hirdetés

A tinilányok a kezükbe vették az irányítást

Az már mindenkinek megvan, hogy hatalmas pénzeket keres az influencerek krémje, és talán az is, hogy több százezer dolláros üzletek lehetnek egy YouTube-videó megszületése mögött. De arra talán már kevesebben gondolnak, hogy ez igaz a tinilányok kedvenc sminkvideóira is. A lifestyle-vloggerek ereje és a köréjük épült ipar. A cikk bővített verziója a Kreatív szeptemberi számában jelent meg eredetileg.

hirdetés

A YouTube mint platform, elképesztően sokszínű és tele van olyan csoportokkal, szubkultúrákkal, jelenségekkel, amelyek sok esetben csak akkor fedik fel magukat, ha az ember maga is néző vagy alkotó. Némelyik egészen hatalmas, saját nyelvvel és sztárokkal, illetve gazdasággal és brutális feliratkozószámokkal. Ilyen a lifestyle-vloggerek világa is.

Egy valóságshow és egy divatmagazin keveréke

A lifestyle, azaz életstílus megnevezés talán a legpontosabb, mert itt bizony nem csak sminktippekről van szó. A legtöbb igazán sikeres lifestyle-youtuber persze sminkel, de a ruháit is megmutatja, az edzéséről és az étkezéséről is beszél, és egyre gyakrabban a magánélete is nyilvánossá válik a vlogjában. Ezek a csatornák olyanok, mint egy valóságshow és egy divatmagazin keveréke, aminek a főszerkesztője és a főszereplője ugyanaz az ember – csak ez jóval nagyobb közönséghez jut el. A videók tematikája heterogén, és aki nem ismeri a közösség nyelvét, elsőre össze is zavarodhat. OOTD, FOTD, GRWM, haul: ezek a rövidítések, kifejezések mind külön műfajt jelölnek, nők és férfiak milliói pedig pontosan tudják, mit várhatnak a videótól a kattintás után (Outfit Of The Day = ez a ruha van ma rajtam, Face Of The Day = ilyen ma a sminkem, Get Ready With Me = készülődjünk együtt, haul = ezt vásároltam).

Lehet erre legyinteni, hogy niche, hiszen a Socialblade aktuális, legtöbb feliratkozóval rendelkező YouTube csatornákat rangsorba állító top 100-as listáján csak négy lifestyle-youtuber található. Persze a közönség nagyságát nagyban meghatározza a nyelv, nem véletlen, hogy az angol és a spanyol nyelvű csatornák a legnépszerűbbek. A mexikói Yuya, az amerikai Rachel Levin, a brit Zoella és az amerikai Bethany Mota 19, 12, 11 és 10 millió követővel bír, pedig már 1 millió követő is bőven biztosít megélhetést és netes celebstátuszt.

Eddig felnőttek beszéltek a tinédzsereknek, de ennek vége

A YouTube lifestyle tartalmainak előállítói és fogyasztói is elsősorban nők és fiatal lányok (persze férfiak is akadnak köztük, akik például sminkesként szintén alapvetően nőkhöz és az egyelőre kevés sminkelő férfihoz szólnak, vagy csak érdekli őket a divat és a szépségápolás). Az igazán befutott sztárok nagy része – például a fent említett négy vezető életmódvlogger – fiatalon indította a csatornáját, a hálószobája padlóján ülve és azokhoz beszélve, akik olyanok, mint ő, azaz tinilányokhoz.

A tinédzsereknek előállított tartalom évtizedek óta létezik, de korábban felnőtt emberek hozták létre minden „hivatalos” formáját, az internet nélkül pedig a saját gyártású zine-ek, azaz DIY fénymásolt magazinok terjedése nem lehetett igazán nagy léptékű. Az elmúlt 10 évben viszonta rajongók tartalom-előállítóvá váltak, és most azok a nők és lányok, akiknek a magazinok és az egész szépség- és divatipar leginkább el akart valamit adni, a kezükbe vették az irányítást és közvetlenül, saját hangjukon szólnak egymáshoz.

Pápay Fanni grafikája

Az alapok megmaradtak, továbbra is a sminkcuccok, krémek, ruhák, edzések, diéták, és az azokról való beszéd adja a témák nagy részét, de máshogy. A hangnem egyedibb és sokszínűbb: a legsikeresebb lifestyle YouTube-celebek mégha mind szépek is, de megmutatják a pattanásaikat, és nem titkolják a depressziójukat sem. A teljesebb kép, amit így kapunk, mindenképpen szélesebb ösvényt jelöl ki a közönség számára. Ha eggyel kevesebb 16 éves lány sír a tükörbe nézve, megérte – lehet mondani. Ezt persze nem mindenki gondolja így. A Guardian például Bethany Motát az üresfejű konzumerizmus sztárjának nevezte, amiért videókat tölt fel arról, hogy miket vásárolt. Persze a Guardiannek is van Shopping rovata. Tényleg lenne különbség?

