hirdetés
hirdetés
hirdetés

Aki a mártásalapról dönt

Csak friss alapanyagokból dolgozó angliai bisztrókban tanulta ki a szakácsmesterséget Pálfi Zoltán (40), aki február óta az Unilever Food Solutions régiós vezető séfjeként a Knorr márkán is dolgozik. Ő a profi felhasználók, vagyis éttermek, hotelek, iskolai és egészségügyi konyhák igényeit veszi figyelembe, amikor leteszi a voksát egy leves- vagy mártásalap mellett.

hirdetés

Miért kell séf az Unilevernek?

A vállalatnak a háztartási üzletága mellett létezik a kiskereskedelmi élelmiszerrészlege, ami a háziasszonyokat célozza meg, illetve az Unilever Food Solutions (UFS) üzletága, amely a tömeges étkeztetést nyújtó profi felhasználókkal foglalkozik. Ez utóbbi régiós szinten tartozik hozzám, vagyis a magyar, a román, a bolgár és a szlovén hotelek, éttermek, iskolai menzák és egészségügyi intézmények konyhái. Szlovénia kivételével mindenhol van egy-két, az országot képviselő séf, de nekik nem a főnökük vagyok, hanem közvetlen kapcsolatban állunk egymással. Ők velem együtt begyűjtik az infókat a piacokról, amiket aztán én továbbítok a marketingeseknek. De nemcsak a marketinggel, hanem a salesszel is együtt dolgozom, tréningeken készítem fel őket a szakszerű eladásra, és séfoldalról a kóstolások megszervezése is hozzám tartozik. És természetesen figyelnem kell az országok kulináris szokásaira, mielőtt egy-egy új receptúra mellett döntünk.

Pálfi Zoltán

Pálfi Zoltán <i>(Fotó: Egyed Péter)</i>
Fotó: Egyed Péter

Véletlenül csöppent a vendéglátásba, bár a konyhán mindig szeretett az anyukája vagy a nagymamája mellett segédkezni. Amikor Angliába ment nyelvet tanulni, egy étterembe került, így a szakácsmesterséget hat év alatt az életben tanulta ki. Hazatérve dolgozott rendezvényszervező cégnél is, mert nemcsak a séf-, hanem az üzleti szemléletét is kamatoztatni szerette volna. 2009-ben a felesége Kazahsztánban kapott munkát, és vele tartott, privát séfként partikon főzött.

Már kintről nézegette a hazai álláshirdetéseket, így talált rá az Unilever pályázatára. Tavaly novemberben indult a többkörös interjúztatás, a végén egy főzős körben kellett bizonyítania a rátermettségét. A rendelkezésre álló friss alapanyagokból és kényelmi termékekből kellett egy kétfogásos ételt elkészítenie, majd a benne szereplő Knorr termékek használatának előnyeit bemutatni a receptúrákon keresztül. Az előétel egy meleg fogasfilé saláta volt ropogós baconnel, pestóval és enyhén dinsztelt koktélparadicsommal. A főétel pedig pirított sertésszűz sárgarépás burgonyapürével és demi-glace mártással.

Mit jelent a receptúra kifejezés?

Az összetevőket jelenti, a termék kinézetét, színét, illatát, állapotát, konzisztenciáját. Természetesen minél több marhahúskivonat és több fűszernövény van mondjuk egy marhahúsleves-alapban, akkor annál jobb ízű lesz a termék, a minőség pedig az árán is érződik. Ezért nem biztos, hogy ugyanazt a receptúrát mind a négy országban el tudjuk adni.

Ez azt jelenti, hogy egy másik országban másféle mártás kerül a szakácsokhoz ugyanazon a néven?

Ugyanazon a néven nem kerül másik mártás a szakácsokhoz, csak esetleg másik receptúra. Színbeli árnyalati vagy sűrűségbeli eltérések és esetleg kisebb ízbeli különbségek lehetnek.

Jártok kóstolásra?

Van, amikor postán érkezik egy-egy új recept alapján készült termék, de komolyabb, sok időt igénybe vevő tesztelésekkor elmegyünk a központi gyárba, és ott egész nap kóstolunk. A marhahúsleveses példánál maradva, elképzelhető, hogy az egyik országban sötétebben, míg a másik országban világosabban szeretik. Ilyenkor igyekszünk kompromisszumot kötni.

