Ezt a fogékszert a precíz diétázók fogják szeretni

A Tufts Egyetem mérnőkei egy olyan pici aranylapot ragasztanának elsősorban a diétázók fogára, amellyel egyetlen jutalmazó falatot sem tudnának elsunnyogni. Az apró szenzorai ugyanis minden egyes plusz kalóriát számolnak, és mobilon jeleznek, ha túlzott sóbevitelt észlelnek vagy akut cukorsokk éri a szervezetet.

A bostoni Tufts Egyetem mérnökei az esztétikai funkciója helyett a praktikumot látták meg a fogra ragasztható ékszerekben, így aztán nem is róhatja fel nekik senki, hogy ezzel az aranydarabkával a szemfogukon egyelőre nem sokan mosolyognának szívesen. Pedig az ötlet jó, hiszen hol lehetne jobban ellenőrizni a szervezetbe bevitt ételek mennyiségét és minőségét, ha nem közvetlen a táplálékbevitel kapujában, vagyis a szánkban. A Ziploc névre keresztelt, pár milliméteres okoskütyüt az étkezési szokások monitorozására hozták létre, többek között azért, hogy mérje és egyben naplózza a szervezetbe juttatott cukor, só és alkohol mennyiségét.

A fogékszer ugyanis a nyál összetétele alapján elemzi ki, hogy milyen tápanyagok jutnak be egy nap alatt viselője testébe. A hajszálvékony aranylapok közé préselt mikroszenzorok antennaszerűen gyűjtik össze és továbbítják az adatokat a mellé fejlesztett mobiltelefonos alkalmazásba, amely minden falat egészségügyi hatását megvizsgálja. "Ezek az apró érzékelők reagálnak a cukorra, mérik a nyál pH-értékét, következtetni lehet belőle az anyagcsere-folyamatokra, vagyis gyakorlatilag mindent megmutat, ami a szájüregben történik" - ezt Fiorenzo Omenetto, az egyetem kutatást vezető mérnöke mondta a Digital Trendsnek adott interjújában.

Fotó: SilkLab, Tufts University
Fotó: SilkLab, Tufts University

Néhány napja a kutatók arról írtak az amerikai Advanced Materials folyóiratban megjelent tanulmányukban, vajon hogyan tudnának ilyen, fogra ragasztható érzékelőkkel segíteni nemcsak az egészséges fogyni vágyókon, de akár a különböző betegségekkel küzdőknek, akik számára a táplálkozás erősen kontrollált folyamata nélkülözhetetlen a gyógyulásukhoz. "Egy ilyen kis eszköz a fogászati problémákon túl sok más olyan betegségekre is egyből felhívhatja a figyelmet, amelyek diagnosztizálása nyálmintavétellel történik. Persze ehhez a mikroszenzorok specifikációján és érzékenységük finomításán még dolgoznunk kell" - fogalmazott a kutatómérnök, miközben elismerte, jól tudja, hogy csapatával még a fogékszer kinézetén is csiszolniuk kell majd egy picit. Bár erre azt is megoldásnak tartják, ha valakinek a hátsó őrlőfogára ragasztják azt, ahol szinte teljesen észrevétlen marad.

 

 

 

Szekeres Andrea
a szerző cikkei

(forrás: Kreatív Online)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

A Magyar Instagram Körkép 4.0 kutatás eredményeinek és az Instagram legfrissebb híreinek ismertetése. Az aktuális globális és hazai trendek és érdekességek (fun fact-ek) bemutatása, mindezt az adatvezérelt marketing gondolkodás, az adatvizualizáció eszköztárának demonstrálása mellett.

Nyerő SSC people-management stratégiák. Fluktuációcsökkentő minikonferencia június 7-én.

A versenyre nevezhető bármely olyan mozgóképes alkotás, amely 2018.01.01. és 2019. 05.24. között bármilyen online, illetve mobileszköz-alapú felületen került elsődlegesen publikálásra. Nevezési határidő: május 24.

Idén is Sales&Pszichológia konferencia. Foglald le helyed most! 2019.05.28.

Gyakorlatorientált tréning az INTREN szakmai támogatásával a Google Ads kampány létrehozásának és optimalizálásának technikájáról és trükkjeiről, egészen a kezdő lépésektől. május 31., 08.30 - 14.00

Egyre több az aktív, fizetőképes ötvenes és hatvanas fogyasztó - a te célcsoportodban is. Elmondjuk, hogyan kommunikálj velük, nekik!

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop június 6-án, limitált létszámmal.

Burnout - Ismerd fel, ismerd meg és lábalj ki belőle Csatlós Csillával június 12-én!

Leendő ügyfeled már nálad van – csak észre kell venned! Az adatvezérelt marketing lehetőségei és kihívásai. Hogyan szerezz új ügyfeleket digitális marketinggel, hogyan tartsd meg a régieket? Weboldal-monitoring, tartalommarketing, email-marketing június 12-én.

Egy laza szakmai délután szuper előadásokkal, influencer best practice-ekkel és borkóstolással! Ráadásul igazi influencereket is kérdezhettek majd!

A Pont Itt gasztro/szállás/utazás szaklap idén is meghirdeti a hazai Horeca-szakma körében legrangosabb, leglátványosabb design versenyét, a ma már igazi nemzetközi brandnek számító Gastro&Hotel Design Award-ot. Nevezési határidő: július 5.