hirdetés
hirdetés
hirdetés

A Pécs-Budapest közti ingázás nagy barátja volt könyvimádatának

Hatalmas könyv- és filmrajongó, a sporttal viszont hadilábon áll Herpay Kazi, a Spice Communications kreatívigazgatója, eheti Kultúrterrorunk szerzője, aki írása végén azt is elárulja, hogy végső soron egy elbűvölő lánycsokor közepén eszik legszívesebben.

hirdetés

Könyv

Kis szaros korom óta szeretek nyitott szemmel álmodni. Volt idő, amikor mindig a kezem ügyében volt egy könyv, jellemzően inkább egyszerre több, nekem bejön a párhuzamban olvasás. Iskolásként a kötelezőkön túl Zsoldos, Nemere, Calvino, Durell szórakoztatott. Aztán Vonnegut, Haruki, Molnár, Nádas, Szerb, Eco, Asimov, Orwell, Hemingway, Márquez, Márai, Faludy… Nagyon hosszú a sor, regényt lehetne írni belőle. Annak idején, a Pécs-Budapest IC-n való ingázás nagy barátja volt ennek a szenvedélynek.

A lelkem mélyén most is hasonló a helyzet, különböző kötetek hevernek lakás szerte körülöttem, hogy elkezdjem, vagy befejezzem őket. Épp Bryson: Otthon – A magánélet rövid története, Hankiss: Az emberi kaland, Dragomán: A fehér király, Hadfield: Egy űrhajós tanácsai földlakóknak és Szathmári Sándor a Kazohiniája (újra) került az érdeklődésem középpontjába.

Herpay Kazi
Herpay Kazi

Film

Ez nehéz. Gyógyíthatatlan filmfertőzésem van. Inkább ébreszteném fel slaggal az otthonában éjjel kettőkor Mike Tyson-t, és harapnék ki egy darabot füléből, minthogy ki kelljen emelnem egyetlen kedvencet. De például régi és örök a Blade Runner, imádom minden kockáját, a zenéjét, a látványvilágát. Izgatottan, de remegő szájszéllel várom a Blade Runner 2049-et. A Taxisofőrt, Donnie Darkót, Nem vénnek valót, Keresztapát, The Fall-t, Harcosok klubját, Egy makulátlan elmét nem elfelejtve, még Forrest mellett is elfutva említenék párat, azok közül, amik trambulinként használták a homloklebenyem a közelebbi múltban.

Kifejezetten odavagyok Taika Waititi eredeti humoráért, villámgyors karakterábrázolásáért, a Boy, a Hétköznapi vámpírok, a Vademberek hajszája baromi jó filmek. A Vadászat is kidagasztotta a villás eret a homlokomon, tökéletesen megviselt. Az új Mad Max-et magába szívta a pupillám (pedig a régieket abszolút nem bírtam). Elképesztő munka van benne. Az Eszeveszett mesék, na, az is olyan, amit ide írok. Sorrentino A nagy szépséggel és az Ifjúsággal kápráztatott. Még egy nekem friss: a minap ajánlották a Metro Manilát. Nézze meg mindenki, akit tegezek!

A hazaiak közül legutóbb Kostyál Márk Kojotja érintett meg. Ha érintésnek lehet nevezni azt, amikor kérges tenyérrel úgy hátba vernek, hogy visszaugrik egy-két csigolyád a helyére.

Zene

A zene a fül Nutellája, bármilyen gusztustalanul is hangzik. Ráadásul lelkifurdalás nélkül vihetem túlzásba az élvezetét. Nyitott Shazammal járok, ha valami megtetszik, azonnal levadászom. Sok előadóért rajongok és rengeteget szeretek. De most megemberelem magam, és nem kezdek hosszú felsorolásba. Csak pár centisbe. Tom Waits, Frank Zappa, David Bowie, Nick Cave,  Kate Bush, Red Snapper, Cocteau Twins, Nine Inch Nails, Depeche Mode (a régebbiek), DJ Shadow, Tricky, Laura Marling, The Lemon Twigs, Mark Lanegan, De Staat, Royal blood, Foals.

Magazin

Hm, mondjuk, a Nature. Bár néha már lehangolóan butuska vagyok hozzá. De ami érdekel, és nem fogom fel, azt elmagyaráztatom a volt évfolyamtársaimmal, akik már igazi tudósokká váltak.

Sorozat

Planet Earth II. David Attenboroughnak és briliáns stábjának rengeteget köszönhet az emberiség. Konkrétan kötelezővé tenném az iskolákban a levetítésüket. Annak idején Carl Sagan Kozmosza nagy hatással volt rám, és a Féreglyukon át Freeman-nel is nagy kedvenc. Piszkosul érdekel az Univerzum, sokat bosszankodom rajta és igazságtalannak érzem, hogy sosem fogom megérteni a töredékét sem a benne zajló folyamatoknak.

