Beverli Hilsz

„Fekete kabátos, farmeringes, szakállas alak fekszik arccal a földön, körülötte friss vörös tócsa; nehéz, sűrű folyadék, lassan hömpölyög, terjed szét, mint ha szivacs lökné magából, bugyog föl a földből” – Fabricius Gábor, a Republic Group innovációs vezetőjének novellaformában írt bemutatója a Rózsadombról.

Hallottad ezt? – és megmerevedik, a szeme mozog csak, pislog és nem is vesz levegőt. Persze, hogy hallottam, futunk ki az utcára, kanyarodik a négyeshatos csikorogva, neki a hídnak, hosszú a sárga folyam, talán éppen takarja a rettentő ropogást, ami miatt kiszaladtunk, mögöttünk a Rózsadomb Eszpersszó1 neonfénye önti le vörössel a falat. Távolabb, a kereszteződésben fekete autó, ablakai pókhálósak, apró lyukak végig az üvegen, ajtaja tárva, fekete kabátos, farmeringes, szakállas alak fekszik arccal a földön, körülötte friss vörös tócsa; nehéz, sűrű folyadék, lassan hömpölyög, terjed szét, mint ha szivacs lökné magából, bugyog föl a földből. Üres az utca, hideg van és béke már.

További képekért kattintson!
További képekért kattintson!

Dzseki nem szól semmit, közelebb megyünk a tetemhez és nézzük a csendéletet, hallgatag halált, nézzük a szitává lőtt Mercedest és a hátsó ülésen feltornyozott Bravo és Buci Maci lapokat. A fekvő alakot és az autót kikerüli a forgalom, körülfolyja, mint a Duna a Margit-szigetet, a Margit körút lassan visszatér korábbi hallgatag februári ritmusához. Dzseki azt mondja, hogy menjünk Wunderkám, gyalogoljunk egy kicsit, ezt le kell járni, és elindul felfele a Margit utcán, a Bookta2 mellett neki a hegynek, és azt mondja, most átvágunk a Rózsadombon.

További képekért kattintson!
További képekért kattintson!

Azt mondom, hágjunk fel a hegyre. Hágjunk, feleli és már a Rómer Flóris utcán menetelünk, szám száraz, nyalnám, de nyelvem is ragad, mintha frottírtörölközővel lenne kitömve, ujjaim vége jeges, kapaszkodnak kabátom ujjába. Csak a Miniatűrnél3 szólok először, hogy ezt nem hiszem el, ez már tiszta Amerika, így kivégeznek egy embert Budapesten, végre itt a nyugat, jegyzi meg Dzseki, teljesen itt van, hozzáteszi, hogy persze hogy Mercedesben végzik ki az embert, semmiképpen nem Trabantban. Nézem a nedves utat, a kopár fákat és azt mondom, hogy ha már a Rózsadombon vagyunk, kanyarodjunk a Szemlőhegyi útra és nézzük meg, hogy mi a szitu a Kádár-villával. Semmi a szitu, feleli Dzseki, nyilván kiprivatizálták, de elkanyarodunk jobbra, az Áldás utcai iskolánál. Hűvös utak kihaltan kanyarognak a hegyoldalban, csak egy öregasszony sétáltatja a kutyáját, kiégett utcai lámpák fekete foltjai nyelik a maradék életet, foltos a domb.

További képekért kattintson!
További képekért kattintson!

Hát igen, a domb, a mi kis beverli hilszünk, a város teteje, ahonnan látszik az észak-pesti oldal halványan pislogó fénye és lépteink ritmusa hallatszik a betonon és mögöttünk sötétellik az Apostol utca 13, ahol Eichmann lakott és irányította a deportálásokat. A villák gazdát cseréltek a háború után és a feloszott villakertekbe csinos kis társasházakat húzott a párt, és a Józsefhegyi út kis mellékutcájában ott magasodik a Kádár villa, de építkezés folyik, és az éjjeli őr lakókocsijában készül a vacsora, a szagok alapján csirkepaprikás. Stressz után éhes az ember, jól ki vannak találva azok a halotti torok, ahol tarjás szendvics fölött elmélkedik a megmaradt család a múltról és az egész hiábavalóságról.

