Ebben a digitális búvármaszkban a merülés már valódi sci-fi lesz

Zenét játszik, panoráma kilátást ad, és még beszélni is lehet mögötte - az élményalapú búvárkodás és a snorkeling világába a teljes arcot fedő, merülési adatokat is kijelző D-Mask hozhatja el a digitális jövőt.

Egy kínai dizájner megtervezte a búvártársadalom legvalószerűtlenebb álmát: úgy merülni egyszer a tenger fenekére, hogy közben minden fontosabb búvár-ügyi paraméter ott lebegjen valahol a közelben, akár a szivacstelepek és színes korallok közötti mélységben is. A ZJ-DDG művésznév alatt működő tervező az idáig a komolyabb digitalizációból kimaradt búvársport egyik alapfelszerelését, a maszkot gondolta újra egészen sajátos koncepció mentén. 

ZJ-DDG el is vetette a hagyományos formát, és egyből egy teljes arcot beborító, sűrített levegős palackkal kombinálható álarcot tervezett. Így viselője egyrészt a klasszikus maszkoknál jóval szélesebb, 180 fokos szögben képes belátni a környezetét. Másrészt az arcra cuppanó maszk megkönnyíti a légzést is, hiszen a légzőcső nem a búvár szájba kerül, hanem a maszk oldalán lévő porthoz kell csatlakoztatni.

A nagyméretű üveglencse egy kijelzőt is kapott a jobb felső sarokban, amely a mélységet, a víz nyomását, annak hőmérsékletét, az oxigénszintet és a felszíni időjárási viszonyokat mutatja. Ezek eléréséhez, még a vízbe kerülés előtt, a helyszín koordinátáit kell beprogramozni egy hozzá fejlesztett applikáción keresztül. A maszk LED-világítást is kapott, ami egyrészt a napfényszegény merüléseknél, másrészt vészhelyzeteknél lehet hasznos.

ZJ-DDG nem spórolta ki a maszkból a szórakoztató funkciót sem. Ehhez a víz alatti füleseknél bevált csontvezetéses technikát alkalmazta, így nemcsak zenére lehet búvárkodni, de beszélgetni is - akár egymással, akár azzal, aki épp a csónakban maradt. Ha pedig egy igazán ígéretes víz alatti tájrészlethez érkezünk, a maszk felső peremébe aplikált kamerát aktiválhatjuk a fényképezéshez. A fotók megosztása és a playlistek feltöltése ugyanúgy az alkalmazáson keresztül történik.

Hogy mindebből mikor lesz termék, azt pontosan nem tudni. Egyelőre ZJ-DDG a maszk minden darabját Adobe Lightroom fájlokban tárolja, és azt maga is elismerte, hogy bizony van még mit csiszolnia rajta; a párásodás problémájának megoldásán például nagyon töri a fejét. De ha egyszer a videojáték-élményt adó búvármaszkja tényleg valóság lesz, az a jövőben alapjaiban változtathatja meg a víz alatti kalandok begyűjtését és egészen új irányt adhat a tengeri turizmus fejlesztéséhez - teszi hozzá cikkében a DesignBoom.

A sorozatot a Telenor támogatja.

 

 

Szekeres Andrea
a szerző cikkei

(forrás: Kreatív Online)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

A verseny célja, hogy díjazza az egyedi belsőépítészeti dizájnt, kreatív vendéglátóipari/hotel kommunikációt és márkamegjelenést. Nevezési határidő: 2018.06.29.

Az Élelmiszer az FMCG szektor meghatározó szaklapja új versenyt indít. A verseny célja, hogy megtaláljuk a hazai piac legkiemelkedőbb minőségű mentes termékeit. Nevezési határidő: augusztus 31.

Célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a Pr Toplistán! Nevezési határidő: augusztus 31.