hirdetés
hirdetés
hirdetés

Az Apple, Samsung és BMW kapták a legtöbb említést a magyar neten

A SentiOne elkészítette a Social Index kutatását, amely különböző márkák online jelenlétének minőségét méri a social listening módszer segítségével. Ez egyfajta szöveges webanalitika, ami a felhasználó által megadott bármilyen kulcssszó, kulcskifejezés (például márkanév, terméknév, személynév, kampány, hashtag) alapján indexálja és elemzi akár 3,5 évre visszamenően az összes olyan publikus online szöveges tartalmat, amelyben - vagy amelynek kontextusában - adott kulcsszavak, kulcskifejezések előfordultak. Divat, nasi, celeb, mobil és bank.

hirdetés

A kutatás nemcsak a márkákat említő minden publikus bejegyzés, poszt, komment, cikk mennyiségét veszi figyelembe, hanem ezek érzelmi hátterét is, a bejegyzések pozitív, negatív és semleges értékének meghatározásával, ezt a magyar nyelvű internetes említések esetén saját közlése szerint körülbelül 75 százalékos precizitással képes felismerni a SentiOne rendszere. Ezt a két jellemzőt fűzték össze és súlyozták egy saját fejlesztésű algoritmussal.

A 2017-es magyar Social Indexben összesen 6 kategóriát vizsgáltak, és a magyar piacra releváns márkákra fókuszáltak. Az adott márka online „hírnevét” egy ebből a célból fejlesztett saját algoritmus segítségével mérték, ami a tartalmi mennyiség indexálása mellett azok minőségét is súlyozta.

A 2017-es riport Divat kategóriája 105 márkát foglal magában, a Nasihoz 65 termék tartozik, a Celeb kategória összesen 55 magyar celebritás online reputációjára fókuszál, míg a Mobilok esetében 32, Bank témakörben pedig összesen 30 márka szerepel.

A rangsor felállításánál több száz márkát és több százezer, 2017-ben publikált, magyar nyelven megjelent online említést vizsgáltak Facebookon, Twitteren, Instagramon, Youtube-on, valamint a különböző website-okon, blogokon, fórumokon és review oldalakon.

A márkák száma alapján a DIVAT és a NASI a legkiterjedtebb kategória, az említések számát tekintve ugyanakkor az AUTÓ és MOBIL márkákkal kapcsolatos webes diskurzus generálta tavaly a legtöbb tartalmat. Az említések mennyisége alapján tehát ez utóbbi két kategória a 2017-es magyar Social Index arany- és ezüstérmese. Az autómárkákkal kapcsolatban főleg ősszel voltak igazán aktívak a felhasználók online, míg a mobiloknál pont ez az időszak egy viszonylag „adatszegény” periódus. Csak az autómárkák kontextusában közel 1,1 millió egyedi online említés született 2017-ben, a mobilokról nagyjából 660 000, a celebekről pedig egy kicsit több mint 330 000.

A említések érzelmi töltöttségét kategóriánként az alábbi grafikon ábrázolja:

Ezen a grafikonon az látszik, hogy mekkora arányban történtek az említések az egyes online felületeken. Legnagyobb arányban a Divat kategóriát tárgyalták a Facebookon, legkevésbé pedig a bankokat.

A nők körében a kedvenc témakör a Nasi volt (ezt követi a Divat), míg a férfiak leginkább autókról és mobiltelefonokról beszélgettek.

A győztes márkák az említettség és a pozitív érzelmi kötődés alapján az Apple, a Samsung és a BMW lettek. Alább a top 20:

Autók terén a luxusmárkák kerültek az előtérbe, márkák szintjén a BMW, a Mercedes és a Ferrari áll a dobogón, míg a mobilok között az Apple nagyon vezet, ezt jócskán lemaradva a Samsung és a Huawei követi. Ha csak az érzelmi töltöttséget vennék figyelembe, akkor a BMW és a Mercedes mellé a Lada kerülne a harmadik helyre, míg mobiloknál a Huawei átvenné a vezetést.

