Az Orczy-negyed, ahol az utca maga az élmény

Bár jelenleg nem a 8. kerületben él Pajor Attila, a Group M kereskedelmi vezetője, mégis Az Én Városom sorozatban szívesen vállalkozott korábbi lakóhelye bemutatására. Szeretettel ír róla.

Pajor Attila a Füvészkertben
Pajor Attila a Füvészkertben

Jelenleg nem az általam bemutatott környéken lakom, de egy élethelyzet miatt egy rövid de annál tartalmasabb időszakot töltöttem el itt. A hely tehát, amit szeretnék bemutatni az a Józsefváros, annak is az Orczy negyed nevű része. Ha azt mondom Füvészkert, akkor mindenkinek azonnal beugrik Molnár Ferenc: Pál utcai fiúk című könyve, és remélhetőleg az is, hogy ez a regény szempontjából fontos helyszín az Orczy negyedben található! Hogy mennyire tradicionális környék ez: itt található a Magyar Természettudományi Múzeum (a szocializmusban már moziba járóknak Alfa moziként lehet ismerős, de Pollack Mihály eredetileg a Ludovika Akadémia lovardájának tervezte), illetve a nemrég felújított Ludovika Akadémia (Pollack Mihály tervei alapján szintén) - mai nevén Zrinyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, illetve a mostanában egyre jobb állapotban lévő Orczy-kert (kalandpark, játszótér, futópálya is várja az idelátogatókat).

Az Orczy-kert
Az Orczy-kert

Ilyen nevezetes a történelem szempontjából is fontos helyek után fontos megemlíteni olyan érdekességeket, mint az úgynevezett doboz rendőrség, ami a Diószeghy Sámuel/Korányi Sándor utca sarkán működik és az egyetlen ilyen Budapesten. Aki nem hallott még erről, annak mindenképpen érdemes megnéznie az utca közepén található kihelyezett konténer Rendőrörs egységet, aminek az ötlete Hollandiából származik - a rázósabb környékeken alkalmazott eszköz, természetesen itt nem beszélhetünk rázós környékről :)

A doboz rendőrség
A doboz rendőrség

Akinek ismerős Szomjas György 1982-es kultikus filmje a Roncsfilm, annak is sok ismerős házat, kocsmát (amiből a legfontosabb helyszín a Gólya vendéglő azóta már kicsit ugyan átalakult, de továbbra is várja a vendégeket) tartogat ez a környék (gyakorlatilag pár lépésre található az Orczy negyedtől).

A Gólya kocsma
A Gólya kocsma

Ha valaki tűzijátékot szeretne nézni a 8. kerületből, arra is van lehetőség! A Práter és az Illés utca sarkán minden év augusztus 20-án tömött sorokban állnak az emberek, hogy megtekintsék az ünnepi tűzijátékot.

Ideális helyszín az augusztus 20-i tüzijátékhoz
Ideális helyszín az augusztus 20-i tüzijátékhoz

Mit szeretsz benne?

A kerület úgy lüktet, mint nem sok minden Budapesten, teszi ezt úgy, hogy gyakorlatilag nincsenek turisták, romkocsmák, szórakozóhelyek, itt maga az utca olyan szórakozás és élmény, ahol mindig mindenkor történik valami olyan, amire biztosan nem számítasz. Rendszeres a telefonfülkéből történő telefonálás, szerintem ebben a mobil világban ezt már kb. mindenki elfelejtette, itt mégis vígan működnek a fülkék és használják is! Az utcán éjjel-nappal jönnek-mennek az emberek - nehezen hiszi el bárki a képek láttán - abszolút biztonságban. Aki a kerület ezen a részén lakik, azt egy idő után barátként üdvözlik az ismeretlenek (és az éjszakai lányok).

A 8. kerületben használják még a telefonfülkéket
A 8. kerületben használják még a telefonfülkéket


Van itt még autószerelés az utcán, térfigyelő kamera ami beszél és rád is szól, ha olyan a helyzet, nagytestű kutyák lakásban, jó sok kis közért, ahol megismernek és örülnek neked, ráadásul rugalmasan vannak nyitva, ami megkönnyíti a vásárlást. Itt vannak Teréz anya nővérei is a közelben, akik segítenek nagyon sok rászorulónak (étellel, ruhával), tehát ha valakinek felesleges ruhái vannak, szeretettel várják.

Mit nem szeretsz benne?

Ha egyetlen dolgot ki lehet emelni, az talán a hangzavar. Ez sem annyira veszélyes, de amikor nagy melegben nyitott ablaknál alszol, és az utcáról egész éjjel hangos beszéd, ordítozás, néha néha veszekedés hallatszik úgy fel, hogy gyakorlatilag minden szót tisztán ki lehet venni, az nem minden esetben kellemes. De persze ezt is meg lehet szokni, sőt egy idő után hiányozni is tud :)

Melyik a kedvenc üzleted?

Mivel ahogy említettem, tele van a környék kis üzletekkel, nehéz kiemelnem bármelyiket is (ahova a legtöbbet jártam, sajnos bezárt), de talán az Illés utcában lévő kisközértet szerettem a legjobban, mert mindig kedvesek voltak az eladók.

Melyik a kedvenc kávézód/éttermed?

Egyértelműen a Vinowonka az a hely ahol sokszor megfordultam.

Vinowonka
Vinowonka

Azért szerettem, mert kis kézműves borokat is tartanak készleten, illetve mert a kedves kiszolgálás mellett néhány könnyű egyszerű ételt is ki lehet próbálni, amik a borokhoz nagyon passzolnak.

havonta jelentkező Az Én Városom cikksorozatunkat a Metropol támogatja.

(forrás: Kreatív Online)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Célunk, hogy megtaláljuk a hazai legszebb és legigényesebben kivitelezett kommunikációs és marketingcélú, vagy a médiában alkalmazott designmegoldásokat. Normál nevezési határidő: 10.30. Meghosszabbított nevezési határidő: 11.06.

Jelentkezzetek új versenyünkre, hogy megmutassátok, a CSR-ral valóban lehet jót tenni! Bármilyen Magyarországon tevékenykedő vállalat jelentkezhet. Nevezési határidő: 2020. november 6.

Újrahasznosítottuk 2019 egyik legsikeresebb KREATÍV rendezvényét: itt a Green Wave 2020! November 18-án fókuszban a fenntarthatóság és a marketing!

Az Üzlet és Pszichológia/HRPWR.HU, a Kreatív és a Brandfizz bemutatja: a Nagy Employer Branding Napot! - Legyél nyolckarú HR SHIVA 1 nap alatt!