hirdetés
hirdetés
hirdetés

Egy lap nem lehet csak egy pillanatig presztízsértékű

Mitől lesz vagy lehet presztízslap egy online kiadvány? Erre a kérdésre keresték a választ egy Media Hungarys kerekasztal résztvevői, a beszélgetésből a legérdekesebb elemeket emeltük ki.

hirdetés

Abban persze mindenki egyetértett, hogy a legfontosabb abban, hogy presztízsértékűvé váljon egy médium, az a megjelentetett tartalom. Más megfogalmazásban: az az online presztízslap, amit a hirdetők és az olvasók is annak tartanak. Kiemelték a hitelességet is, mint fontos tényezőt, de ez inkább a tartalmi megállapodások terén domborodik ki, azaz az a lap hiteles, amely esetében a hirdető elengedheti a folyamatos kontrollt, és nem kell (de egy sikeres együttműködés során nem is lehet) az újságíró szájába adni a mondatokat. 

D. Tóth Kriszta inkább a presztízs szótári definícióiból indult ki, ami lényegében kiérdemelt tiszteletet jelent, és ennek elvitathatatlan sajátja a hitelesség is. Eszerint nem lehet valami egy pillanatig presztízslap, annak fenntarthatóan kell hitelesnek, értékteremtőnek és befolyásoló erejűnek lennie.

Maróy Krisztina a Glamourtól elmondta, hogy presztízstartalmat gyártani sok pénzbe kerül: nem mindegy, hogy saját fotóssal, vagy stock képekkel dolgoznak-e, az újságíró kezében van-e a kontroll, szükséges a magas szintű vizuális kultúra (ami szerinte az online világot általában azért nem jellemzi), jó emberek és kreatívitás kell mindehhez.

DTK ehhez azt tette hozzá, hogy az a kérdés, mennyire megy el a kompromisszumok irányába egy lap. Ha gyorsan akar pénzt keresni, akkor ráfekszik a listicle-ökre, a clickbait cikkekre, stockfotókkal dolgozik, sok terhet ró az újságírókra, és sok fordítást jelentet meg. Szerinte ők a WMN-nel soha nem mennek le egy bizonyos szint alá, még akkor se, ha így lassab lesz a növekedés mértéke. Végül megjegyezte, hogy a WMN indulása óta eltelt 3 év azt bizonyítja, hogy mindez megtérül hosszabb távon.

A beszélgetés moderátora, Tiszttartó Titusz megjegyezte, hogy van ellentét a print és az online között, és úgy tette fel a kérdést, hogy a kiadók jelenlegi bevételtermelő elvárásait tekintve lehetséges-e, hogy presztízsértékűvé váljon egy online lap?

Maróy szerint az online térben elárasztották az embereket információval, ami nem egy jó trend - ez azt is hozta magával, hogy az emberek számára indifferens üzenettekkel van tele az internet. Egy lehetséges hirdetői válaszként erre a Procter&Gamble legújabb gyakorlatát említette, amely kevés, de prémium helyen jelenik csak meg.

Az IKEA pr-vezetője, Varga-Nagy Eszter szerint nagyon nehéz megszűrni, hogy mostanában szinte mindenki „újságíróvá" vált, a bloggerek és az influencerek is, emiatt nagyon nehéz megszűrni, hogy kire alapozva kommunikáljanak. 

Orosz Márton, a Portfolio.hu tartalomfejlesztési szakembere szerint a lap azért tud presztízsértékkel bírni, mert náluk végsősoron nem újságírók, hanem elemzők dolgoznak, akik képesek valódi szakcikkeket előállítani pénzügyi témákban. Ez viszont azt is jelenti, hogy a tartalomelőállítás sok pénzbe kerül. DTK erre válaszolta azt, hogy pénzt, embert és a folyamatos megújulást nem lehet megspórolni.

Arra kérdésre, hogy hányan jelentkeznek DTK Elviszlek magammal című autókázós műsorába, a főszerkesztő azt válaszolta, hogy az elején sokat kellett kivenni a szívességbankjából, hiszen elsőre senki sem értete teljesen, hogy miről fog ez szólni. Azóta viszont már nagyon sokan jelentkeznek, és ezzel párhuzamosan vannak hirdetői megállpodásaik is, például az autót a Volkswagen biztosítja. De hozzátette, olyan soha nem lesz, hogy kivesz egy terméket a kesztyűtartóból, és „spontán" megkínálja vele az utasát, vagy leparkolnak valahova, hogy beugorjoin vásárolni egy adott boltba - bár több ilyen megkeresésük is volt, ezekre mindig nemet mondanak, mert hosszú távon szeretnék építeni ezt a brandet. 

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

A gyengélkedő Walt Disneyt előzték meg értékben.

Az erről szóló törvény több éve hatályos, a helyzet mégis egyre romlik az MKP szerint.

Pontosabban fehér zaj és levendulaillat jön a magazinból, amiben az ágyukat reklámozzák.

Egy feszengős állásinterjú-szituáció köré építettek kampányt a Profession.hu almárkájának.

A terület trendjeit, gyakorlatait, szabályozási kérdéseit vitathatják meg a tagok.

hirdetés
hirdetés

A Magyar Instagram Körkép 3.0 kutatás eredményeinek és az Instagram legfrissebb híreinek ismertetése, a turisztikai szektorra fókuszálva. Május 30., 09:00

Pakk Csomagolásdizájn-verseny célja, hogy megtaláljuk Magyarország legszebben tervezett és kivitelezett termékcsomagolásait. Meghosszabbított nevezési határidő: május 31.

Idén tizedik alkalommal hirdetjük meg az online videótartalmak versenyét. Hosszabbított nevezési határidő: június 1.

Gyakorlatorientált tréning a SAKKOM Interaktív szakmai támogatásával a Google AdWords kampány létrehozásának és optimalizálásának technikájáról és trükkjeiről, egészen a kezdő lépésektől. június 6., 08.30 - 14.00

Nemzetközi PR Best Practices június 7-én: Nemzetközi PR vezetők esettanulmányai és vacsora az ICCO elnökségi tagjaival

Játssz komolyan! – LEGO® SERIOUS PLAY® workshop: Legózz a fejlődésért, legózz a flow élményért! Három LEGO® SERIOUS PLAY® workshop egy napon, válaszd ki a saját témádat! Időpont: június 14.

Ülj a géphez! – Facebook tréning HR-eseknek. Toborzási kampányok a Facebookon, lépésről lépésre, június 20-án.

A verseny célja, hogy díjazza az egyedi belsőépítészeti dizájnt, kreatív vendéglátóipari/hotel kommunikációt és márkamegjelenést. Nevezési határidő: 2018.06.29.

Az Élelmiszer az FMCG szektor meghatározó szaklapja új versenyt indít. A verseny célja, hogy megtaláljuk a hazai piac legkiemelkedőbb minőségű mentes termékeit. Nevezési határidő: augusztus 31.