.

Pont ezért nem is fér bele a korábbi POE média modellbe, a paid-owned-earned média szentháromságába. És ezért találta ki a Salesforce vezető elemzője, Chad White öt évvel ezelőtt a POGLE modellt, és egészítette ki a vásárolt, saját és szerzett médiát a nyílt és a kölcsönvett – azaz gained és leased – média fajtákkal. A Facebook márkaoldalak utóbbiba tartoznak például. Annak idején annyira megtetszett ez a logika, hogy rögtön megtettük a 2015-ös Enter!Digital® konferenciánk vezérfonalának. És most úgy éreztem, újra érdemes róla beszélni. Túl vagyunk az általános Facebook eufórián, ezért most már nem is kell győzködni, mint öt éve, elég csupán elmondani. Mert azt a legtöbben már a saját bőrükön megtapasztalták, hogy a Facebook márkaoldaluk, -csoportjuk valójában nem az övék. Jöjjön egy meghatározás:

Saját média az egyetlen média fajta, amelyen a márkának teljes kontrollja van.

A közösségi márkaoldal nem ilyen. A tartalmat ugyan a márka állítja elő (bár csak addig van szabadsága, amíg píszínek ítéltetik), és az elérés is közvetlen – tehát megfelel a direkt fogyasztóelérés kritériumának –, de a platform zárt, és egy harmadik fél felügyeli. Ez a kölcsönvett (leased) média jellemzője. Ezért fordulhat elő például, hogy kampány közben kizárja a Facebook a márkamunkást a saját fiókjából, ki tudja, mi miatt. Vagy hogy ne csak Facebook legyen: az is ismerős lehet, amikor kedvesen szól az Apple Store vagy Google Play, hogy ha nem frissíti a márka az alkalmazását, kilistázza a store-ból. Ennyi.

Visszatérve a közvetlen fogyasztói márkakapcsolatra beszéljünk a gyakran ugyancsak saját médiának hitt hírlevélről, reklámlevélről is. Mert bizony e felett sincs teljes kontrollja a márkának. Szerintem mindnyájunknak gyűlt már meg baja hírlevelek célba juttatásával freemailes, citromailes vagy éppen gmailes fiókba. Tehát bármilyen nyílt (gained) médiával, amelyik adott esetben be sem engedi, jobb esetben spam folderbe teszi a hirdető által gyártott, a vásárlójához közvetlenül eljuttatott – vagy inkább eljuttatni kívánt – tartalmat. Annyi a különbség a kölcsönvett médiához képest, hogy itt nem egyetlen zárt platformtulajdonos, hanem több harmadik fél van a történetben.

De akkor mi a megoldás? Ehhez előbb mondjuk ki, mi a probléma: az, ha nem látjuk világosan, hogy a direct-to-consumer igyekezetünkben melyik médiát hogyan kell használni. Ha teljes kontrollt akarunk, akkor az csak saját média lehet. Saját saját. Nem kölcsönvett, nem nyílt. Ami persze újabb kérdéseket vet föl, hiszen a saját márkamédia felállítása, üzemeltetése külön szaktudást igényel. De erről majd máshol, máskor. Például szeptember 4-én, a Nagy Kreatív Márkanapon az A38-on, ahol az Enter!Digital® konferencia vezértémája a márkamédia lesz. Olyan előadókkal és márkákkal, mint Linda Jensen, az HBO Europe ex-vezérigazgatója, Gabriel Ghita, a Mastercard CEE üzletfejlesztési VP-je, Szabó Béla a Magyar Telekomtól, a Nanushka, a Molcsapat, a Béresmozgás, a Dr. Oetker Sütnijó, a Fundamenta, a Danone vagy a UPC!

 

Soós Gergely, Neo Interactive, alapító, tulajdonos
a szerző cikkei

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

A felsőoktatásban hallgatók egy ezresért fizethetnek elő a zenék mellett filmeket és sorozatokat is kínáló alkalmazásra.

Ha arra gyanakszol, hogy itt most valami újrahasznosítós dologról lesz szó, akkor jó helyen kapiskálsz.

Egy külön rendezvényszervezési feladatokra kiírt tender további 30 milliárddal dobja meg az éves keretet.

Újabb fejezethez ért a ketchupmárka és az énekes szerelmi története.

Most már az utazni vágyóknak sem kell a Startlapnál messzebb száguldaniuk az információs szupersztrádán.

hirdetés

Mentes-M Díj újra! Megújult és új kategóriákkal idén is keressük a legkiemelkedőbb minőségű mentes termékeket hazánkban! Nevezési határidő: 2019. augusztus 30.

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2019. augusztus 30.

Keressük Magyarország legszebb, legigényesebben kivitelezett kommunikációs és marketingcélú, vagy a médiában alkalmazott designmegoldásait! Nevezési határidő: 2019.08.30.

Találkozunk szeptemberben! Gyertek el, egyszerre két szakmai konferenciát is adunk a Nagy Kreatív Márkanap két hajóján. Egy egész nap az A38-on együtt! 2019.09.04.

Hogyan győzhető le az időstressz? Energiamenedzsment 4 lépésben. A szeptember 6-i tanfolyam során rövid, közös mindfulness gyakorlást tartunk, amit aztán beépíthetsz a hétköznapjaidba.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop szeptember 12-én, limitált létszámmal.

Az Üzlet és Pszichológia és a hrpwr.hu ismét bemutatja a nagy sikerű „kékgalléros” konferenciát! Kékgalléros HR kihívások 3.0 szakmai konferencia szeptember 26-án.

A verseny célja, hogy megtaláljuk a legjobb hazai PR-projekteket és ügynökségeket, valamint hogy a PR kiemelt kommunikációs szerepét tudatosítsuk. Nevezési határidő: október 4.

Az eladásösztönző marketing titkai: élmény, adat, taktika. Hogyan ötvözzük az adatokat az élményekkel? Influencerek és eladásösztönzés tartalommarketinggel – jó és rossz példákon keresztül. Tudatos fogyasztó vs. Promo érzékenység – minden kiderül a proMO2019 workshopon! (x)

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra október 9-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

Zöld marketing és kommunikáció Itt a zöldár! A tudatos fogyasztók már átlátnak a greenwashingon, de mi jön ezután? Save the date: 2019.10.10.

hirdetés
hirdetés