hirdetés
hirdetés
hirdetés

Főszerkesztőt vált az Index

Saját kérésére távozik az Indextől Dudás Gergely főszerkesztő. Utódja Tóth-Szenesi Attila eddigi politikai rovatvezető lehet, aki bizalmi szavazást kért kollégáitól. Dudás a szerkesztőségnek azt mondta, az új tulajdonostól nem tapasztalt politikai nyomásgyakorlást.

hirdetés

Felmondott Dudás Gergely, az Index főszerkesztője – jelentette be kedden délután a kiadó Index.hu Zrt.

„A pár héttel ezelőtti tulajdonosváltás egyszerre jelent kicsit szerencsétlen és könnyen félremagyarázható hátteret a hosszabb ideje fontolgatott döntésemnek, illetve egy új fejezet lehetőségét a szerkesztőségnek is. Amihez én nagyon sok sikert kívánok, de az elmúlt időszakban – bármekkora közhely is – új kihívások már jobban eluralták a gondolataimat, mint az Index, így pedig nem lehet mégolyan jó csapatot sem vezetni” – fogalmaz Dudás a közleményben.

Hogy Dudás hol folytatja, egyelőre nem nyilvános – amennyiben a médiában, úgy a Kreatív információi szerint fél éves versenytilalmi korlátozás szerepel a szerződésében. 13 éve dolgozik az Indexnél, négy éve vezette a szerkesztőséget. Korábban gazdasági rovatvezető és főszerkesztő-helyettes is volt.

Az utód független újságot ígér

Dudás utódjául Pusztay András lapigazgató a vezető szerkesztőkkel egyeztetve Tóth-Szenesi Attilát, a politikai rovat vezetőjét kérte fel, aki azzal a feltétellel fogadta el a júniustól érvényes megbízást, hogy az Index hagyományainak egy bizalmi szavazáson a szerkesztőség is megerősíti. Ez elektronikusan zajlik és 24 órán keresztül tart, így szerdán délután ér véget, Tóth-Szenesi 90 százalék fölötti támogatottsághoz kötötte, hogy elvállalja a szerkesztőség vezetését.

Az 1970-ben született szakember a Reggeli Délvilág és a Délmagyarország újságírója volt Szegeden. Régi indexes, 2002-ben érkezett a laphoz, riportjaiért Minőségi Újságírásért díjat is nyert. Ő volt az is, aki álbajuszban ült be az MSZP zárt kampányértekezletére, hogy beszámoljon róla. Csaknem hét éve politikai rovatvezető a portálnál.

Tóth-Szenesi szeretne továbbra is részt venni a napi szerkesztésben, és úgy fogalmazott: „Az Index marad, ami volt: független, szórakoztató, megbízható és hiteles hírújság.”

Önállósodnia kell a lapnak

Az Index néhány hete került az újonnan létrehozott Magyar Fejlődésért Alapítvány tulajdonába, miután Simicska Lajos élt a 2014-es választások előtt bejegyzett opciós jogával, és megvásárolta a portált Spéder Zoltán CEMP-jétől, majd az alapítványra ruházta. (Ezt a 444 részletes cikke helyezi kremlinológiai kontextusba.)

A Kreatív úgy tudja, a manőverrel sikerült valóban mindkét, khm, nagyvállalkozó közvetlen befolyása alól kivonni az oldalt, de ez egyben azt is jelenti, hogy az Indexnek gazdaságilag is meg kell állnia a saját lábán. (Ezt a tulajdonosi jogokat gyakorló, az alapítvány kuratóriumát vezető Bodolai László ügyvéd is egyértelművé tette a Magyar Narancsnak adott interjújában.)

A senkiföldjére telepített újság üzemeltetése járhatna olyan döntésekkel, amelyekhez már nem fűlött Dudás Gergely foga, de a Kreatív információi szerint a kiadóban nincsenek napirenden elbocsátások vagy komoly megszorítások. Abból a szempontból viszont talányos a távozás időzítése, hogy éppen a közelgő választások előtt komoly szakmai kihívás irányítani a kevés zsebre nem tett jelentős szerkesztőség egyikét. Utóbbi képet erősíti, hogy úgy tudjuk, a cég igazgatóságának több tagja is csak kevéssel a szerkesztőségi bejelentés előtt értesült a szerkesztőségi vezetők döntéséről.

Dudás: ez nem olyan felállás

Dudás a tulajdonosváltáskor az ATV műsorában azt mondta, feláll, ha nyomásgyakorlási kísérletet érzékel. A szerkesztőségnek tartott kedd délutáni bejelentésen az egyik újságíró rá is kérdezett, ehhez van-e a köze a lépésnek. „Szerintem egy újságíró nem válaszolhat mást erre a kérdésre, minthogy feláll, ha nem szakmai szempontok alapján kell végeznie a munkáját. Ez viszont nem jelenti azt, hogy más okból nem állhat fel soha többet” – hangzott erre a válasz.

A leköszönő főszerkesztő ma azt mondta a szerkesztőségnek, soha nem találkozott az új igazgatósággal és politikai befolyásolást sem érzékelt. De – magyarázta – nem volt értelme várnia személyes döntésével, hiszen „akik az Index vesztét akarják, a távozását úgyis úgy fogják magyarázni, ahogy nekik jól jön”.

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
Bizonyára semmi köze a tulajdonosváltáshoz...

A Neo Interactive felelt az átalakításért.

Jönnek a Mások! Animált plakát is készült.

Ráadásul menekült művészek alkotásain keresztül.

A tőle megszokott agyament stílusban.

Nyári műsorstruktúrára vált a csatorna, lesznek szünetelő műsorok.

hirdetés

A verseny célja, hogy megtaláljuk Magyarország legszebben tervezett és kivitelezett termékcsomagolásait. Hosszabbított nevezési határidő: május 26.

A 2016-os Employer Branding Award díjazott kampányainak bemutatása május 23-án

Idén kilencedik alkalommal hirdetjük meg az online videótartalmak versenyét. Nevezési határidő: május 26.

Content+Marketing Award díjátadó és workshop május 31-én.

Gyakorlati képzés a sikeres Google AdWords kampányokhoz. Időpont: június 7.

Mitől érzi magát sikeresnek a munkavállaló? Valóban csak a hr-es felelőssége? Konferencia nem csak HR szakembereknek

Hotel, restaurant&more - Nevezési határidő: június 30. Nevezd be éttermed / szállodád Magyarország egyetlen vendéglátóipari dizájn versenyére!

hirdetés
hirdetés