hirdetés
hirdetés
hirdetés

Egy-egy irodalmár személyisége vagy életútja fog meg

Kóti Réka fotográfus írta az e heti Kultúrterrort. Kóti Réka jogon végzett, de érdeklődése miatt inkább a fotó felé indult. Tagja a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának (FFS) és a Magyar Fotóművészek Szövetségének (MFSZ), kizárólag analóg technikával dolgozik. Egyéni kiállításai voltak már Budapesten, Berlinben és Lisszabonban. 

hirdetés

Könyv

Kóti Réka, fotó: Szombat Éva
Kóti Réka, fotó: Szombat Éva
Előbb fog meg egy-egy irodalmár személyisége vagy életútja, és ennek hatására kezdek olvasni tőlük. Így kerültek mostanában a kezembe Dragomán György és Grecsó Krisztián könyvei, vagy a 42 Peer Krisztiántól. Örök emlék még pár önéletrajzi írás, így a Kölykök Patti Smith-től, Anthony Kiedis Scar Tissue vagy Luis Bunuel Utolsó Leheletem című könyvei.

Emellett nagyon szeretem a photobookokat, ahol maga a könyv is egy alkotás, a fűzési technikától a választott papírminőségen és tipográfián át a képek egymásra reflektálásáig. Az egyik kedvencem a Taschen által kiadott Ren Hang életmű.

Zene

Szeretem a motown és soul világát, és olyan előadók számait, mint Gregory Porter, a Staple Singers, Isley Brothers vagy Leon Bridges. Most épp Curtis Mayfield There is no place like America today albumát hallgatom. A hazai előadók közül, nemrég fotóztam az Analog Balatonnal, akiknek rabul ejt mind a színpadi jelenléte, mind az őszinte hangzásvilága.

Analog Balaton
Analog Balaton

Film

A film kamaszkorom óta az egyik legmeghatározóbb inspiráció forrás és nyugvópont. Az elmúlt években nagy hatással voltak rám Luca Guadagnino filmjei, így a Szólíts a neveden vagy a Szerelmes lettem. Szeretem Ruben Östlund provokatív társadalomkritikáját az Akaratlanul, a Play vagy a Négyzet című filmjeiben. Pár kedvenc dokumentumfilm pedig a Kurt Cobain életét bemutató Montage of Heck, az Amy, a Mapplethorpe: Look at the pictures, vagy a vogue kultúra fénykorából a Paris is burning.

Étterem

Van pár megunhatatlan hely és fogás, amihez rendszeresen visszatérünk, ilyen hétvégenként a „komplett reggeli" a Bambi Presszóban, egy ramen leves a Momotaroban, lazacos piadina a Zsigmond téri Milk kávézóban, vagy bármilyen olasz klasszikus a GianMarioban.

Színdarab

Elsőre két monodráma jutott eszembe, ami az utóbbi időben megérintett és még most is látható. Az egyik a Makar Csudra Farkas Franciska előadásában, a másik pedig az Egyasszony Tenki Réka tolmácsolásában.

Kiállítás

Nagyon szerettem az El Kazovszkij életműkiállítás monumentalitását a Nemzeti Galériában, és hasonló élményt nyújtott a nemrég zárult Korniss Péter: Folyamatos emlékezet című tárlat. Örültem, amikor a Capa Központban pár éve óriás teltházzal nyílt meg Perlaki Marci Bird, Bald, Book, Bubble, Bucket, Brick, Potato című kiállítása és annak is, hogy hasonló érdeklődés fogadta a még mindig megtekinthető Golden Boundaries, kamaszkor a kortárs fotográfiában tárlatot.

Külföldi utazásaim során a legnagyobb élményt eddig a berlini Helmut Newton Foundation fotókiállításai, a Buenos Aires-i MACBA állandó kortárs gyűjteménye, a New York-i Whitney Musem terei és a Frankfurt több helyszínén installált Bill Viola kiállítás jelentették.

Program

Két éve kezdtem meditálni járni a Király utcai One Drop zendoba, ahol zen meditációt lehet gyakorolni Szaladják István vezetésével. Nem tekinthető klasszikusan programnak, de szívesen említem, mert szerintem érdemes kipróbálni.

A Budapest Zeitgeist beszélgetései jutottak még eszembe, mert magával ragadóak, mind a sorozatot követő érdeklődés volumene miatt, mind a meghívottak szakmaiságának köszönhetően.

Kávé

Kávé helyett tea, és mostanában a puerh a kedvencem, amit a Lánchíd téri Zhao Zhou-ban vagy a Kazinczy utcában a Flying Bird teaházban érdemes megkóstolni.

Kirándulás/Utazás

Tavaly jártunk először Erdélyben, a Feketetói vásáron, amit minden évben október második hétvégéjén rendeznek meg. A falunyi vásárban főleg régiségeket és népi bútorokat, szőtteseket és ruhákat találhatunk a Negreni két partján.

Milánóban tanultam és ezért szívesen visszatérek a városba lehetőleg évenként. Az egyik legjobb alkalom májusban utazni a Piano City Milano alkalmával, amikor egy hétvégén át több száz klasszikus és jazz zongorakoncertet lehet hallgatni kis tereken, divatházakban, parkokban vagy magánvillákban.

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

A CNN Style márkázott sorozatban mutatja be a japán autómárka körüli nüansznyi érdekességeket.

Önálló lapként a jövőben nem lesz kapható.

Az ügynökség első megbízása egy olyan esemény megrendezése, amely párhuzamosan 30 országban fog futni. 

A BOOKR Kids és a Hintalovon Alapítvány dolgozott együtt.

Monsignor Dario Vigano a múlt szombaton kirobbant, cenzúraként értékelt Lettergate-botrányba bukott bele.

hirdetés

Post-iteken túl: jobb működés, üzleti eredmények, innováció. Service design workshop a DDB szakmai támogatásával április 6-án

Ismét keressük az elmúlt év legjobb tartalomalapú marketingmegoldásait! A verseny shortlistesei és nyertesei pontszerzők a Kreatív PR Toplistán! Nevezési határidő: 2018.04.06.

Ismét saleskonferencia április 12-én az Üzlet&Pszichológia és a Kreatív szervezésében.

JobXperience – HR konferencia a még jobb hangulatú munkahelyekért. Április 20. 09:00

Kétnapos konferencia az FMCG és a kereskedelmi szakma legégetőbb problémáiról és kérdéseiről április 26-27-én.

Rendezvényünk célja, hogy jövőbe mutató, már itthon is elérhető, a munkát valóban megkönnyítő gyakorlati megoldásokat mutasson be a közönségnek. Jöjjön el, ismerkedjen a jövőjével május 18-án a Müpában!

hirdetés
hirdetés