A világ legokosabb, itató karkötője

Testünk legnagyobb része víz, ezért az optimálistól akár csak 1 százalékkal eltérő vízmennyiség is komoly problémát tud okozni szervezetünkben – vallja Dr. Dustin Freckleton, aki kiszáradás miatti stroke-ja után a test hidratáltságát mérő okoskarkötő fejlesztésébe kezdett. Vízfogyasztás-ügyi közszolgálat a Kreatív Telenorral közös Next rovatában.

Szervezetünk hidratáltságától nemcsak az állóképességünk és energiabírásunk függ, de a koncentráló képességünk és hangulatunk is. Ehhez azonban nem elég azt mérni, hogy mennyi vizet ittunk meg egy nap alatt, azt is tudnunk kellene, hogy a bevitt mennyiségből mennyi szívódott fel, mennyit hasznosított szervezetünk. Ezt eddig csak laborvizsgálatból lehetett kimutatni, az LVL névre keresztelt karkötő azonban már ezt is képes monitorozni – írja a Digital Trends.

A legtöbb fitnesz-karkötő megbízhatatlan

 „Ma a piacon kapható aktivitáskövető fitneszkarkötők legjobb esetben is csak a pulzusszámot és a vér oxigén-szintjét képesek megbecsülni beépített apró érzékelőik segítségével. Az általuk kibocsátott zöld fény ugyanis a bőr felső rétegét világítja meg, amelyet a vörös vérrel telt erek elnyelnek, ebből következtetnek aztán a vér áramlásának intenzitására. Az LVL karperec infravörös érzékelője azonban a bőr alá is képes behatolni, sőt, tízszer olyan mélyre, mint pl. az Apple okosórája vagy a Fitbit legújabb karperece. Ezzel pedig olyan spektroszkópiai képeket tud készíteni, amelyek pontosan megmutatják a vér százalékos arányú víztartalmát és a tényleges pulzusszámot” - magyarázta Dr. Dustin Freckleton, a cég vezérigazgatója, miközben kiemelte, a legtöbb piaci termék annyira pontatlan, hogy percenként 14-40 szívdobbanással becsüli alul vagy túl a pulzusszámot. Ezekkel szemben az LVL karperec maximum három egységgel tévedhet a mérés során.

Freckleton a Digital Trendsnek adott interjújában elmesélte a karperec ötletének születését is. Még 24 éves egyetemista volt, amikor napi 16-18 órán át bújta a könyveket pihenés nélkül, míg egy nap lüktető fejfájásra ébredt. „Álltam a fürdőszobában a tükör előtt, és hirtelen csak azt láttam, hogy a testem megmagyarázhatatlan módon elferdült az egyik irányba. Próbáltam magam kihúzni, de éreztem, ahogy ez erőm fokozatosan elhagy. 45 másodperc alatt teljesen lebénult a bal oldalam. A kórházban az orvosok megállapították, hogy egy stroke-on estem át, aminek az akut kiszáradás volt az oka” – fogalmazott Frecleton, aki innentől kezdve mélyebben is elmerült a témában, és egy olyan, a hétköznapi ember számára is elérhető eszköz után kutatott, amely méri a vér víztartalmát, vagyis megmutatja a szervezet hidratáltságát. Persze ilyet sehol nem talált.

Ekkor gyűjtötte maga a köré a szakorvosokból, sportolókból és kutatókból mára BSX Technologies néven egészségügyi termékeket fejlesztő céggé összeálló csapatát, hogy mindenkiben tudatosítsa, a programozott vízivás ugyanolyan élettani fontosságú része mindennapjaiknak, mint az evés vagy az alvás. Ehhez fejlesztették le azt a karperecet, amely biometrikus érzékelőivel valós időben képes mérni a szervezet hidratáltságát. Megmutatja, hogy egy bizonyos típusú edzés alatt mennyi folyadékot vesztettünk az izzadással, vagy, hogy a munkába bringázást hány pohár vízzel kell kompenzálnunk, hogy utána agyunk a legoptimálisabban működhessen. De az ágyba kerülés előtti vízadagunkat is kiméri a napi rutinunk alapján, mert a BSX szakorvosai szerint a jó alvásnak is a hidratáltság az alapja.

