hirdetés
hirdetés

Az egyik szobrot állít a halott lányának, a másik tigriseken szedi meg magát

[Új rovat: karantén extrákkal!] Személyes hangvételű ajánlónk azoknak, akik nagyon élik a most rájuk szakadt home office-t, és azoknak, akiknek muszáj lenne a hétvégén kilőni az agyukat valamilyen sorozattal, filmmel. Menekülőutat mutatunk a koronavírus-járvány elől.

hirdetés

Most van egyszerre időm és hangulatom is agyas sci-fit nézni - Devs (HBO GO)

Az első két rész alapján hamar eldönthető, hogy valaki szívesen utazik-e Alex Garland fejében újra. Onnantól vagy taszít, vagy az agyadba mászik a thriller.

A regényíróból film- és sorozatrendezővé váló Garland hozza az Ex Machina és az Annihilation hangulatát, de én a Devs világában a kimértebb tempó, a szokásosnál is inkább előtérbe tolt atmoszféra miatt hosszú órákra elidőznék. A téma keretét ezúttal egy, az emberi gondolkodást alapjaiban felforgató fejlesztésen dolgozó techcég belső élete adja. De azt is írhatnám, hogy a téma a kvantumfizika és a determinizmus, ha ezek így leírva nem hangoznának nagyon ijesztően. Mert azért gyorsan szögezzük le, hogy mint minden jó sci-fi, azért ez mégiscsak egy nagyon szépen felrajzolt karakterdráma. Ja és Garland megígérte, hogy nincs semmi nyitott vég, ez egy nyolcrészes miniszéria, lezárással.

Az összes guilty pleasure-ömet kiélném egyetlen műsorban - Tiger King (Netflix)

Ha valaki érzékeny az állatkínzást (is) tartalmazó műsorokra, még akkor is érdemes belepillantani a Netflix karantén-szenzációjába, mert ilyen dokuszériát én speciel még nem láttam. Egyrészt az egész olyan mintha a TLC műsorait, a trash realityket és a true crime dokusorozatokat ötvözték volna. Másrészt nagyjából a 10. perc után már hangosan ordítod, hogy de hát ez nem lehet, ilyen nincs, valaki állítsa le ezeket az embereket, a 3. résznél viszont már válladat sem rendíted, amikor valakiről kiderül, hogy tigrisekkel furikázik és csajozik Vegasban, vagy épp meleg, fegyverpárti elnökjelöltnek képzeli magát jó ideig.

Hogy miről szól a Tiger King? Nagymacska-tartó elvetemültekről, pontosabban egy, a tigrisek köré szervezett szektáról, piti bűnözőkről, és egy minden racionalitást felülíró vetélkedésről két nagymacska-megszállott között.

Kőegyszerű sztorira vágyom, cserébe jó karakterekkel és a szobát beterítő hangulattal - Queen & Slim

Azzal, hogy fekete Bonnie és Clyde, el is mondtam mindent a Queen & Slim sztorijáról, és ezt a kiszámíthatóságot egy pillanatig sem rejti véka alá a film. Közben mégis szurkolsz a két hősnek, akik egy véletlennek köszönhetően, szándékuk ellenére válnak a fekete ellenállás menekülő hőseivé, miközben jobbnál jobb karaktereket sodor eléjük Amerikán átívelő útjuk. Az írógárdától, az operatőrön keresztül a színészekig bezárólag legalább akkora sztárcsináló film, mint amilyen a Get Out volt.

Hiányzik a kínos szitukra építő, brit humor - The IT Crowd (Netflix)

Részleteiben láttam csak korábban az IT Crowd-ot, de a Netflixen elég szépen lefedett 2000-es évek brit komédiái (Peep Show, The Inbetweeners) közül az elmúlt napokban ez lett az abszolút  kedvencem. Természetesen kész gyötrelem minden egyes hősünk sorsa, és nyilván minden második poénnál felszisszen a píszírendőrség.

Az első 2 évadot ajánlom erősen (akár újranézésre is), a színházi és házibulis rész nagyon előkelő helyen van nálam a legjobb sorozatepizódok listáján.

Néznék egy nagy családi drámát, ami teljesen beszippant - Succession (HBO Go)

Lassan a bőr alá kúszó, aztán egy ponton túl minden gondolatodat lekötő sorozat a Succession. Egyszerűen elintézhetnénk a sorozatot annyival, hogy a médiamogul Rupert Murdoch-ról és diszfunkcionális családjáról mintázták a sorozat szereplőit, mások meg shakespeare-i magasságokat emlegetnek, de egyikkel se vagyunk igazán közel a megoldáshoz.

Nem tudok rossz karaktert mondani a sorozatból a fogalmatlan, de a hatalomtól megrészegülő unokaöccstől, a bármilyen társaságban vállalhatlan legkisebb fiún keresztül a kirakatba illően seggfej cégvezetőig, de azért a Succession igazi titka a megunhatatlan apa-fiú vetélkedésben rejlik.

Aki szívesen tapicskol a médiabirodalmak, politikai kampányok mocskában, annak kéjes örömet okoz majd a sorozat. De ha csak egy szimpla drámára vágyunk, akkor annyit mondok, hogy talán még soha nem néztem annyira feszülten végig sorozatepizódot, mint a Succession 3. évadának utolsó részét. Ha megnézted, írj, beszélgessünk róla!

Bónuszajánlatok:

  • Csak folyamatos röhögésre vágyom, ahogy újraélem a kínos kamaszkorom: Big Mouth (Netflix)
  • Néznék valami európai krimit, ami ráadásul a régió rendszerváltásáról szól: Eszmélet (HBO Go)
  • Őrült sztorira építő, komolyan vehetetlen, skandináv ámokfutást mutass, ami nem önmaga paródiájába hajló északi krimi akar lenni: Beforeigners (HBO Go)
  • Elég jó otthon a házimozi-szettem, úgyhogy látványos moziélményre vágyom: Monos (Mintha a Legyek urát keresztezték volna az Apokalipszis Most!-tal. Az elmúlt évem legnagyobb moziélménye.)
(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!