hirdetés
hirdetés
hirdetés

Az Átlátszó munkatársai kapták a Transparency-Soma Díjat

Péntek este adták át az oknyomozó újságírás legrangosabb elismerésének számító Transparency-Soma Díjat. A díjat az Átlátszó.hu munkatársai, Erdélyi Katalin, Németh Dániel és Bátorfy Attila kapták. Egy Mészáros Lőrinchez köthető luxusjacht és egy magángép kapcsolatát tárták fel szöveggel, képpel, adatvizualizálással.

hirdetés

Az Átlásztó díjnyertes, tavaly szeptemberben publikált cikke egy Bécsben regisztrált, de többnyire Budapesten parkoló, Bombardier típusú, OE-LEM lajtsromszámú luxus magánrepülőgép és egy Máltai regisztrációjú, a Földközi-tengert Olaszországtól Horvátországig járó Lady Mrd nevű luxusjacht különös kapcsolatát tárta fel. A két jármű útja számos esetben keresztezte egymást.

Az anyag nem csupán szöveggel, hanem képpel és adatvizualizációval is dolgozik. Az újságíró Erdélyi Katalin volt, a fotókat és a videókat Németh Dániel, míg az adatvizualizációt Bátorfy Attila készítette, aki sok évig volt a Kreatív újságírója.

Bátorfy Attila, Erdélyi Katalin, és a tavalyi díjazott Ács Dániel beszélgetnek. Németh Dániel nem tudott eljönni a díjátadóra.
Bátorfy Attila, Erdélyi Katalin, és a tavalyi díjazott Ács Dániel beszélgetnek. Németh Dániel nem tudott eljönni a díjátadóra.

A Transparency International által megszervezett, és a norvég, valamint a brit nagykövetség által is támogatott díj zsűrijének elnöke, Lőke András elmondta, hogy kicsi, de erős mezőny volt, összesen 16 pályázattal. A négy tagú zsűri döntése nem volt nehéz, az eredményen nem kellett sokáig vitatkozniuk. Kiemelte, hogy a győztes cikkel kapcsolatban nem érkezett helyreigazítási kérelem, annak nyelve egyszerű, jól követhető, és a zsűri egyetértett Bodoky Tamás Átlátszó főszerkesztő javaslatával, hogy mindhárom alkotót díjazza.

Maga a cikk bemutatja, hogy az említett jachton rendszeresen nyaral Mészáros Lőrinc, kormánybarát üzletemberek, illetve az államigazgatás volt és jelenlegi tagjai. Orbán Viktor miniszterelnök pedig az osztrák lajstromszámú magánrepülőgéppel érkezett haza Budapestre a Videoton bulgáriai meccse után, de ugyanez a gép később Mészáros Lőrinc lányát, és a ZTE tulajdonosát hozta Ferihegyre. Ezekről fotókat is készítettek, továbbá drónvideón mutatták be a jachtot az Adrián, a fedélzeten Mészáros üzlettársával, egy kormánybiztossal és a MÁV-elnökével. Adatvizualizációs szoftver segítségével térképre helyezték a luxusjacht és a magánrepülő összes eddigi útját, amiből kiderült, hogy igen sokszor keresztezték egymást, számos alkalommal voltak például azonos időpontban Rijekában.

A teljes cikk itt olvasható.

A díj zsűrijének elnöke kiemelt még néhány alkotást a beérkezett pályaművek közül. Kiemelték Szabó András és Pető András orosz kapcsolatokról szóló Direkt36-os cikksorozatát, Brückner Gergely MVM-hez kapcsolódó furcsa ügyeket bemutató cikksorozatát, Horváth Csaba László cikkét Semjén Zsolt rénszarvas-vadászatáról, ami az azóta megszűnt Magyar Nemzetben jelent meg, valamint Fabók Bálint és Jandó Zoltán cikkeit egy kormányközeli ingatlan különleges gazdasági/politikai hátteréről.

Az egymillió forint pénzösszeggel is járó díj odaítéléséről négyfős zsűri döntött, amelynek tagjai Lőke András, az Ittlakunk.hu tulajdonos-főszerkesztője, a díj alapítója mellett Martin József Péter, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója; Stumpf András újságíró, a Válaszonline.hu egyik alapítója, valamint Urbán Ágnes, a Budapesti Corvinus Egyetem Infokommunikációs Tanszékének vezetője.

FRISSÍTVE: Eredetileg Gőbölyös Soma díjat írtunk, de azt már Transparency-Soma Díjnak hívják, mivel azt 2016 óta a Transparency International szervezi meg és adja át.

Szerényi Szabolcs, főszerkesztő-helyettes
a szerző cikkei

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Érdemes megvárni, amíg a szétrobbanó báránylufik is megérkeznek a buliba.

Jávor Benedek, a Klubrádió és a Mérték Médiaelemző Műhely közösen adták be a panaszt.

A lap egyik új hirdetése a mianmari népirtás felderítésére épül.

Tarjányi Péter és Murányi András egykori hírigazgató szerint a 444 cikke csúsztat a lapnál történtekről.

Igazán nem szép tőlük, mert előtte eladtak neki egy taliga Whoppert egy fogadásra.

hirdetés
hirdetés

Díjátadó: január 30., kapunyitás: 19.00 Vedd meg a jegyed a bulira!

2018 legdíjazottabb ügynökségeinek és megbízóinak estéje. A 2018-as Kreatív-MAKSZ M+Lista és a Kreatív PR Toplista helyezettjeinek díjazása. Időpont: 2019. február 5.

A leghasznosabb, leginspirálóbb people management tartalmak február 13-án, hogy a 2019-es éved még sikeresebb legyen!

A HRKOMM Award 2018 nyertes pályázatainak bemutatása február 20-án.

Keressük Magyarország legkiválóbb élelmiszert és egyéb FMCG-termékeket kínáló üzleteit! Nevezési határidő: február 22.

Február 28-án a gép előtt, az oktatóval együtt, a saját accountunkra belépve közösen végigvesszük, hogy adjunk fel hirdetést a Facebookon és az Instagramon.