Hogy miért fontos ez?

 „Mert ijesztően gyorsan kiszáradunk, mégpedig akkor, amikor nem is gondolnánk. A napi nyolcórás alvás valódi vízelvonó kúrának számít. A legtöbben gyakorlatilag a klinikai kiszáradás állapotába kerülünk, ezért érezzük magunkat pocsékul ébredés után. A hidratáltságunk mérőszámának ismerete azonban nemcsak a kiszáradás súlyosságára, de az elfogyasztandó víz mennyiségére is figyelmeztet. Ez a karperec például egyetlen érintésből megmondja, milyen állapotban vagy, és hogyan érezhetnéd magad sokkal jobban” – fogalmazott Frecleton, akinek csapata az okoskarkötőhöz egy okostelefonos applikációt is szinkronizált, hogy viselőjének napi rutinja alapján számítsa ki és javasolja, hogy az adott pillanatban hány deciliter vízre van szüksége szervezetének.

A karkötőt színes érintő képernyővel, gyorsulásmérővel, Bluetooth antennával és egyetlen töltéssel négy órán át működőképes akkumulátorral szerelték fel. A szívritmuson túl méri a szervezet hidratáltságát, amelyről viselője fizikai aktivitási képességére, a számára szükséges kalória mennyiségére, és az aktuális kedélyállapotára is tud következtetni.

A startup az okoskarkötőt a Kickstarter oldalon is megfuttatta, sikerét pedig jól mutatja, hogy bár még egy teljes hónap van hátra a kampány végéig, jelenleg a kért összeg tizenkétszeresét is meghaladták. Terveik szerint az okoskarperecet jövő nyártól 199 dollárért fogják árusítani, ami az Apple 348 dollárért kapható okosórája és a Fitbit legújabb 103 dolláros fitnesz-karkötőjével tud majd versenyezni, bár utóbbiakból egyelőre pont az LVL hidratáltság-mérője hiányzik.

 

 

 

(forrás: Kreatív Online)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Az Üzlet és Pszichológia és a hrpwr.hu ismét bemutatja a nagy sikerű „kékgalléros” konferenciát! Kékgalléros HR kihívások 3.0 szakmai konferencia szeptember 26-án.

A MOST Fórum szeptember 26-i eseményén a híres testvérpárral, DTK-val, D. Tóth Andrással, valamint ismert szakértőkkel járunk utána, hogyan szolgálják a családi együttműködést a digitális eszközök és lehetőségek. Időpont: szeptember 26., 18.00 Helyszín: Magyar Telekom székház, Puskás konferenciate

Mentes hype: rend a trendben! Időpont: október 3., 09.30 - 16.00

A verseny célja, hogy megtaláljuk a legjobb hazai PR-projekteket és ügynökségeket, valamint hogy a PR kiemelt kommunikációs szerepét tudatosítsuk. Nevezési határidő: október 4.

Az eladásösztönző marketing titkai: élmény, adat, taktika. Hogyan ötvözzük az adatokat az élményekkel? Influencerek és eladásösztönzés tartalommarketinggel – jó és rossz példákon keresztül. Tudatos fogyasztó vs. Promo érzékenység – minden kiderül a proMO2019 workshopon! (x)

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra október 9-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

Zöld marketing és kommunikáció Itt a zöldár! A tudatos fogyasztók már átlátnak a greenwashingon, de mi jön ezután? Save the date: 2019.10.10.

A legjobb márkaélményeket és aktivációkat keresi a 2019-es Lollipop! Nevezési határidő: 2019. október 11.

Gondolatok és példák a gyógyszermarketingről az ipar kommunikációs szakembereitől. 2019.10.29.

Hogyan győzhető le az időstressz? Energiamenedzsment 4 lépésben. A december 13-i tanfolyam során rövid, közös mindfulness gyakorlást tartunk, amit aztán beépíthetsz a hétköznapjaidba.

Toborzás/kiválasztás konferencia DEMO-túrával egybekötve november 5-én. Az előadások hosszabb szünetében a kiállítók a gyakorlatban is bemutatják megoldásaikat.