Amiről a vlogger beszél, azt el lehet adni

A lányszoba padlóján készült webkamerás videókból azóta iparág lett, a legtöbb termék profi produkció, a forgatástól a vágásig és a fényelésig. Sokan ezt máig maguk végzik, vagy legalábbis rendezőként irányítják, de ha segítségre van szükség, ott a YouTube ügynökség, amely százalékért cserébe gyakorlatilag bármit át tud vállalni. Nagyon sokat tud adni, ahogy profik segítik a sokszor egyedül, otthonról dolgozó influencer munkáját, és persze összekötik őket a hirdetőkkel és kezelik az ingyen holmik hegyeit. Ezekből pedig nincs hiány: a sminkmárkák, a test- és hajápolásban érdekelt brandek, valamint a divatmárkák ha éppen nem hirdetnek, akkor ingyen cuccokat osztogatnak.

Ugyanis előbb-utóbb mindenki kénytelen volt felismerni, hogy amiről a lifestyle-youtuber beszél, az elkel: a youtuberek célközönségből az egyik legfontosabb csatornává váltak. Ingrid Nilsen (3,9 millió feliratkozó) például arról is beszélt az Aol Build 2015-ös videóinterjújában, hogy állandó partnere a Procter & Gamble és az Unilever. Az előbbinek egy sminkmárkájával, az utóbbinak pedig több hajápolás fókuszú márkájával dolgozott együtt – egyszerre.

Elmosódik a határ a tartalom és a reklám között

A legtöbb lifestyle vlogger mindig kihangsúlyozza, hogy csak olyan termékeket és márkákat képvisel, amelyet valóban szeret és egyébként is használna. Mindenki eldöntheti, ezt mennyire hiszi el. Az biztos, hogy számukra és a hirde­tőik számára is a legnagyobb értéket a saját vélt vagy valós autentikus hangjuk és véleményük jelenti, aminek megőrzése mindkét fél érdeke. Hogy a szponzorált tartalmakkal kapcsolatban ki mennyire transzparens, egyéntől és együttműködéstől függ. Akad, aki már a videó címében jelzi, ha az egy branddel együttműködve készült, mások szóban és/vagy a leírásban mondják ezt el.

Zoella

Amíg egy különálló márkáról van szó, nem olyan bonyolult őszintének lenni, viszont abban a pillanatban, hogy egy youtuber saját terméket dob piacra (és ez egyre gyakrabban megtörténik), már más a helyzet. Persze el lehet hinni Zoellának, hogy valóban nagyon bejön neki a saját habfürdője, hiszen mégiscsak az ő jóváhagyásával jött létre, de az ilyen ehhez hasonló megjelenések általában nincsenek reklámként feltüntetve, pedig azok. A hirdetések, együttműködések ráadásul több platformon zajlanak, mivel a lifestyle youtubereknek sokszor van saját blogja és általában Instagramon, Twitteren és Snapchaten is sokan követik őket. Így nehéz számon tartani, melyik poszt vagy videó állandó együttműködés vagy konzultáció eredménye, mi saját termék, és mi az, ami egyszerűen csak tetszik az influencernek, így a tartalom és reklám közötti határ elmosódik.

A magyar helyzet

A lifestyle-vonal itthon is népszerű, a Tubenews 2017 eleji top 50-es listáján három ilyen csatorna szerepel: Viszkok Fruzsi 255 ezer, FollowAnna 216 ezer és Móni Szépségvilága 140 ezer feliratkozóval (ezek már augusztusi számok). Viszonyításként: a lista első helyén Dancsó Péter Videómániája áll, aktuálisan 665 ezer feliratkozóval.

Érdekes látni, hogy a videók műfaja, címe és felépítése mennyire hasonlít az angol nyelvű mintára: itthon is azokból lettek a műfaj sztárjai, akik évekkel ezelőtt rajongóként nézték mások videóit. A hirdetők és az influencerek munkáját nálunk is ügynökségek segítik és az együttműködések is hasonlók. FollowAnna, vagyis Kőnig Anna és Viszkok Fruzsi is dolgozik a Coca-Colával, Viszkok Fruzsi és a Rossmann közös projektje pedig nemrég lett nyilvános.

A feliratkozói számok és a nézettség itthon és külföldön is kitartóan emelkedik, és mindenki, aki kicsit is érdeklődik az életmódos témák iránt, feltehetően talál magának olyan youtubert, akinek a hangja közelebb áll hozzá. 2014-ben Zoella az év legnagyobb első heti eladását produkálta a könyvével, 2016 januárjában Ingrid Nilsen interjút készített Barack Obamával, ugyanaz év októberében a Gemius által közzétett kutatás szerint Viszkok Fruzsi a 10–19 évesek körében a hatodik legkedveltebb magyar híresség. 2017-ben hiba lenne legyinteni a YouTube lányos oldalára.

A cikk bővített, a jelenlegi legnépszerűbb nemzetközi és magyar lifestyle-vloggerek listájával és bemutatásával kiegészült verziója a Kreatív szeptemberi nyomtatott számában jelent meg. A cikk szerzője a Romper.hu egyik szerkesztője.

Kádár Luca
a szerző cikkei

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!