hirdetés
hirdetés
hirdetés

Karcos jelenetek kerültek ki a Candide-sorozatból

Keresztrefeszítés, szűzmáriás tetkó, üresen tátongó focistadion és kisvasút - ezek kerültek ki az NMHH által is támogatott animációs sorozat végső változatából. FRISSÍTÉS: megszólaltak a producerek.

hirdetés

Kovásznai György ötlete inspirálta a Bera Nándor, Kreif Zsuzsanna, Turai Balázs animációs filmrendezőket, valamint Iványi Bitter-Brigitta producert, amikor belevágtak a Candide animációs adaptációjába: a pilot és a 12 további rész tervét az NMHH Macskássy Gyula és Dargay Attila pályázatára is benyújtották, és meg is kapták rá a támogatást, írja a Film.hu cikke annak apropóján, hogy végül nem hagyták a kész sorozatot bemutatni.

Voltaire klasszikus művét az alkotók modern környezetbe helyezték, illetve kortárs problémákra igyekeztek reflektálni általa szatirikus módon, a főszereplőket ezért többek között "a migrációs válságtól sújtott Európába, Steve Jobs high tech birodalmába, egy kiirtásra ítélt esőerdőbe vagy egy űrbázisra" helyezték, továbbá a sorozatban "Pangloss mestert keresztre feszítik, a kolumbiai maffiózó alkarján kivillan Szűz Mária tetoválása, Candide gatyájából előbújik egy tengerimalac, Kim Jong Un kisvasúton üdvözli a népet, a szomszédos (és szintén kisvonattal összekötött) falvak focimeccsét pedig egy ikonikus, nézők nélküli stadionban rendezik meg".

A pilot epizódot 2014-ben, az első részt pedig 2016-ban a tekintélyes nemzetközi animációs fesztiválon, az Annecyn is levetítették. A kész sorozatot az alkotók tavaly mutatták meg az NMHH bizottsága előtt, hogy aztán a Duna TV-n levetíthessék az egészet. Ám a bizottság módosításokat kért, többek között a fent látható, az idézetben említett részek kivágását. Az alkotók megtették, egyrészt, hogy bemutathassák a sorozatot, másrészt, hogy ne kelljen a támogatást visszafizetniük - ám ezután sem adta le a közszolgálati tévé. "Így jutottak el a december 28-i, hajnali 3 órás vetítésig az RTL Klub műsorán, a csatorna ugyanis egyetlen alkalomra befogadta Candide-ot" - írja a cikk. Az RTL-en is a vágott verziót vetítették.

A szatirikus sorozat vágatlan verzióját azóta többször levetítették, például a Primanima és az Anilogue fesztiválokon, jelenleg a nemzetközi forgalmazásán dolgoznak az alkotók, illetve nyilvános vetítéseket próbálnak szervezni itthon.

Frissítés: Az eredeti Film.hu-s cikk megjelenése után az animációs sorozat két producere, Fehér Károly és Iványi-Bitter Brigitta a következő közleményt juttatta el a sajtóhoz: 

„Az elkészült sorozat megtekintése után a Duna Médiaszolgáltató tartalmi ellenőre hívta fel a producerek és egyben a támogató, az MTVA Mecenatura felelős munkatársainak a figyelmét arra, hogy a sorozat az eredeti formájában és tartalmával nem felel meg a médiatörvényben meghatározott és a közszolgálati csatornákra vonatkozó szabályoknak. Egyes részek a korhatár besorolásnak (16), egyes részek a személyiségi jogok védelmének nem feleltek meg. Az megbeszélésen elhangzottak alapján a producerek tájékoztatták az alkotókat, ami alapján született közös döntés az érintett epizódok megváltoztatásáról. A változtatások után a sorozat minden érintett által elfogadásra került. A Duna Médiaszolgáltató nem tudta megfelelő időpontban műsortervbe illeszteni a sorozatot, ezért került bemutatásra az RTL Klub csatornán."

A kiegészítés után a cikk eredeti címét („Az NMHH cenzúrázta a Candide-sorozatot") megváltoztattuk.

Puskár Krisztián
a szerző cikkei

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Gyerek- és sportcsatornák is bekerülnek a kínálatba.

Egy digitális eseménysorozattal kötik össze a debreceni és budapesti dolgozókat. 

A Vertical Cinema címet kapó film egy dublőrről szól, aki krimiben, kalandfilmben és musicalben is megállja a helyét.

Hosszú távon minden második ember fogyasztási szokásait átalakítja az egészségügyi vészhelyzet világszerte – derül ki az EY több mint 14 ezer fős nemzetközi kutatásából.

A Médiaunió minden évben kiválaszt egy kiemelkedő társadalmi ügyet, amely kapcsán egy kommunikációs kampány segítségével aktivizálja az embereket, oly módon, hogy mérhető különbséget érjen el a magyar társadalomban. 

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Tarts velünk szeptember 10-én online, a „Kreatív álláshirdetés” workshopon! Előadó: Földi Miklós Dániel, reklám- és neuropszichológus Minden résztvevőnek exkluzív ajándék: ingyen hirdetési lehetőség, ingyen szövegezés

Ünnepélyes online eredményhirdetésünket videóba ágyazva sugározzuk az evgyara.hu oldalon. Írja fel a naptárjába és drukkolja végig velünk az online közvetítést!

Mentes-M Díj 2020-ban is! Idén is keressük a legkiemelkedőbb minőségű mentes termékeket hazánkban! Nevezési határidő: 2020 augusztus 31.

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

Jelentkezzetek új versenyünkre, hogy megmutassátok, a CSR-ral valóban lehet jót tenni! Bármilyen Magyarországon tevékenykedő vállalat jelentkezhet. Nevezési határidő: 2020. november 6.

hirdetés
hirdetés