hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bayer diákgyalázása nem jogsértő, Sebestyén Balázsék korhatárbesorolást sértettek

A Médiatanács különféle döntéseket hozott: 350 ezer forintra büntette a Rádió 1 Balázsék című műsorát; az Echo TV ezzel szemben nem sértette Nagy Blanka emberi méltóságát, illetve a korhatárbesorolás; hajléktalanokról szóló műsor sem lépett át ingerküszöböt.

hirdetés

Az NMHH közleményt adott ki, amely szerint Bayer Zsolt az Echo TV Bayer show című műsorában, amikor január 13-án "szerencsétlen, nyomorult, ócska, kis proli"-nak, illetve "kretén, barom állat"-nak nevezte a 18 éves diáktüntetőt, Nagy Blankát, aki pedig többek között "bajszos fasz"-nak Áder Jánost, illetve úgy általában radikális és vulgáris hangnemével keltett feltünést a kormányellenes tüntetéseken, tehát Bayer Zsolt nem követett el jogsértést: "a bejelentésekben vitatott tartalom egy konkrét személlyel kapcsolatos véleménynyilvánítás volt, amely önmagában – bár az valóban sértő lehetett az érintett személyre nézve – alkalmatlan arra, hogy a magánérdek sérelmén túlmutató, a közösség sérelmét is megvalósító médiaszolgáltatói magatartásnak legyen tekinthető" - írja indoklásában az NMHH.

(Nem volt) problematikus a 12 éven aluliaknak

Egyébként a vizsgálat állampolgári bejelentések alaján történt. Mint írják, a bejelentők sérelmezték, hogy "a műsorszámban minősíthetetlen hangnemben beszéltek egy tüntetésen felszólaló 18 éves diáklányról, az emberi méltóság, a személyiségi jogok – így a jó hírnév – megsértését vélelmezték". Továbbá kifogásként merül fel az is, hogy bár esti adásról volt szó, az később korhatár-besorolás nélkül került fel a YouTube-ra az Echo csatornájára. Utóbbival kapcsolatban a Médiatancsának nincs joga eljárni, írják, ugyanakkor szerintük a "12 éven aluliaknak nem ajánlott kategória szempontjából problematikus elemet a műsorszám nem tartalmazott" a tévében sem.

Emellett különösen érdekes a Rádió 1 Balázsék című műsorának 350 ezer forintos büntetése, amelyet a műsor épp a korhatárbesorolás megsértése miatt kapott.

Itt is állampolgári bejelentés történt egy szeptember 11-én sugárzott adás miatt.

"A médiaszolgáltató a műsorszámot a 12 éven aluliaknak nem ajánlott kategóriába sorolta, holott az a vizsgálat megállapításai szerint – a halmozottan megjelenő, szexualitásra való utalások miatt – a 16-os kategóriába tartozott, így azt ebben a formában csak 21 óra után lehetett volna közzétenni a reggeli órák helyett. A jogsértés azért is különösen súlyos, mert a széles körben elérhető műsorszámok befolyásoló hatása kifejezetten jelentős, és a média által felkínált modelleket a serdülők kritika nélkül hajlamosak befogadni, a besoroláskor pedig az érintett korosztály legfiatalabb tagjaira, tehát ez esetben a 12 évesekre is figyelemmel kell lenni" - olvasható az indoklásban.

Nem erősítette az előítéleteket

Az Echo TV tavalyi, július 13-ai Informátor című műsorában, a hajléktalanokról, illetve az új szabálysértési törvény rájuk vonatkozó részéről szóló adásban elhangzottak miatt is érkezett állampolgári bejelentés, de a Médiatanács szerint az sem lépett át olyan tartalmi tűrésküszöböt, amely miatt be kéne avatkoznia a hatóságnak. A műsor szerintük nem volt alkalmas arra, hogy "a hajléktalanok közösségével szembeni előítéletek kialakulását eredményezze, illetve a társadalomban már létező sztereotípiákat tovább erősítse".

 

Puskár Krisztián
a szerző cikkei

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

A hivatalos FIFA videójáték következő kiadásában feltűnik a legendás magyar futballista is. 

A karantén alatt az emberek két dolgot szerettek csinálni, bőrt ápolni és kockulni, így aztán megszületett ez a furcsa fúzió.

Kárpáti Márton, az Index egyik volt főszerkesztő-helyettese alapított új médiacéget.

Augusztus 17-től kapható Szeged első független hírportáljának, a Szegeder.hu-nak az első nem online kiadványa. 

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Tarts velünk szeptember 10-én online, a „Kreatív álláshirdetés” workshopon! Előadó: Földi Miklós Dániel, reklám- és neuropszichológus Minden résztvevőnek exkluzív ajándék: ingyen hirdetési lehetőség, ingyen szövegezés

Mentes-M Díj 2020-ban is! Idén is keressük a legkiemelkedőbb minőségű mentes termékeket hazánkban! Nevezési határidő: 2020 augusztus 31.

2 x 1,5 órás tréningünket HR-szakembereknek, vezetőknek ajánljuk, akiknek feladata, hogy önmagukat is eddzék a változásokra, és tovább is tudják adni ezt a tudást. Oktató: Cser Alexandra, trainer partner. Időpont: Szeptember 4. péntek délelőtt

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

Jelentkezzetek új versenyünkre, hogy megmutassátok, a CSR-ral valóban lehet jót tenni! Bármilyen Magyarországon tevékenykedő vállalat jelentkezhet. Nevezési határidő: 2020. november 6.

hirdetés
hirdetés