hirdetés
hirdetés
hirdetés

Az Airbnb megpróbál alávágni egy rasszista rendezvénynek

Egymás után dobálják ki azokat a felhasználókat, akik egy tüntetésre érkeznének az USA egyik kisvárosába.

hirdetés

Izgalmas tűzfészekbe nyúlt az Airbnb Amerikában: megszünteti azoknak a felhasználóknak a fiókjait, akik egy rasszista nagygyűlés idejére keresnének szállást Charlottesville-ben, egy virginiai kisvárosban.

Cville-ben, ahogy a trendérzékeny helyiek rövidítik, egy Unite the Right nevű tüntetésre készülnek: 400 fősként jelentettek be, de a városvezetés ellentüntetőkkel együtt inkább 4000 emberre számít, a Southern Powerty Law Center nevű civil szervezet pedig az utóbbi évtizedek legnagyobb gyűlölet-tematikájú megmozdulására.

A háttérsztori, hogy az észak és dél határán fekvő, de kulturálisan/történelmileg a délhez tartozó állam városkája az utóbbi időben progresszívre vette a figurát, a demokrata polgármester indiai születésű, a helyettese fekete. Nemrégiben eldöntötték, hogy a Robert E. Lee parkot Emancipation Parkra keresztelik át, és ha ez nem lenne elég olaj a tűzre, a déli tábornok szobrát is elszállíttatták volna onnan. Ezt viszont egy bíróság megakadályozta, és azóta nem egy tüntetés zajlott a szobor mellett: amikor tíz Ku-Klux Klanost kellett háromezer ellentüntetőtől megvédeni, az 33 ezer dollárjába fájt a helyi rendőrségnek.

Nyíltan neonáci figurák is bejelentkeztek az újabb tüntetésre, és persze beszédes, hogy a többi résztvevő közösséget vállal velük, de azért általában bonyolultabbak a kódok, mint az övék vagy a klántagoké: az USA széljobber trolljai általában a korlátlan szólásszabadsággal takaróznak akkor is, amikor nagyjából egyértelműen a fehér felsőbbrendűséget hirdetik, itt sincs ez másképp. Nem véletlen, hogy először a 4chanen kezdett el terjedni az Airbnb kitiltós emailje. Aki szeretne jobban elveszni a szlogenek és utalások között, illetve némi zavaros kommunistázást is olvasni a tüntetőktől, a Washington Post cikkében megteheti.

Benne van a levegőben, hogy perek lesznek a dologból: a déli hagyományőrzők rasszisták diszkriminációt emlegetnek az Airbnb húzása kapcsán, és a kommentekből is olyasmi rajzolódik ki, hogy bármennyire egyértelműen kiáll az utazós szájt szabályzata mindenféle megkülönböztetés ellen, itt nem rasszista tettekért vagy mondatokért dobálják ki a júzereket, hanem azért, mert úgy általában rasszisták.

Maga az oldal kicsit elkenősen fogalmazott a helyi NBC csatorna oldalának: „When through our background check processes or from input of our community we identify and determine that there are those who would be pursuing behavior on the platform that would be antithetical to the Airbnb Community Commitment, we seek to take appropriate action including, as in this case, removing them from the platform.” Azaz egyrészt arra utalnak, hogy bejelentések mellett maguk is nekiálltak lekáderezni az akkortájt arrafelé foglaló felhasználókat, másrészt azt írják, hogy az érintett platformjukon viselkednének az egyenlő bánásmódot dicsőítő alapelvekkel ellentétesen, ami kicsit zavaros, hiszen nem az Airbnb-n rasszistáskodnának.

(forrás: Washington Post, NBC, Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Beni az Iskolakezdés együtt! segélyakciót támogatja.

Bemutatjuk Trackmant, a vagány Vágányembert, akit szakmai zsűri választott ki!

Egymilliárd dollárt szánnak rá jövőre, és elsőre tíz showműsort inditanak vagy vásárolnak meg.

A Hégető Honorka-díjra szeptember 15-ig lehet nevezni.

Hogy működésük megfeleljen az EU új adatvédelmi törvény szabályozásának.

hirdetés

Képzés marketingeseknek, akik tömegeket szeretnének megszólítani, de közvetlen, bizalmas formában, személyre szólóan. Enter!Digital a neoval szeptember 14-én.

A verseny célja díjazni azokat a kommunikációs megoldásokat, melyek támogatják és elősegítik, hogy egy vállalat termékét vagy szolgáltatását egy másik vállalatnak értékesítse. Nevezési határidő: szeptember 8.

Célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Nevezési határidő: 09.08.

A verseny célja, hogy megtaláljuk és díjazzuk a legszebben tervezett és kivitelezett médiatermékeket Magyarországon. Weboldalakat, alkalmazásokat, tévéműsorokat, magazinokat és más nyomtatott kiadványokat lehet nevezni. Nevezési határidő: szeptember 15.

Az első benyomás megismételhetetlen. Légy rá felkészülve! Konferencia a POME-ról és fontosságáról szeptember 21-én

Szeptember 28-án ismét Gyógyszerkommunikációs konferencia. Fókuszban a technológiai fejlődés előnyei és kihívásai: E-recept, Data Science, okos eszközök.

A verseny célja, hogy megtaláljuk a legjobb hazai PR-projekteket és ügynökségeket, valamint hogy a PR kiemelt kommunikációs szerepét tudatosítsuk. Nevezési határidő: október 6.

hirdetés
hirdetés