A divat kategóriában a sportmárkák vezetnek, első helyen a Nike, másodikon az Adidas áll, harmadik a H&M volt. Az adott márkához kapcsolódó pozitív-negatív említések egymáshoz viszonyított aránya alapján (tehát a tartalmak mennyiségét ignorálva) itt is borulna az eredeti sorrend. A TOP10-be felkerülne a Mayo Chix, a New Yorker és a Sugarbird. A legnépszerűbb online csatornákat tekintve a Facebook a legnagyobb divat. Ugyanakkor a TOP10-ból 8 márkánál megjelent a Gyakorikerdesek.hu, ami azt jelzi, hogy márkaoldalról (is) érdemes ezt a fórumot figyelemmel kísérni.

A celeb kategória abszolút győztese Majka lett, a második és harmadik helyre szinte holtversenyben érkezik be Kasza Tibi és Hosszú Katinka olimpikon, akinek a sportteljesítménye mellett magánélete is terítéken van/volt a bulvár- és híroldalak digitális és print hasábjain. A TOP10-ben helyet kapott még: Gyozike, Pamkutya, Szabyest, Tóth Gabi, Sarka Kata, Palvin Barbi és Rubint Réka.

A nasi toplista a magyar internet kedvenc édességeinek (plusz chips, ropi, miegymás) győzteseit mutatja be: miről beszéltek és mit szerettek a legjobban 2017-ben a közzétett magyar nyelvű webes tartalmak, cikkek, posztok, kommentek alapján. Az eredmények azt mutatják, hogy a Nutella nyert, a márkával kapcsolatban közel 31 000 bejegyzést tettek közzé 2017-ben a Facebookon. Emellett a Túró Rudi és a Rafaello is szépen teljesített.

Az adott márkához kapcsolódó pozitív-negatív említések egymáshoz viszonyított aránya alapján számított rangsorban egy fontos változás van: a Bounty lekerül a listáról, hogy helyet adjon a Twix-nek. Mindenhol a Facebook vezette a kommunikációt, kivéve a Lay's esetében: itt az Instagram volt a legfontosabb csatorna.

A bankok közül az OTP-t említették legtöbbet a K&H és az Erste előtt. Az adott márkához kapcsolódó pozitív-negatív említések egymáshoz viszonyított aránya alapján viszont már a kisebb bankok kerülnek a legjobb helyekre: a Cofidis az első a MagnetBank és a Sberbank előtt.

Szerényi Szabolcs, főszerkesztő-helyettes
a szerző cikkei

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

A CNN Style márkázott sorozatban mutatja be a japán autómárka körüli nüansznyi érdekességeket.

Önálló lapként a jövőben nem lesz kapható.

Az ügynökség első megbízása egy olyan esemény megrendezése, amely párhuzamosan 30 országban fog futni. 

A BOOKR Kids és a Hintalovon Alapítvány dolgozott együtt.

Monsignor Dario Vigano a múlt szombaton kirobbant, cenzúraként értékelt Lettergate-botrányba bukott bele.

hirdetés

Post-iteken túl: jobb működés, üzleti eredmények, innováció. Service design workshop a DDB szakmai támogatásával április 6-án

Ismét keressük az elmúlt év legjobb tartalomalapú marketingmegoldásait! A verseny shortlistesei és nyertesei pontszerzők a Kreatív PR Toplistán! Nevezési határidő: 2018.04.06.

Ismét saleskonferencia április 12-én az Üzlet&Pszichológia és a Kreatív szervezésében.

JobXperience – HR konferencia a még jobb hangulatú munkahelyekért. Április 20. 09:00

Kétnapos konferencia az FMCG és a kereskedelmi szakma legégetőbb problémáiról és kérdéseiről április 26-27-én.

Rendezvényünk célja, hogy jövőbe mutató, már itthon is elérhető, a munkát valóban megkönnyítő gyakorlati megoldásokat mutasson be a közönségnek. Jöjjön el, ismerkedjen a jövőjével május 18-án a Müpában!

hirdetés
hirdetés