Bőröndből épít hangfalat ez a magyar kisvállalkozás

Kerti sütögetéshez és tóparti bulikhoz itt a kétkazettás magnó nosztalgiáját felébresztő, hordozható és mobilra köthető hangsugárzó koffer. A CossackSound alapítója a gardrób mélyén elfekvő bőröndöket ruházza fel szórakoztató funkcióval. Újabb csatlakoztatott eszköz a Kreatív Telenorral közös Next rovatában.

Az esztétikum utolérte a hangtechnika világát is, amely amellett, hogy minél jobb hangzást csalogat elő a hangsugárzókból, igyekszik azokat dizájn tárgyak formájába csomagolni. Néhány hete zárult le a Kickstarter kampánya például annak a startupnak, amely egy teljesen átlátszó, 12 mm-es vastagságú plexiből készült hangfal gyártásába kezdett. A vezeték nélküli, USB-porttal csatlakoztatható ONEclassic hangfal így jóval drágább, mintha fából készült volna doboza, de tervezői szerint a hangok is tisztábban szólnak benne.

De ott van az intelligens egereiről ismert japán Elecom márka is, amelynek hangfalai között ugyanúgy találunk zene ritmusára villogó színes ledfalú hangsugárzót, mint víz alatt zenélő labdaformájút, miközben mindegyik pillesúlyú, hordozható és bluetooth-ról irányítható. Ugyanakkor a magyar CossackSound már az újrahasznosított kézműves irányt lőtte be, és a hordozhatóság mellett a minőségi hangzásra építette csatlakoztatott bőrönd-hangfal projektjét.

"Ezekre a bőröndökre aux kábelen keresztül bármilyen hangforrást rácsatlakoztathatsz, de bluetooth kapcsolattal okoseszközökön is megtalálod Cossacksound néven a hangládát. Ezt követően maga a bőrönd lesz az okoseszközöd hangszórója. Tehát bármit is hallgatsz (YouTube, zenelejátszó, Deezer, stb.), az a bőröndből fog szólni. És ez azt is jelenti, ha a telefonodon halkabbra veszed a hangerőt, halkabban fog szólni a bőrönd is" - foglalja össze a hordozható hangfal lényegét Kozák András, a CossackSound alapítója.

Audiofil hobbistaként évek óta építget hangdobozokat, hangszórói garmadában állnak a műhelyében, de a bőröndbe installált megoldást tavaly nyáron egy méregzöld merev falú régi bőrönd látványa ihlette. Ez lett aztán az a prototípus, amelybe akkor még egy autó akkumulátorát szerelte be, és bár két teljes napon át működött, súlyából adódóan ez minden volt, csak hordozható nem. Aztán az akksikat könnyebbre cserélte, nagyobb teljesítményű hangszórók és minőségi kábelek után kutatott, és megérkeztek az első megrendelések is.

 

Ma már a bőröndöket és az aktatáskákat online piacterekről szerzi be, de volt, hogy már egy piros piperetáskába kértek tőle hangrendszert. Bármibe képes okoseszközre csatlakoztatott hangszórót építeni, de legszívesebben a nagyobb, klasszikus bőröndökkel dolgozik, amelyek térfogatuk miatt sokkal jobban kiadják a mélyebb hangokat is.

 „Minőségi gyártótól szerzem be az erősítőmodulokat, a hangszórókat, a kábeleket és a bluetooth modulokat, és minden elkészült terméket addig tesztelek, állítgatok, amíg ki nem hozom belőle az elérhető legjobb hangot. Ez nyilván meg tudja dobni az árat, de így egyben garantálja a hangminőséget, mindenféle torzítás nélkül” – utal Kozák András arra, hogy hangtáskáinak az ára a belepakolt felszerelésektől függően 65 000 forinttól indul, és tényleg csak a megrendelő pénztárcája szabhat határt fantáziájának.

Egyszemélyes kisvállalkozásában a tervezéstől, a formából adódó rezonanciák csillapításán át a belső merevítések és csatlakozók kialakításáig mindent egymaga csinál. Most például egy vastag bőrből készült retro bőrönd stabilizálásán dolgozik, amelynek a belsejébe egy teljes hangdobozt applikál merevítő szerkezetként. Mindeközben házimozi és klasszikus hangfalakat készít, de yachtokba, vitorlás hajókba is tervez kábel nélkül vezérelhető, napelemes hifi-rendszereket. Szerencsésnek tartja magát, mert a hangrendszer kiépítésénél a mai napig támaszkodhat arra a zenei tudására, amit gyerekkori zongoraóráin szerzett.

Megrendelői inkább az egyedi, kézműves dolgokat kereső zeneszeretők közül kerülnek ki, akik ugyanúgy használják a hordozható dizájn hangfalakat kerti bulikon, hétvégi bungalókban, mint a tóparton pecázás közben. „Van ma már egy főleg fiatalokból álló fogyasztói réteg, amelynek ugyanolyan fontos a minőség, mint a dizájn. Számukra az egyediség és a kézművesség komoly hívószavak. Ők hamarabb rendelnek meg saját ízlésük szerint egy minőségi hangdobozt, mint hogy elektronikai üzletekben keresgéljenek a nem is feltétlen jól sugárzó hangfalak között” – fogalmazott a CossackSound alapítója, akinek találmányát legutóbb a Telenor júniusi Okosakadémiáján lehetett kipróbálni.

A cikk megjelenését a Telenor támogatta.

(forrás: Kreatív Online)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Az Üzlet és Pszichológia és a hrpwr.hu ismét bemutatja a nagy sikerű „kékgalléros” konferenciát! Kékgalléros HR kihívások 3.0 szakmai konferencia szeptember 26-án.

A MOST Fórum szeptember 26-i eseményén a híres testvérpárral, DTK-val, D. Tóth Andrással, valamint ismert szakértőkkel járunk utána, hogyan szolgálják a családi együttműködést a digitális eszközök és lehetőségek. Időpont: szeptember 26., 18.00 Helyszín: Magyar Telekom székház, Puskás konferenciate

Mentes hype: rend a trendben! Időpont: október 3., 09.30 - 16.00

A verseny célja, hogy megtaláljuk a legjobb hazai PR-projekteket és ügynökségeket, valamint hogy a PR kiemelt kommunikációs szerepét tudatosítsuk. Nevezési határidő: október 4.

Az eladásösztönző marketing titkai: élmény, adat, taktika. Hogyan ötvözzük az adatokat az élményekkel? Influencerek és eladásösztönzés tartalommarketinggel – jó és rossz példákon keresztül. Tudatos fogyasztó vs. Promo érzékenység – minden kiderül a proMO2019 workshopon! (x)

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra október 9-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

Zöld marketing és kommunikáció Itt a zöldár! A tudatos fogyasztók már átlátnak a greenwashingon, de mi jön ezután? Save the date: 2019.10.10.

A legjobb márkaélményeket és aktivációkat keresi a 2019-es Lollipop! Nevezési határidő: 2019. október 11.

Gondolatok és példák a gyógyszermarketingről az ipar kommunikációs szakembereitől. 2019.10.29.

Hogyan győzhető le az időstressz? Energiamenedzsment 4 lépésben. A december 13-i tanfolyam során rövid, közös mindfulness gyakorlást tartunk, amit aztán beépíthetsz a hétköznapjaidba.

Toborzás/kiválasztás konferencia DEMO-túrával egybekötve november 5-én. Az előadások hosszabb szünetében a kiállítók a gyakorlatban is bemutatják megoldásaikat.