hirdetés
hirdetés
hirdetés

Coca-Cola: „Mindenki olyan összeesküvés-elméletben hisz, amilyenben szeretne”

Az üdítőitalgyártó továbbra is minden márkájánál folytatja a társadalmi ügyek felvállalását. A hazai társadalom érettségét ezekre az ügyekre azonban „nem tisztük megítélni".

hirdetés

A Coca-Cola #loveislove plakátokról lassan mindenki elmondta a véleményét, néhányat mi is bemutattunk itt az oldalon, illetve többször, többféle szempontból is körbejártuk az arra adott online reakciókat. A kampányt azóta már díjra is jelölték, úgyhogy itt volt az ideje, hogy maga a Coca-Cola is reagáljon az akciójukat érintő véleményekre. (A cég végül írásban válaszolt a kérdéseinkre.)

Elsőként talán azt fontos tisztázni, hogy a cég válaszai alapján a kampány a helyi marketing és kommunikációs csapat koncepcióján alapult, a castingot és a fotózást az Eastaste koordinálta, a grafikai feladatokat pedig a Tintahal Design végezte. A Coca-Cola médiatervező és -vásárló partnere pedig a Mediacom volt.

Felmerült a viták során többször is, hogy a kampány bizonyos elemeit, vagy nagyon hasonló üzeneteket a cég más országokban is használt már. A Coca-Cola válaszai alapján a magyar kampányban a palack szivárványos címkedizájnját, a szivárványos palackanimációt, illetve a #loveislove fősort használta fel a külföldi repertoárból a hazai csapat. Egyedivé a zéró cukor, zéró előítélet szlogen és a vizuál, azaz a plakátokon szereplő magyar párok tették az itthoni megjelenést.

„Nemzetközi visszhangra nem számítottunk, de az nem ért váratlanul minket, hogy társadalmi párbeszéd indult a témáról. Nem a mi tisztünk megítélni a társadalom érettségét, de továbbra is szeretnénk olyan úttörő márka lenni, amelyik izgalmas, akár megosztó témákról is beszél, és amelyikről beszélnek a fogyasztók. A Coca-Cola globális stratégiai célja egyébként éppen az, hogy áthidalja az emberek és a közösségek között létező szakadékokat” – reagált az üdítőitalgyártó a honi közbeszédtől egészen a nemzetközi sajtóig jutó reakciókra.

Mint ahogy arra is elég egyértelmű válasz érkezett, hogy ezután is jellemezni fogja-e a társadalmi felelősségvállalás a márka hazai kommunikációját. „A Coca-Cola globális sratégiájának része a társadalmi ügyek melletti kiállás, minden kampány tervezésénél elvárás, hogy a közjóért is tegyünk valamit. A Cappy márkánknál például az egész pozicionálás arra épül, hogy „A jótett érzése jóízű”. A márka megújítása óta folyamatosan cause-related marketing kampányok futnak, fogyasztóinkkal közösen támogattuk számos egyesület, alapítvány munkáját. A NaturAqua márkánkkal pedig negyedik éve támogatjuk a koraszülöttek gondozását és a koracsaládokat.”

Sokan támadták a céget azért is, mert egy hét után lecserélte a meleg párokat ábrázoló plakátokat. „Előre bejelentettük, hogy az eredeti tervnek megfelelően az első hét után, a Sziget kezdetével cseréljük a plakátokat, ahogy azt is az első pillanattól világossá tettük, hogy a kampány a fesztiválhoz kapcsolódik. Az augusztus 8-i első naptól kezdve szerettük volna a kizárólag ott kapható szivárványos címkés palackokat megmutatni azoknak is, akik nem jutottak ki a Szigetre. Mindenki olyan összeesküvés-elméletben hisz, amilyenben szeretne, mi a magunk részéről világosan elmondtuk, mit és miért teszünk. A szivárványos palackos plakátokat egyébként pont ugyanannyian, pont ugyanúgy támadták, mint a három párról készülteket” – reagált a céget gyávasággal, megfutamodással vádoló véleményekre a Coca-Cola válasza. Hozzátették azt is, hogy nem az volt a céluk, hogy bárkit is megsértsenek, és tiszteletben tartják, ha másoknak eltérő a véleménye.

A házon belüli kutatások még folyamatban vannak, ezért számszerűsíthető tanulságokat még nem akart megosztani válaszaiban a Coca-Cola, annyit azonban elárultak, hogy a #loveislove kampányidőszak alatt például a Coca-Cola profiljainak a Facebookon közel 750, az Instagramon több, mint ezer új magyar követője lett. Arról egyelőre nincs döntés, hogy folytatódik-e a jövőben valamilyen formában itthon a #loveislove kampány.

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Az aktivitással a cég arra akarja emlékeztetni a vásárlókat, hogy a Lego több egy sima játékgyárnál.

Az új arculat mellett a hirdetők is új lehetőségekkel találkozhatnak. 

A lakásfejlesztő vállalat először indított televíziós kampányt.

A Wieden & Kennedy New York váltja a DDB által három éve létrehozott dedikált ügynökséget, miközben a W&K Portland tovább dolgozik a KFC-n.

100 millió fontos bevétel után. Ez kevesebb, mint amennyit egy magánszemély évi 120 ezer fontos fizetés után adózik le.

hirdetés

Az Üzlet és Pszichológia és a hrpwr.hu ismét bemutatja a nagy sikerű „kékgalléros” konferenciát! Kékgalléros HR kihívások 3.0 szakmai konferencia szeptember 26-án.

A MOST Fórum szeptember 26-i eseményén a híres testvérpárral, DTK-val, D. Tóth Andrással, valamint ismert szakértőkkel járunk utána, hogyan szolgálják a családi együttműködést a digitális eszközök és lehetőségek. Időpont: szeptember 26., 18.00 Helyszín: Magyar Telekom székház, Puskás konferenciate

Mentes hype: rend a trendben! Időpont: október 3., 09.30 - 16.00

A verseny célja, hogy megtaláljuk a legjobb hazai PR-projekteket és ügynökségeket, valamint hogy a PR kiemelt kommunikációs szerepét tudatosítsuk. Nevezési határidő: október 4.

Az eladásösztönző marketing titkai: élmény, adat, taktika. Hogyan ötvözzük az adatokat az élményekkel? Influencerek és eladásösztönzés tartalommarketinggel – jó és rossz példákon keresztül. Tudatos fogyasztó vs. Promo érzékenység – minden kiderül a proMO2019 workshopon! (x)

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra október 9-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

Zöld marketing és kommunikáció Itt a zöldár! A tudatos fogyasztók már átlátnak a greenwashingon, de mi jön ezután? Save the date: 2019.10.10.

A legjobb márkaélményeket és aktivációkat keresi a 2019-es Lollipop! Nevezési határidő: 2019. október 11.

Gondolatok és példák a gyógyszermarketingről az ipar kommunikációs szakembereitől. 2019.10.29.

Hogyan győzhető le az időstressz? Energiamenedzsment 4 lépésben. A december 13-i tanfolyam során rövid, közös mindfulness gyakorlást tartunk, amit aztán beépíthetsz a hétköznapjaidba.

Toborzás/kiválasztás konferencia DEMO-túrával egybekötve november 5-én. Az előadások hosszabb szünetében a kiállítók a gyakorlatban is bemutatják megoldásaikat.

hirdetés
hirdetés