hirdetés
hirdetés
hirdetés

Ezek a magyar reklámok birizgálták a nézők érzelmeit a korona alatt

A Synetiq mintegy 40 COVID indíttatású videót vizsgált meg, melyek közül kiemelte  az általános célközönséget érzelmileg leginkább megmozgató három reklámfilmet. 

hirdetés

Mindhárom reklám a bezártság más aspektusát emelte ki, melyekkel képesek voltak a figyelmet egészen az utolsó pillanatig magasan tartani. Közös volt bennük a visszafogott márkázás, a mosolygó szereplők felvonultatása és a pozitív hangulat (a nehézségek ellenére is). 

 A Pöttyös a kedvenc pillanatok visszatérésére alapozott

A 18-59 évesek érzelmi görbéi és benchmarkolt eredményei

 

A Pöttyös Túró Rudi egy kedves, szívhez szóló kommunikációval rukkolt elő a járvány idején. A #leszmég kisfilm olyan megható, korábban apróságoknak tűnő pillanatokra hívta fel a figyelmet, mint egy ölelés, személyes találkozás, tánc, mozi vagy óvodai rendezvény. Ezzel persze nem voltak egyedül. A film a végén az egészségügyben dolgozóknak is kitartást kívánt és megköszönte az értünk hozott áldozatos munkát. 

A reklám érzelmi hatásának vizsgálata kimutatta, hogy már az első pillanattól kezdve erősen be tudta vonni a nézőket (1, növekvő engagement). A sztorielemekre az elvárásoknak megfelelően reagáltak az emberek: az olyan jelenetek és kifejezések, mint “optimistának lenni”, “jóra fordulhatnak a dolgok”, csók, tánc vagy a mozi pozitív érzést váltottak ki a nézőkből (2, növekvő approach). Ezzel ellentétben, a film alapját képező járvány téma a reklám elején történő maszk felhúzással frusztrációt váltott ki (3, csökkenő approach, növekvő excitement), míg a szomorúbb kifejezések és jelenetek, mint a “nem könnyű” vagy a “törölgetheted a könnyeid” említésére empátiával reagáltak (4, csökkenő approach). A film végén megjelenő termék végül pozitív fogadtatásban részesült (5, növekvő approach). 

A lovebrand reklámja tudatosan is jól teljesített, a film relevánsnak, aktivizálónak bizonyult.

Az OTP meglátta a lehetőséget, és humorosan tálalta

A 18-59 évesek érzelmi görbéi és benchmarkolt eredményei

Az OTP szóviccre is építő online csekkbefizetésről szóló reklámjában a magától értetődő sztori végig fenntartotta az érdeklődést (1, növekvő engagement). Az egymás segítésére, az idősek támogatására és a technológiai lehetőségekre építő történetben egy nagymama mutat egy számlát unokájának az ablakon keresztül, aki pedig egyszerű online megoldással befizeti azt - a megvalósítás nagyszerű példája egy otthon gyártott reklámnak.

A márka már az első pillanatban megjelenik a képernyőn, megemlítése pedig pozitív fogadtatásra lelt, hasonlóan a nagymama mosolygó arcához vagy a cool szivecskés üzenetkártyához (2, növekvő approach). A QR kódos lehetőségekre és a szerettek segítésére buzdító “call to action” (“Használd az OTP Smartbank QR kód funkcióját és segíts te is szeretteidnek!”) és packshot vizuálisan letisztult volt és jól szolgálta a megértést. Tudatosan a reklám a pénzügyi kategóriában kiemelkedően teljesített: a nézők aktivizálónak, relevánsnak és a márkához illőnek tartották. A szimpatikus és egyszerű megoldás pedig képes volt a bank figyelembevételét 12 százalékponttal növelni.

