hirdetés
hirdetés
hirdetés

Az embereket nem érdekli a reklám

Vége van a monologizáló márkáknak, de már a szimpla jó ötlet sem ér semmit, ha az embereket nem érdekli – mondta Mark Tutssel, a Leo Burnett globális kreatívigazgatója. Giorgio Brenna, az ügynökség nyugat-európai vezérigazgatója pedig úgy látja, hogy az ügynökségek nem változtak negyven év alatt.

hirdetés

A tegnapi nyitóbulin a kijevi Leo Burnett art directora azt mondta, hogy az ügynökségen belül kötelezővé tették Mark Tutssel előadását, és ellenőrizni fogják, hogy ki nem tudott másnaposság miatt jelen lenni. Hogy milyen büntetésre számíthatott az, aki mégsem jelent meg, azt nem tudni, mindenesetre kerestem az ukránt, de sehol nem találtam. Az előadás előtt Tutssel mondandójához kapcsolódva különböző feliratú pólókat osztogattak a lobbiban, de majd később fog kiderülni, hogy miféle flashmob lesz ebből.

Emberarcú reklám kell

Mark Tutssel
Mark Tutssel a saját maga által kitalált HumanKind névre keresztelt stratégiáról beszélt Portorozsban. Ez a stratégia nem a reklámozásról és az eladásról szól, hanem az emberekről, az örömről és a beállítódások megváltoztatásáról. Tutssel szerint a márkák már nem egymással harcolnak, hanem a komplett populáris kultúrával, így nem az a lényeges szempont, hogy egy-egy termék milyen előnyöket tud felkínálni, hanem az, hogy a kultúrán belül érdekes tud-e lenni, „mivel többé nem az ügynökségek és az ügyfelek teremtik meg az ikonikus márkákat, hanem az emberek” – mondta. „Az embereket nem érdekli a reklám” – tette hozzá, majd nekilátott számos olyan márkaaktivitást bemutatni, amiknek a saját People, Purpose, Participation, Populism elvei szerint semmi közük nincs a hagyományos reklámokhoz. „A hirdetőknek nem reklámozniuk, hanem cselekedniük kell” – foglalta össze, hogy mire is gondol valójában.

Az egyik ilyen „cselekvés” szerinte, ahogy a néha elmeháborodott divatot diktáló Harajuku Cityben (Tokió) a Nike óriásáruháza elindította a NikeID-t, ami arról szól, hogy előzetesen bármiféle hibbant mintát tervezhetünk az alap Nike cipőkre, és a boltba besétálva egyszerűen átvesszük saját teremtényünket (ilyet az Adidas is csinál egyébként).


NikeID Harajuku 

Szintén hasonló példaként említette a Hong Kong-i alternatív rockzenét kiadó Zoo Records Hidden Sounds kampányát, a James Ready sörmárka Share Your Billboard akcióját, illetve a Homebase nevű lakberendezési áruháztól az angliai Carlisle pályaudvarának átalakítását.

Zoo Records - Hidden Sounds

James Ready - Share Your Billboard

Homebase - Carlisle Railway Station

Tutssel úgy látja, hogy az emberek számára nem az a lényeges a döntéseikkor, hogy az adott reklám hogyan van megcsinálva, hanem az, hogy miért van úgy megcsinálva. A globális kreatívigazgató szerint a hirdetőknek olyan márkákat kell (újra)építeniük, amik gazdagabbá tehetik az emberek életét, egyszerűek, mint a zürichi iroda egyébként valóban zseniális reklámja a Sunrise nevű mobilszolgáltatónak, és reflektálnak az emberi szükségletekre. „Ehhez a kreativitás nem választható opció, hanem az egyetlen járható út” – zárta.

Sunrise - Free SMS

Az ügynökségek le vannak maradva

Giorgio Brenna
Mindjárt Tutssel előadása után a Leo Burnett nyugat-európai vezérigazgatója, Giorgio Brenna prezentált az ügynökségek megváltozott szerepéről. „Érdekes, hogy miközben a világ alapjaiban fordult ki magából, addig az ügynökségi és a pénzügyi modellek szinte ugyanazok, mint negyven éve” – kezdte ezzel a felütéssel Brenna.

Brenna szerint a klasszikus ügynökségi modell nem tartható tovább, mert a hagyományos struktúrában egy olyan üzleti modellt támogatnak, ami nem működik. „A reklámbüdzsé nagy részét még mindig a klasszikus médiafelület-vásárlás viszi el, és projektalapon fizetnek az ügynökségeknek egyre kevesebbet. Ha pedig nem működik valami, akkor jön az üres beszéd és a kifogások keresése, amiről a szakmánk amúgy is híres” – mondta.

Brenna belelendül
A vezérigazgató szerint a piramidális ügynökségi modellnek is véget kell vetni. „A menedzsment nevű vízfej arra jó, hogy az információk és a hasznos tudás körkörös áramlását megakadályozza” – magyarázta Brenna, majd hozzátette: „A szervezeti problémákra, az üresjáratokra, a munkatársak tudásának megfelelő feladatok kiosztására, az új szolgáltatásokra és azok árazására az ügynökségeknek jelenleg semmilyen válaszuk nincsen, és ezért rettegnek” – ütött meg még keményebb hangot.

De mi a jó modell? Brenna maga sem tudta megmondani, de kifejtette, hogy az ügynökségeknek szinte majdnem minden tekintetben változniuk kell. „Vissza kell térni ahhoz, hogy ténylegesen is a legtehetségesebb embereket válasszák ki az ügynökségek, akiket meg kell fizetni. Az ügynökségeket el kell költöztetni a márványpalotákból, a munkatársak számára pedig olyan környezetet kell teremteni, amiben a munka örömmé válik. És végül, karizmatikus vezetőt kell választani a csapatok élére, akik nem csupán pofáznak, de tevékenyen részt is vesznek a munkában” – szögezte le.