Dzseki azt mondja, hogy menjünk a Rózsakert4 plázához, ehetünk egy pizzát vagy valamit, azt felelem, hogy átmehettünk volna a Bambiba5 még a domb alján, van az az óriási melegszendvicsük sajttal a tetején, én inkább azt toltam volna, de hogy jól ráégetik a sajtot, úgy. Dzseki azt kérdezi, hogy ott, a hulla mellett? Azt válaszolom, hogy miért, az egész domb tele van különböző hullákkal, valahogy ilyen a természete a városrésznek, ami drága, a pláza neonjai vakítanak a fekete égen, zöld girlandok törnek a sötétségben felfelé, vörös rózsák koronázzák a kompozíciót, ízlés diadalmaskodik a Rózsadomb tetején.

További képekért kattintson!
További képekért kattintson!

A garázsbejárat reteszelve, koszos kék öltönyében biztonsági őr dohányzik, a csikket pöcköli és a parázs messze repül a sötétben. Dzseki azt mondja, hogy nézd, villognak a rendőrautók, a gyilkosság miatt lehet az egész, menjünk le a Pasaréti útra, a Lafer henteshez6, annak van sváb kolbásza, jó fokhagymás. A VICO székház körül rendőrautók, kék fényük pulzálva világítja meg a körben álló házakat, a házak  meg csak állnak, hallgatagon nézik, hogy egyenruhások lépnek be az előtérbe, azt mondják, hogy merénylet történt, pont olyan, mint korábban mindig a Rózsadombon.

További képekért kattintson!
További képekért kattintson!

 

Fenyő János médiavállalkozót, a VICO tulajdonosát az átmenet éveiben, 1998. február 11-én sötétedéskor gyilkolták meg a Margit körút és Margit utca sarkán.

 

1 – Rózsadomb Eszpersszó: klasszikus warm up hely a domb lábánál. A neonreklámja jobb, mint a koktéljai.
2 – Bookta kávézó: atmoszférikusságához a sok-sok könyv és az életre szóló találkozások csak hozzátesznek, csirkemáj patéja pirítóson egy Earl Grey mellé rendben van.
3 – Miniatűr: egy léha és értelmetlen, igazi dombi magamutogató, tele neonnal és Vecsésről ide utazó lányokkal, akik aranyat ásnak első ránézésre.
4 – Rózsakert: valószínűleg a legízléstelenebb plázaépítészeti emlék Budán, értelmezhetetlen butikokkal.
5 – Bambi: a város elsőszámú kultikus retrohelye, kártyapartik, ősz hajak és wannabe kúlok fogságában.
6 – Lafer hentes: Buda egyik legjobb klasszikus csemegés-hentese, aki standuposnak is megállja a helyét.

Fabricus Gábor

 

A havonta jelentkező Az Én Városom cikksorozatunkat a Metropol támogatja.

(forrás: Kreatív Online)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Célunk, hogy megtaláljuk a hazai legszebb és legigényesebben kivitelezett kommunikációs és marketingcélú, vagy a médiában alkalmazott designmegoldásokat. Normál nevezési határidő: 10.30. Meghosszabbított nevezési határidő: 11.06.

Jelentkezzetek új versenyünkre, hogy megmutassátok, a CSR-ral valóban lehet jót tenni! Bármilyen Magyarországon tevékenykedő vállalat jelentkezhet. Nevezési határidő: 2020. november 6.

A szokatlan év ellenére idén is megüljük a legjobb tartalomalapú marketingmegoldások és a legjobb influenszer kampányok ünnepét. 2020. október 22. 20:00

Hipnózis sem maradt érintetlenül a napról napra egyre inkább feje tetejére álló 2020-ban, egy dologból azonban nem engedünk - a díjakat idén is átadjuk Magyarország legrégebbi reklámversenyén.

Az Üzlet és Pszichológia/HRPWR.HU, a Kreatív és a Brandfizz bemutatja: a Nagy Employer Branding Napot! - Legyél nyolckarú HR SHIVA 1 nap alatt!