Amikor a sportriporter megőrül

Néha arccal, mégis többnyire arc nélkül, de a hangjuk alapján emberek milliói ismerik őket. A sportkommentátorokról van szó, akik néha szakmai alaposságukkal, máskor poénjaikkal, olykor pedig elképesztő hanghordozásukkal a legunalmasabb 0-0-s focimeccseket is élvezhetővé tudják tenni.

Aki valamennyire szerette kamaszkorában a focit, előbb-utóbb biztosan elgondolkodott azon, milyen jó lenne sportkommentátornak lenni, ott ülni abban a közvetítőkalitkában, élőben nézni a meccseket. Persze ez a vágy csak azután fogalmazódik meg, miután az illető rájön, hogy ő soha nem lesz már az új Pelé vagy Maradona. Aztán nyilván nagyon kevesekből válnak ténylegesen sportesemények hivatásos közvetítőjévé, ami valljuk be, nagyon fontos pozíció a tévés iparágban, ahol olyan nézettségi rekordokat döntő programok szerepelnek a sport kategóriában, mint egy labdarúgó világbajnokság döntője vagy épp a Super Bowl az amerikai futballban. Legendás alakokat adott ez a szakma a sport szerelmeseinek, elég csak itthonról Knézy Jenőt vagy Vitray Tamást, a tengerentúlról pedig a kosárlabda hangjának nevezett Marv Albertet említeni. A következő összeállításban némi ízelítőt szeretnénk nyújtani a sportkommentátori bejelentkezések színe javából.

1. 1953. Anglia-Magyarország

Anglia-Magyarország 3-6 – 1953. november 25., a kommentátor Szepesi György. Kihagyhatatlan a felsorolásból, a magyar foci talán legdicsőségesebb, az évszázad mérkőzésének tartott meccsét a Wembley-ben rendezték, a Puskás Ferenc gólja előtti ikonikus mozdulat pedig sporttörténelemmé vált. A visszahúzós csel 02:40 percnél látható, Szepesi György is elalélt tőle.

 

2. 1997 Hová tűnt Damon Hill?

Hová tűnt Damon Hill? – tette fel a kérdést az a Palik László az 1997-es Magyar Nagydíj végén, aki olykor idegesítően részrehajló, de legalább sosem unalmas kommentárjaival ezen cikk szerzővel is megszerettette a Forma 1-et. Azóta Damon Hill megkerült, aztán el is tűnt, akárcsak Jacques Villeneuve. A második videóban a jelenet 02:58-nál hallható.

 

 

3. Há anya szülte?

Na jó, Palikot nem olyan könnyű elengedni. „Há anya szülte?” Mármint Michael Schumachert, a Forma 1 legnagyobb királyát, a hétszeres világbajnokot. Nem könnyű kérdés.

 

4. 2012. Zlatan gólt ollózott

Zlatan Ibrahimovic, a svédek sztárcsatára akkora gólt ollózott 25-ről az angoloknak 2012 novemberében a mérkőzés legvégén, hogy az interneten külön összeállítás van a gólt különféle nyelveken közvetítő kommentátorokból.

 

5. 2002. Koplárovics gólja

A múlt heti gyalázatos, holland válogatott elleni 8-1-es vereség után szinte felüdülés olyan gól kommentárját hallani, ahol magyar sikernek örülhettünk. Koplárovics Béla neve legendává vált, miután élete első gólját a Zalaegerszeg színeiben a Manchester United ellen szerezte 2002-ben. A visszavágón persze magabiztosan nyert a MU, de Hajdú B. Istán gyönyörsóhaja megmaradt az utókornak.

 

6. Sanyi a legnagyobb király

Ha már magyar kommentátoroknál tartunk, akkor sokatmondó, hogy Horti Gábor szavaiból külön összeállítást lehet találni az interneten. A Sportklub riporterének talán legmaradandóbb mondata a „Sanyi a legnagyobb király” (a videóban 03:50-nél).

 

7. Yessssss!

De nem csak a foci meg a Forma 1 létezik a világon. Itt van a már említett Marv Albert, akit a kosárlabda hangjának neveznek Amerikában. Ő közvetítette Tracy McGrady legendás performanszát, amikor is a védő 13 pontot szerzett 35 másodperc alatt. Tetszett neki, ami nem is csoda. Érdemes összeszámolni, hogy hányszor hangzik el a legendás „Yesss” ebben a röpke videóban.

 

8. Havlicek ellopta a labdát

A Boston Celtics kommentátora, Johnny Most jegyezte azokat a szavakat, amelyek talán a legikonikusabbakká váltak a teljes NBA (National Basketball Association – nemzeti kosárlabda szövetség) közvetítésének történetében. „Havlicek Stole the Ball”, azaz Havlicek ellopta a labdát. 1965-öt írtunk, bajnok lett a Boston, éppen nyolcadik alkalommal, amit azóta követett még újabb kilenc siker.

 

9. Ilyen nincs

1988-ban Szöulban történt, hogy Egerszegi Krisztina 14 évesen olimpia bajnok lett. Török László ezt úgy fogalmazta meg, hogy ilyen nincs és mégis van. Hát volt.

 

10. Megőrült, lelkendezett, elcsuklott a hangja

Victor Hugo Morales sporkommentátor az évszázad góljának választott találatot annak megfelelő hőfokon közvetítette. Megőrült, lelkendezett, elcsuklott a hangja. Egy kezezés után nem is jöhetett volna jobb válasz argentin részről.

 

Szponzorált tartalom! A cikk elkészítését a Nemzeti Sport támogatta!

(forrás: Kreatív Online)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Nemzeti Sport Online