hirdetés
hirdetés
hirdetés

Interjú

Bob Scarpelli: „Az ötlet a mi valutánk”

Szinte nincs olyan reklámszakmai díj, amit nem nyert még meg, és olyan nemzetközi reklámverseny-zsűri, amiben nem vett részt. A Budweisernek készített „Wassup” kampányával végleg beírta nevét a reklámtörténelembe. Bob Scarpellit, a DDB Worldwide elnöke és vezető kreatívigazgatója úgy véli, korunk a reklámipar eddigi legjobb időszaka.
hirdetés
Mi a legfontosabb esemény a marketingkommunikáció területén manapság?
A földrengésszerű változás abban, hogy hogyan és hol kapnak az emberek üzeneteket, hogyan érhetjük el őket. Az új technológiák a kommunikáció minden területén jelen vannak. Ez óriási lehetőség a reklámipar számára is.

Mit tehet ma, aki el akarja érni a fogyasztókat?
Ebben szerintem nincs olyan nagy változás. Ha el akarunk érni embereket, akkor úgy kell kommunikálni velük, mintha épp csak beszélgetnénk. Ez médiatípustól függetlenül így van. Légy őszinte, tedd őket a történet részévé, azaz vond be őket, és természetesen legyél szórakoztató. Nem kell bohócot csinálnod magadból, de ha unalmas vagy, akkor megbuksz.

Mi az, ami a reklámban a végét járja?
Maga a klasszikus reklám, ahogy azt az elmúlt fél évszázadban csináltuk. Mostantól bármit megtehetünk, hogy eljuttassunk egy márkaüzenetet az emberekhez. Használhatunk eseményeket, internetes rövidfilmeket, írhatunk blogokat, egy szociális hálózat részévé válhatunk. Londonban monopolyt játszottunk az utcán, ezzel ünnepeltük a játék ötvenedik születésnapját. Amikor a McDonald’s Seattle-ben 24 órás nyitvatartásra váltott, kidekorált taxikkal kocsikáztunk körbe ingyen fuvart ajánlgatva a járókelőknek, és összekötöttük mindezt egy „ne igyál, ha vezetsz” kampánnyal. Ez mind kommunikáció. Ez a reklámipar eddigi legjobb időszaka.

Mi lesz az internet szerepe a kommunikációban a következő években?
Az internet szórakoztató-központtá válik tévéprogramokkal, zenével, mozival, könyvtárral, telefonnal, a kommunikáció elsődleges eszközeivel és még sok minden mással. Kibővíti a szociális életünket, és elvégez egy csomó unalmas feladatot helyettünk.

Hogyan változik a marketingkommunikáció a jövőben?
Továbbra is nagyszerű márkatörténetekről szól majd, amelyeket változatos helyeken és lenyűgöző módon mondanak majd el az embereknek. Még mindig egyszerű ötletekről van szó, valamilyen típusú termékelőnyökről és persze a párbeszédről. Ami változott, hogy az új technológiáknak köszönhetően sokkal összetettebb az eszközrendszer, személyesen tudunk beszélgetni egy hatalmas tömeggel.

Mit kell tennie annak, aki a reklám területén szeretne karriert építeni?
Ötletgenerátorrá kell válnia. Tartalmat kell gyártania, tetszőleges formában. Az ötlet a mi valutánk. Rettenthetetlen, rugalmas, nyitott, kísérletező csapatjátékosnak kell lennie.

Mi volt élete legnagyobb baklövése a karrierje szempontjából?
Minden hibám abból eredt, amikor túl sokat gondolkodtam és nem bíztam az ösztöneimben. Ahhoz, hogy sikeres légy az üzletben, rendelkezned kell hatodik érzékkel, hogy megérezd, mi az, ami működni fog, és mi fogja meg az embereket. Én mindig azzal rontottam el a dolgokat, amikor lebeszéltem magam ezekről a megérzésen alapuló döntésekről.

Visszatekintve az elmúlt évekre, minek köszönheti, hogy oda jutott a szakmában, ahol ma van?

Keményebben dolgoztam, mint a többiek, és hamar rájöttem, hogy meg kell bízni a munkatársaimban, mert akkor sokkal jobban dolgoznak.

Bob Scarpelli
Bob Scarpelli több mint harminc éve dolgozik a DDB-nél. Karrierjét 1977-ben szövegíróként kezdte, majd 1980-ban lett kreatívigazgató. 1994-ben nevezték ki a DDB chicagói irodájánál vezető kreatívigazgatónak, majd egy évvel később elnökhelyettes lett. 1998-ban bekerült a DDB Worldwide igazgatótanácsába, majd 2000-től az Egyesült Államokért, 2005-től pedig az ügynökség teljes nemzetközi tevékenységéért is felelős kreatívigazgató lett.

A szakemberrel készült interjút a Kreatív áprilisi száma közli.

Best World Publicity / Fordította: Matkó Zsófi
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

„Kapd el, ha tudsz!” címen indul az új műsor, most kezdődnek a felvételei.

A Viastein térköves sétány ötletét a White Rabbit reklámügynökség szállította.

Az IndieWire grandiózus listában összegzi az elmúlt 10 év filmtermését. Van meglepetés és borítékolható választás is bőven.

Silvia Lagnado 2015 után távozik a cégtől, eddig szerepkörét két pozícióra osztja a McDonald's.

Elsősorban okos megoldásokat bemutató pályaműveket várnak a sajtópályázatra.

hirdetés

A Pont Itt gasztro/szállás/utazás szaklap idén is meghirdeti a hazai Horeca-szakma körében legrangosabb, leglátványosabb design versenyét, a ma már igazi nemzetközi brandnek számító Gastro&Hotel Design Award-ot. Nyári ráadás! Végleges nevezési határidő: július 31.

Mentes-M Díj újra! Megújult és új kategóriákkal idén is keressük a legkiemelkedőbb minőségű mentes termékeket hazánkban! Nevezési határidő: 2019. augusztus 30.

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2019. augusztus 30.

Keressük Magyarország legszebb, legigényesebben kivitelezett kommunikációs és marketingcélú, vagy a médiában alkalmazott designmegoldásait! Nevezési határidő: 2019.08.30.

Találkozunk szeptemberben! Gyertek el, egyszerre két szakmai konferenciát is adunk a Nagy Kreatív Márkanap két hajóján. Egy egész nap az A38-on együtt! 2019.09.04.

Hogyan győzhető le az időstressz? Energiamenedzsment 4 lépésben. A szeptember 6-i tanfolyam során rövid, közös mindfulness gyakorlást tartunk, amit aztán beépíthetsz a hétköznapjaidba.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop szeptember 12-én, limitált létszámmal.

Az Üzlet és Pszichológia és a hrpwr.hu ismét bemutatja a nagy sikerű „kékgalléros” konferenciát! Kékgalléros HR kihívások 3.0 szakmai konferencia szeptember 26-án.

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra október 9-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

hirdetés
hirdetés