Sajna eléggé megnőtt a világ remeksorozat-koncentrációja az utóbbi időben. Miattuk nem tudom elolvasni a könyveimet. Utopia, Fargo, Narcos, Breaking bad, The Pacific, Black Mirror, Mad Men, True detective (1.), Misfits, Luther, Bron/Broen… meg vagy húsz még, ami nem jut eszembe.

Sci-fiből sajna kevés a jó, bár a zsésorozatos SyFy kivételesen kellemesen lepett meg a The Expanse-szel. A Stranger things nagyon ügyes. A DANGER 5 meg jó beteg („and of course, kill Hitler”). A Fortitude 2-t most kezdem.

Kirándulás

Ha átvesszük a svédektől a 4 munkanapos hetet, akkor talán eltölthetek majd annyi időt a természetben, mint amennyit igényelnék. A túrázás a legjobb időtöltések egyike, csodálatos holtpontjai lehetnek az embernek közben. Tökéletesen mindegy, melyik hegységünkre kapaszkodunk fel, mindig gazdagabban jövünk le róla. Egyébként meg Szársomlyó forever!

Herpay Kazi kutyájával
Herpay Kazi kutyájával

Program

Fertő tó körbecangázás - Barátokkal zsizsegés - Egy pici fesztiválozás - Kerti partik – Szülinapok. + 1 vágy: Szívesen eltöltenék pár napot ottalvós módban a NASA-nál, ha valakinek van csókosa, szóljon!

Rádió

Az Önkényes Mérvadó a Jazzy-n érdekelni szokott. A Tilost is szeretem, még úgyis, hogy néha félárbocra ereszkedik a szemhéjam egy-egy téma boncolgatása alatt.

Kávé

Rendszeresen kávézom, napi 2-3-nál viszont már nem fogyasztok többet. Épp most készülök meginni életem legjobbját Nagy Dávid barátommal a Lövőház utcai Kaffeine-ben. Állítja, hogy így lesz. Ismerve őt és szenvedélyes minőség-maximalizmusát, hiszek is neki.

Kiállítás

Picit szégyellem, de utoljára a 2013-as Velencei Biennálén ért kultúrsokk kiállítás témában. Abban az évben volt kollégám, Asztalos Zsolt képviselte Magyarországot installációjával. Emlékezetes élmény, az biztos.

Sport

Ha a Facebook falamon azt látjátok, hogy lefutottam 10 kilométert, akkor feltörték az oldalamat. Egy ideje nem sportolok rendszeresen. Hirtelen felindulásból persze szoktam fekvőtámaszokat nyomni, de érzem, hogy ez nem elég. Szerencsére a feleségem meg a lányaim kitartóan skandálják, hogy mozogjak többet. Plusz egy kedves, szemtelen szövegíró kollégám letöltette velem a Freeletics appot. De már idegesít a kis diktátor a folyamatos parancsolgatásával. Nem érti, hogy egy mozdulattal kitörölhetem. Na, de sportolni fogok! Holnap elkezdem, tényleg!

Étterem

Ettem már nagyszerű fogásokat az Anyukám mondtában, a Tenkes csárdában, A Szűcs Fogadójában, és több olyanban is, aminek egyáltalán nem emlékszem a nevére. (Jó, a Taubenkobelre Ausztriában azért igen.) De például életem legpazarabb steakjét nemrégiben egy barátom készítette nekem a saját teraszán egy gin toniccal a kezében. Azon szerencsések közé tartozom, akik fél-séf feleséget találtak maguknak. Otthon, a zabálnivaló családi lánycsokor közepén a legfinomabb enni.

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

John Moore a mexikói-amerikai határon készített fotója vezeti fel azt a számot, amely az USA bevándorlás-politikáját taglalja.

Ónodi Lóránt head of copyként folytatja az ügynökségnél.

A kihajtogatható könyvként kidaott, de digitálisan is elérhető, a ránk leselkedő gonoszokat egybegyűjtő Új Bestiárium szövegben és grafikákian is a 16. századot idézi. Illés Áron képzős hallgatót kérdeztük a munkafolyamatról.

Felekezetközi hitbéli értékrendet képviselő családcentrikus csatorna lesz.

6 korábbi vállalati oldalt gyúrtak egybe egy domain alá.

hirdetés

A verseny célja, hogy díjazza az egyedi belsőépítészeti dizájnt, kreatív vendéglátóipari/hotel kommunikációt és márkamegjelenést. Nevezési határidő: 2018.06.29.

Az Élelmiszer az FMCG szektor meghatározó szaklapja új versenyt indít. A verseny célja, hogy megtaláljuk a hazai piac legkiemelkedőbb minőségű mentes termékeit. Nevezési határidő: augusztus 31.

Célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a Pr Toplistán! Nevezési határidő: augusztus 31.

hirdetés
hirdetés