 A Soproni pedig az otthoni élet lehetőségeit mutatta be humorosan, magyarosan

A 18-59 évesek érzelmi görbéi és benchmarkolt eredményei

Az otthon forgatott film szépen bevonta a nézőközönséget, legfőképpen attól a pillanattól kezdve, mikor az “otthonmaradás” a középpontba került (1, növekvő engagement). A Soproni reklámokból már jól ismert reklámelemek, mint a zene, dinamika, magyaros irány, és a “közös bennünk” vonal erősen támogatták az umbrella brand (Soproni) azonosítását. A filmben megjelenő humoros jelenetekkel szépen rezonáltak a nézők (hullámzó approach), a túl sok példa azonban, mint azt sok más reklámnál is megfigyelhetjük, a figyelem csökkenéséhez vezetett (2, csökkenő engagement). A humorosnak szánt utolsó pár jelenet érzelmi fogadtatása bemutatott kontextus hiányában elmaradt (3, csökkenő approach), a film végén érkező márkaüzenetre és termékre azonban pozitívan reagáltak (4, növekvő approach) és a figyelem is stabilizálódott (5, növekvő engagement).

A társadalmi üzenettel egybefüggő márkaüzenetet (“úgyis tartani tudjuk a biztonságos távolságot, ha közben közel maradunk egymáshoz”) összességében díjazták a nézők: a pozitív érzések mellett, megnövekedett figyelemmel is. A film pedig tudatosan is kiemelkedően teljesített.

A Synetiq a COVID videók tanulságaiból összefoglaló tanulmányt készít azzal a céllal, hogy bemutassák, a vészhelyzet esetén gyors megoldásként alkalmazott stockok illetve otthoni forgatások hogyan segítik legjobban az üzenetek átadását és az érzelmek kiváltását. 

Synetiq TOP3-as listájának összeállításáról

A havi listát a Synetiq reklámszakemberei, a cég által biometrikus szenzorokkal vizsgált reklámok eredményei alapján állítják össze, hónapról hónapra. A Synetiq 2016 óta 850 márka több mint 4000 reklámvideóját tesztelte célközönségen. Technológiájuk az érzelmek mérésére fókuszál és segítségével másodperc alapon ismerhetjük meg a videók hatását a különböző célközönségekre. Érzelmi mutatóik mellett tudatos reakciókat is vizsgálnak kérdőív segítségével. A reklám kulcsfontosságú pontjain (termék megjelenése, márkázás, termékelőnyök felsorolása stb) elért pozitív érzelmek vezethetnek győzelemhez. Ezt a képet árnyalják a kérdésekre adott tudatos válaszok, amelyeket mutatókká aggregálnak. A havi 80-120 friss reklámfilm rangsorolását a Synetiq csapata végzi, akik a reklám tartalmát vetik össze az érzelmi és a tudatos eredményekkel. Az eredmények benchmarkja minden reklám esetében a márka saját szektora. A módszertanról több információt a weboldalon találhatnak.

 

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

A digitális táborát a Bátor Tábor április óta építi, szerveznek online, interaktív foglalkozásokat súlyosan beteg gyerekeknek és családjaiknak.

Terézvárosban és Józsefvárosban is lehet majd szabadtéren filmeket nézni. 

 A Getty Images a Polyphony Digital Inc. nevű fejlesztőcéggel állt össze még tavaly, hogy képeket csináljanak a Gran Turismo nevű videojáték legjobb pillanatairól. 

Startup Hungary néven indul egy mentorprogram magyar startupoknak, melybe már bizonyított, külföldön is működő magyar startupok alapítói is beszálltak.

Az oldal online divatáruházak kínálatát aggregálja.

Hetedik alkalommal rendezzzük meg content marketing versenyünket, amelyre most megújult kategóriarendszerben jelentkezhetnek az ügynökségek, médiumok és a megbízói oldal képviselői az elmúlt év legjobb tartalomalapú marketingmegoldásaival.

Bemutatjuk a GyártásTrend első, letölthető online webinárját! #FACTORY Insight - II. rész: Autóipari technológiák. A szakmai anyag egy hónapig elérhető!

A Kreatív második alkalommal hirdeti meg az Influt, a közösségi márkavezérek versenyét, melyre az elmúlt év legjobb, influencerek bevonásával készített marketing-, PR- és kommunikációs kampányait és aktivitásait várjuk.

Magyarország egyik legrangosabb kreatív reklámversenye, nemzetközi kreatívigazgatók és szakújságírok a zsűriben! M+Listán pontszerzés. Végső nevezési határidő: 2020. július 31.

Mentes-M Díj 2020-ban is! Idén is keressük a legkiemelkedőbb minőségű mentes termékeket hazánkban! Nevezési határidő: 2020 augusztus 31.

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

hirdetés
hirdetés