Szakácsként dolgoztál olyan angliai konyhán, ahol csak friss alapanyagokat használtatok. Nem furcsa, hogy az Unilevernél többek között úgynevezett kényelmi termékek receptjeivel foglalkozol?

Hétmilliárdan élünk a földön, tehát látni kell, hogy másképp kell az élelmezést megoldani, és mások az elvárások is mint régen. Nem mindegyik étteremben van arra idő, hogy barnamártást készítsenek akár napokon keresztül, és egy menzán sem biztos, hogy olyan sok hely van a csontok, zöldségek tárolására, nem beszélve ezek feldolgozásáról. A kényelmi termékekkel költség- és energiatakarékosan lehet dolgozni. Sok kritika szokta érni a kényelmi ételeket, ezért mi a tesztfőzéseken – vagy a séfjeink a helyszíneken – mindig arra biztatjuk a szakácsokat, hogy lehetőleg használják azokat a friss alapanyagokkal együtt. És mindig tegyék hozzá az egyéni ötleteiket, használják a kreativitásukat. A kényelmi termékekkel kapcsolatos tévhiteket szeretnénk eloszlatni, ezért hozta létre az UFS a Knorr Kulináris Akadémiát. Szeretnénk, ha elterjedne, hogy a Knorr termékek is friss alapanyagokból készülnek, és az egyik legrégebbi tartósítási eljárást, a szárítást alkalmazzák az előállításukhoz.

(forrás: Kreatív)
hirdetés

kapcsolódó linkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Az óvszermárka a Red nevű, nemi betegségek megelőzését célzó, társadalmi célú üzenetet közvetítő kampányához kereste a partnerét.

Visszatér az üdítő csomagolására Fido Dido.

Smashing Pumpkins, The Clash, UB40 - a múltba révednek, és a felszabadult zenehallgatásra buzdítanak a cég új kültéri plakátjai.

Gera Marina Örök télben nyújtott alakítását, és a Trezor című tévéfilmet jelölték a rangos díjra.

Az új verzió elkészítése két évet vett igénybe.

hirdetés

Az Üzlet és Pszichológia és a hrpwr.hu ismét bemutatja a nagy sikerű „kékgalléros” konferenciát! Kékgalléros HR kihívások 3.0 szakmai konferencia szeptember 26-án.

A MOST Fórum szeptember 26-i eseményén a híres testvérpárral, DTK-val, D. Tóth Andrással, valamint ismert szakértőkkel járunk utána, hogyan szolgálják a családi együttműködést a digitális eszközök és lehetőségek. Időpont: szeptember 26., 18.00 Helyszín: Magyar Telekom székház, Puskás konferenciate

Mentes hype: rend a trendben! Időpont: október 3., 09.30 - 16.00

A verseny célja, hogy megtaláljuk a legjobb hazai PR-projekteket és ügynökségeket, valamint hogy a PR kiemelt kommunikációs szerepét tudatosítsuk. Nevezési határidő: október 4.

Az eladásösztönző marketing titkai: élmény, adat, taktika. Hogyan ötvözzük az adatokat az élményekkel? Influencerek és eladásösztönzés tartalommarketinggel – jó és rossz példákon keresztül. Tudatos fogyasztó vs. Promo érzékenység – minden kiderül a proMO2019 workshopon! (x)

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra október 9-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

Zöld marketing és kommunikáció Itt a zöldár! A tudatos fogyasztók már átlátnak a greenwashingon, de mi jön ezután? Save the date: 2019.10.10.

A legjobb márkaélményeket és aktivációkat keresi a 2019-es Lollipop! Nevezési határidő: 2019. október 11.

Gondolatok és példák a gyógyszermarketingről az ipar kommunikációs szakembereitől. 2019.10.29.

Hogyan győzhető le az időstressz? Energiamenedzsment 4 lépésben. A december 13-i tanfolyam során rövid, közös mindfulness gyakorlást tartunk, amit aztán beépíthetsz a hétköznapjaidba.

Toborzás/kiválasztás konferencia DEMO-túrával egybekötve november 5-én. Az előadások hosszabb szünetében a kiállítók a gyakorlatban is bemutatják megoldásaikat.

hirdetés