hirdetés
hirdetés
hirdetés

A Mediaedge:cia reklámtortája jóval nagyobb

A Magyar Reklámszövetség (MRSZ) és a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesülete (MEME) reklámpiaci becslése után a Mediaedge:cia is felmérte a reklámpiac tavalyi méretét és becslést készített az idei évre. Szerintük sokkal nagyobb a torta!
hirdetés
„A reklámpiac már átlépte a lélektani nettó 200 milliárdos határt!” –ezzel a mondattal kezdődik a Mediaedge:cia kutatási divíziója, a MediaLab által készített reklámpiac méretét újrakalkuláló elemzése. A MediaLab szerint idén már nettó 214 milliárd forinton osztozhatnak a reklám és médiaipar szereplői.

A médiaügynökség kutatási divíziója újragondolta nettó áras költésbecslését, mert némely médiatípusra vonatkozóan pontos közlések állnak rendelkezésre, másrészt a kevésbé mérhető, az ügynökségek által el nem érhető területek sokszor kifelejtődnek a becslésekből.

Rádió, TV, sajtó
A MediaLab a televízió esetében a MEME 2007-es számaiból indult ki. Az előrejelzésük szerint az országos csatornák esetében egy kisebb (5 százalék), míg a kisebb penetrációjú adók esetében egy nagyobb mértékű (12-13 százalék) növekedés várható. Így a becslés szerint a médiatípus 2008-ban 87 milliárd forint körüli értéket képvisel majd, amely a tiszta szpotbevétel mellett a szponzorációt is tartalmazza.

Reklámpiac mérete a Mediaedge:CIA szerint milliárd forintban
  2007 2008
Televízió 70,0 73,5
Kábel TV 12,0 13,5
Sajtó 71,0 73,0
Közterület 19,5 19,5
Rádió 13,5 13,0
Internet 14,0 19,0
Mozi 0,9 0,80
Indoor 1,5 1,80
Összesen 202,4 214,1
Forrás: Mediaedge:CIA


A rádió esetében is a MEME számok adták a gondolkodás alapját, de ezt kiegészítették. Az így kapott eredmények szerint még egy három-négy százalékos csökkenő tendencia mellett is idén 13 milliárd forintos költés várható, amely a szpotbevételek mellett értelemszerűen a szponzorációt is tartalmazza.

A Mediaedge:cia kutatási divíziója a sajtópiaccal szemben a legóvatosabb, mivel itt nagyon sokféle hirdető jelenik meg nagyon sokféle lapban. A becslés a TNS Media Intelligence által rögzített lapok és kiadók mellett áttekintette az ingyenes lapokat, a hirdetési újságokat is. A becslés szerint ebben a piacban 2008-ban legalább 73 milliárd forint lesz, mely a tavalyihoz képest két-három százalékos növekedés eredménye.

Internet, közterület, mozi
Az internetes reklámpiacba a becslés belekalkulálta a kereső és a listing jellegű hirdetési formákat is, így az év végére a reklámpiac ezen szelete elérheti a 19 milliárdos nettó forgalmat is. A közterületi piac méretének becslésekor a nem kampány jellegű felületeket is számításba vette a MediaLab, így jött ki, hogy a stagnáló területen 19,5 milliárd körüli forgalom várható.

Mozireklámok esetében további zsugorodás várható, idén mindössze 800 millió forintot gyűjthet be ez a szegmens. Nem kell viszont szomorkodni az indoor piac szereplőinek, 2008-ra körülbelül 20 százalékos növekedést jósol a MediaLab és így körülbelül 1,8 milliárd jut a beltéri felületeknek.

Reklámpiac mérete a Mediaedge:CIA szerint százalékban
2007 2008
TV 34,6% 34,3%
Kábel TV 5,9% 6,3%
Sajtó 35,1% 34,1%
Közterület 9,6% 9,1%
Rádió 6,7% 6,1%
Internet 6,9% 8,9%
Mozi 0,4% 0,4%
Indoor 0,7% 0,8%
Total 100 100
Forrás: Mediaedge:CIA


A Mediaedge:cia kutatási divíziója középtávon is megfogalmazott jóslatokat. Szerintük 2009-ben nem várható gyökeres változás, bár a televízió esetében bizonytalanságot szülhet a digitális átállás folyamatának kiszámíthatatlansága. Az internet tovább folytatja a diadalmenetét, csak a növekedés mértékének százaléka nem lesz olyan nagy, mint a korábbi években.
(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hagyományos sportreklámnak indul, de jön a csavar.

A Cinema City médiaértékesítési divíziója a Botrányt nézte ki az alkalomra.

Picasso Málagába, Monet Párizsba invitál egy magyar grafikus munkáin.

A demencia ritka formájával küzdött évek óta.

A magyar rendező filmjében Vanessa Kirby és Shia LaBeouf mellett a Succession sztárja, Sarah Snook is szerepelni fog.

Gyakorlatorientált tréning az INTREN szakmai támogatásával a Google Ads kampány létrehozásának és optimalizálásának technikájáról és trükkjeiről, egészen a kezdő lépésektől. január 28., 08.30 - 14.00

Gyere, ünnepelj velünk a Best.net díjátadóján! Helyszín: Story Budapest (1075 Budapest Kazinczy utca 21.) Időpont: 2020. január 29. kapunyitás: 19:00, pontos kezdés: 19:30

2019 legdíjazottabb ügynökségeinek és megbízóinak estéje. A 2019-es Kreatív-MAKSZ M+Lista és a Kreatív PR Toplista helyezettjeinek díjazása. Időpont: 2020. február 11.

A HRKOMM Award 2019 nyertes pályázatainak bemutatása február 13-án.

Február 18-án ismét megrendezzük a Kreatív szaklap PR-workshopját, ahol a résztvevők megismerkedhetnek a 2019-es év kiemelkedő PR-kampányaival.

Keressük Magyarország legkiválóbb élelmiszert és egyéb FMCG-termékeket kínáló üzleteit! Nevezési határidő: február 21.

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra február 27-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

HR workshop az FMCG és a kereskedelem-piac szereplői számára A workshop célja: HR-finomhangolás az élelmiszer kiskereskedelmi szektort és az élelmiszergyártó cégeket terhelő munkaerőhiány-állapotok közepette, a hatékonyság növelése, a versenyképesség megtartása érdekében.

Ismerd meg a legújabb üzleti trendeket és módszereket, majd próbáld ki a tanultakat március 4-én!

GYÓGYKOMM március 12-én!

Mit tehet az ember a környezetért a saját munkahelyén - és hogyan tegye mindezt a vállalati kultúra részévé? Gyakorlati tippek, információk a témában.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop április 2-án, limitált létszámmal.

Az FMCG és kereskedelmi szektor kiemelkedő éves eseménye! Dátum: 2020. május 13-14. Helyszín: Saliris Resort Spa & Konferencia Hotel, Egerszalók

hirdetés
hirdetés