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés

kapcsolódó linkek

Hozzászólások (7 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
Mindezek mellett szerintem érdemes új reklám lehetőségeket is kipróbálni. Pl itt vannak a ledfalak, fényreklámok. Magyarországon még meglehetősen gyerek cipőben jár,
Pesten talán 8 db található, és még pár nagyobb Városban (Győr, Miskolc).

Teljesen ú technika. A drága tv-s reklámokat ki lehet vinni az utcára töredék áron. Míg otthon reklámkor elkapcsolsz, addig az utcán a piros lámpánál, dugónál nem
tudsz mást csinálni, mint megnézed. Egyszerűen oda vonza a tekintetet.

2 ügyfelünk próbálta ki (z-shops webáruház, és egy befektetési aranyat forgalmazó cég), mindegyiknél nagyon jó volt a visszajelzés.

Jelenleg tudtom szerint a KT-Led Média Kft a legnagyobb ezen a területen. www.ktledmedia.eu
válasza hozzászólásához
#
Nem akarja senki sem osztályozni az ügyfeleket, egyszerűen csak jó lenne ha mernének mozdulni és nem csak akkor amikor már a jól bejáratot sémát utánozzák le
"nyugatról".
Itt sem hülyék ülnek a reklámünökségeknél, nem kell fosorogni az újdonságtól vagy az egyedi ötletektől.
#
Ez itt Magyarország.
Ne vicceljünk már.
Egymillió ötletet már le sem írunk, hiszen
- nem lesz rá pénz
- nem tudjuk úgysem eladni (sokféle oka van ennek, nem akarok itt ügyfél-ügynökség vitába belemenni)
- stb.

Idehaza prezentáltunk. Idiótának néztek minket. A háromból két irányt fél éven belül láttuk viszont Európa nyugati feléből. _Teljesen_ ugyanazt a koncepciót.
(Ráadásul az ügyfél anyacégének márkájától - tehát van bennünk némi rossz szájíz.)
válasza hozzászólásához
#
a laza és konzervatív helyett szerintem jobb lenne a "lesz még öt év múlva" és a "neki már úgyis mindegy" kategória...
#
a billboard couponhoz hasonlóval mi is próbálkoztunk, nem ment át...
válasza hozzászólásához
#
tehát az ügyfeleket ezentúl nemcsak iparági módon kell szegmentálni, hanem "fogékonyság" szerint is :-)
a "laza" és a "konzervatív" között elég lesz egy ötös skála, vagy 10-es kell..?
#
Szerintem teljesen igaza van.
Egyetlen dolog keserít csak el, hogy ott van az egyik ügyfélünknek prezentált ötletünk a filmek között és Minket "kiröhögtek" ugyanezzel a javaslattal.
Hol élek ÉN?
De jó, hogy más megcsinálhatta...

A több éves nagyvállalati HR vezetői tapasztalattal rendelkező Kárpáti Diána 2019 májusától a cégcsoport tagja.

A győztesek mámorától egészen Galactic Jackson szettjéig dokumentáltuk az eseményeket.

A hírek szerint több ezer szellemi munkát végző alkalmazottat küldenek el a cégtől a közeljövőben.

A Property Market meghívásos tenderén három ügynökség indult, a két körös kiválasztási folyamat végén pedig a Black Page Consulting nyert.

Mint kiderült, a kiadóvállalat fiókjait azért zárolta a Facebook mert egyikük megsértette a reklámszabályzatot.

hirdetés

A Magyar Instagram Körkép 4.0 kutatás eredményeinek és az Instagram legfrissebb híreinek ismertetése. Az aktuális globális és hazai trendek és érdekességek (fun fact-ek) bemutatása, mindezt az adatvezérelt marketing gondolkodás, az adatvizualizáció eszköztárának demonstrálása mellett.

Nyerő SSC people-management stratégiák. Fluktuációcsökkentő minikonferencia június 7-én.

A versenyre nevezhető bármely olyan mozgóképes alkotás, amely 2018.01.01. és 2019. 05.24. között bármilyen online, illetve mobileszköz-alapú felületen került elsődlegesen publikálásra. Nevezési határidő: május 24.

Idén is Sales&Pszichológia konferencia. Foglald le helyed most! 2019.05.28.

Gyakorlatorientált tréning az INTREN szakmai támogatásával a Google Ads kampány létrehozásának és optimalizálásának technikájáról és trükkjeiről, egészen a kezdő lépésektől. május 31., 08.30 - 14.00

Egyre több az aktív, fizetőképes ötvenes és hatvanas fogyasztó - a te célcsoportodban is. Elmondjuk, hogyan kommunikálj velük, nekik!

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop június 6-án, limitált létszámmal.

Burnout - Ismerd fel, ismerd meg és lábalj ki belőle Csatlós Csillával június 12-én!

Leendő ügyfeled már nálad van – csak észre kell venned! Az adatvezérelt marketing lehetőségei és kihívásai. Hogyan szerezz új ügyfeleket digitális marketinggel, hogyan tartsd meg a régieket? Weboldal-monitoring, tartalommarketing, email-marketing június 12-én.

Egy laza szakmai délután szuper előadásokkal, influencer best practice-ekkel és borkóstolással! Ráadásul igazi influencereket is kérdezhettek majd!

A Pont Itt gasztro/szállás/utazás szaklap idén is meghirdeti a hazai Horeca-szakma körében legrangosabb, leglátványosabb design versenyét, a ma már igazi nemzetközi brandnek számító Gastro&Hotel Design Award-ot. Nevezési határidő: július 5.

hirdetés
hirdetés