Az okosfogkefével hat másodpercnél is megállhat a fogmosás

Az Unobrush tervezői szerint ennyi is elég lesz a jövőben fogaink tisztításához, amihez még csak a kezünket sem kell mozgatni. Erre a műanyagra ugyanis elég csak ráharapni, majd hagyni, hogy tegye a dolgát magától.

A legalább két percig tartó fogmosással számolt le az Unobrush dán tervezőcsapata, amely úgy álmodta meg az okosfogkefét, hogy az még csak formájában se közelítse meg a klasszikus ősét. Helyette egy olyan orvosi eszköztárban is használt puha, szivacsos anyagból készült fúvókaszerű rengeteggel látta el az eszközt, amely egészen apró, folyamatosan pulzáló rezgésekkel képes megtisztítani az összes fogat egyszerre. Vagyis gyakorlatilag olyan, mint egy hiperaktív fogvédő – írja cikkében a Digital Trends.

Évekig kísérleteztek azzal, hogy milyen anyagból készítsék a műanyag fogónyélre rápattintható tisztítószerkezetet, míg végül a habszivacsszerű - egyébként matracokhoz és cipőbetétekhez is használt - poliuretán mellett döntöttek. A fogkefe aktiválása után az ezekből kialakított kis apró habszivacs-sörték villámgyors súrlódó mozgásba kezdenek, majd az eszköz minden részére továbbítva a rezgéseket képesek egyszerre megtisztítani az összes fogat és az ínyeket. Az Unofoam néven szabadalmaztatott anyag kapcsán a British Medical Journal folyóiratban megjelent egy tanulmány, amelyben arról írnak, hogy ez az anyag a klasszikus fogkefékhez képest csak kis mértékben rendelkezik jobb tiszítóhatással, de mivel a legtöbben rossz technikával mosnak fogat, így végeredményben az Unobrush - aminél semmire nem kell használójának figyelnie - mégiscsak kétszer hatékonyabbnak bizonyult.

A habszivaccsal felszerelt eszköz kialakítását úgy oldották meg, hogy a szájba véve minden fogsorhoz illeszkedjen, a korábban puhább sörtéjű keféhez szokott, érzékenyebb fogúak ugyanúgy használhatják, mint például az állandó fogszabályzót viselők. A fejlesztők szerint a különleges technológiának köszönhetően az eszköz hat másodperc alatt képes feltérképezni és megszabadítani a lepedéktől a fog felszín és a fogközi barázdák 99,9 százalékát. 

És ez a hat másodperc máris hihetőbbnek tűnik akkor, ha azt vesszük, hogy a fogorvosok által javasolt két perces fogmosással a fogak egyenkénti tisztítására a hagyományos fogkefével 3,74 másodperc jut. Mivel azonban az Unobrush egyszerre dolgozik a két fogsoron, ezért így két másodperccel még több idő is jut egy-egy fogra. 

Hasonló megoldással már tavaly is lehetett találkozni Amabrush néven, amely tíz másodpercben, mobilra kötve és szilikon sörtés, rezgő fogvédőként forradalmasította a fogmosást, amelyet használat után vízzel lehetett tisztítani. Az Unobrushnál még a tisztítást sem bízták csak a csapvízre, ugyanis egy olyan dokkolóállomást fejlesztettek hozzá, amely egyrészt feltölti a szerkezetet, másrészt UV-fénnyel fertőtleníti azt a baktériumoktól.

A skandináv dizájnban megálmodott töltőt és magát a habszivacsos megoldás ötletét a Microsoft két évvel ezelőtt egy innovációs díjjal jutalmazta, a néhány hete elindított Kickstarter-kampányukban tervezett összegre pedig négy óra alatt összegyűlt a pénz: a tizenöt ezer dollár helyett most épp hatszázezer körül járnak. Előrendelni 88 dollárért (~25 ezer forintért) még egy hétig lehet, aztán jövőre reményeik szerint már kétszer ennyiért is kínálgathatják saját weboldalukon keresztül.

A sorozatot a Telenor támogatja.

 

Szekeres Andrea
a szerző cikkei

(forrás: Kreatív Online)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Gyakorlatorientált tréning az INTREN szakmai támogatásával a Google Ads kampány létrehozásának és optimalizálásának technikájáról és trükkjeiről, egészen a kezdő lépésektől. január 28., 08.30 - 14.00

Gyere, ünnepelj velünk a Best.net díjátadóján! Helyszín: Story Budapest (1075 Budapest Kazinczy utca 21.) Időpont: 2020. január 29. kapunyitás: 19:00, pontos kezdés: 19:30

2019 legdíjazottabb ügynökségeinek és megbízóinak estéje. A 2019-es Kreatív-MAKSZ M+Lista és a Kreatív PR Toplista helyezettjeinek díjazása. Időpont: 2020. február 11.

A HRKOMM Award 2019 nyertes pályázatainak bemutatása február 13-án.

Február 18-án ismét megrendezzük a Kreatív szaklap PR-workshopját, ahol a résztvevők megismerkedhetnek a 2019-es év kiemelkedő PR-kampányaival.

Keressük Magyarország legkiválóbb élelmiszert és egyéb FMCG-termékeket kínáló üzleteit! Nevezési határidő: február 21.

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra február 27-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

HR workshop az FMCG és a kereskedelem-piac szereplői számára A workshop célja: HR-finomhangolás az élelmiszer kiskereskedelmi szektort és az élelmiszergyártó cégeket terhelő munkaerőhiány-állapotok közepette, a hatékonyság növelése, a versenyképesség megtartása érdekében.

Ismerd meg a legújabb üzleti trendeket és módszereket, majd próbáld ki a tanultakat március 4-én!

GYÓGYKOMM március 12-én!

Mit tehet az ember a környezetért a saját munkahelyén - és hogyan tegye mindezt a vállalati kultúra részévé? Gyakorlati tippek, információk a témában.

Az FMCG és kereskedelmi szektor kiemelkedő éves eseménye! Dátum: 2020. május 13-14. Helyszín: Saliris Resort Spa & Konferencia Hotel, Egerszalók