hirdetés
hirdetés
hirdetés

A Magyar Narancs eddig nem közismert részletekről ír Index-ügyben

Az Index több részből álló hiteléről, egy június eleji munkaszerződés-módosításról, és a Gerényi-terv hátteréről is.

hirdetés

Az Index utolsó éveiről közöl részletes és átfogó, olvasmányos cikket a Magyar Narancs csütörtökön megjelenő száma, ebből szemléztük a legérdekesebb, eddig nem közismert állításokat.

  • Az Index Indamedia felé törlesztendő, jelenleg 180 millió forintra taksálható tartozása valójában két részből áll: az egyiket az alapítványi konstrukció felálltakor Simicska Lajos adott kölcsön a Magyar Fejlődésért Alapítványnak, mert nem tudta kifizetni saját erőből az Index.hu Zrt. részvényeinek felét. A kölcsön fedezete a másik, megvásárolt részvénycsomag adta. Amikor Simicska minden érdekeltsége, köztük ez a kölcsön is, Nyerges Zsolt kormányközeli üzletemberhez került, majd onnan az Indamediához, amikor Oltyán József KDNP-s politikus beszállt a sales house-ba.

    Ennek összegét 100 millió forintra teszi a MaNcs, és hozzáteszik: ezért a pénzért „az Index teljes részvénycsomagja az Indamediához került letétbe", és ha az Index a futamidő végéig (ezt a lap egyik forrása 5-6 évre becsülte) nem tudja ezt törleszteni, akkor a részvények végleg az Indához kerülnek. Ezen kívül nagyjából hasonló nagyságú, úgynevezett likviditási hitele is van az Indexnek, amelyet szintén az Indamedia jogelődje adott, még a Spéder-időkben, hogy a nyári, bevételhiányos időszakban se legyenek cash-flow problémái a kiadónak. Állítólag a szerkesztőség erőltette, hogy legalább ez utóbbi hitelt váltsák ki piaci kölcsönnel, de Bodolai „valamiért ennek is rendszeresen ellenállt" – írja a Narancs cikke.

  • A lap szerint a Borkai-szexbotrány maitt döntött úgy végleg a kormány, hogy be kell idomítani az Indexet. Nem origósítani akarták, azt szerették volna, ha az ellenzék botrányos ügyei is mindig megjelennének a kormánypárti skandalumok mellett, illetve korlátozták volna az oknyomozó anyagok témáját és mélységét is.

  • Június elején az Index akkori vezérigazgatója, Pusztay András olyan munkaszerződés-módosítást íratott alá az Index-címlap szerkesztésére akkor kiválasztott, kb. tucatnyi emberrel, amely értelmében az eddigi gyakorlattal ellentétben nem a szerkesztők, hanem a címlaposok feleltek volna minden kikerülő anyagért, azok átolvasásáért, etikai és forrásellenőrzéséért is. Ez napi 100 anyag mellett lényegében lehetetlen feladat elé állította volna őket (kivéve, ha csökkentik a napi hírek számát). A Narancs szerint ehhez Bodolai ragaszkodott, szerinte erre csak azért van szükség, hogy kifelé demonstrálják, történt valami.

  • Gerényi Gábor mint külsős tanácsadó vázolta fel tervét az Index rovatainak külön cégekbe való szervezéséről, ami valóban csak a címlap rendezgetéséért tette volna felelőssé az Index maradék csapatát. A terv szerint más híroldalak anyagai is kikerülhettek volna, így a Portfolio.hu olyan cikkei, mint a minapi Tiborcz István PR-interjú, a Totalcar cikksorozata Ziegler Gábor gyerekének Lego-gyűjteményéről, vagy az Azonnali.hu anyagai, amely oldal részben Gerényi, részben Ungár Péter ex-LMP-s politikus tulajdonában van. (Ungár anyja Schmidt Mária, a Figyelő korábbi tulajdonosa.)

  • A Narancs egyik forrása szerint Bodolai László (MFA-elnök, az Index tulajdonosa) és Ziegler Gábor (az Indamedia társtulajdonosa) rendszeresen járt egyeztetni Vaszily Miklós (az Indamedia másik társtulajdonosa, a TV2 elnöke) TV2-s irodájába.

  • A Fidesz részéről váltig állítják, hogy nem ők rendelték meg a Gerényi-tervet, a botrányt és Dull Szabolcs főszerkesztő kirúgását, e verzió szerint Schmidt Mária magánakciójáról van szó: „Schmidtnek az Indexszel szembeni ellenérzései közismertek, továbbá azt is gondolhatta, az Index átszervezésével jó pontokat szerezhet Orbánnál". Felidézik, hogy Vaszily Miklós igazgatósági tag Schmidt ingatlanos cégében, a BIF-ben, Gerényivel pedig Ungár Péteren keresztül áll kapcsolatban.

  • Az Index címoldalán a cikk szerint már több cikkben is már érdekes dolgok történtek: a szalmonellás tojásokról szóló hírből nem derült ki, hogy azok Mészáros Lőrinc baromfiüzeméből kerültek ki, egy „Orbán Viktor Tiborcz István birtokáról köszöntötte rajongóit" címen kikerült cikk pedig hamarosan már „Orbán Viktor a Balatonról köszöntötte rajongóit” címre módosult.

A teljes cikk a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvasható.

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

A Pont Itt magazin tematikus online különszámában külföldi jó példákból, a vírushelyzetre adott kreatív megoldásokból is szemezgetnek, ingyenesen letölthető!

Olyan kültérre tervezett alkotásokat várnak, amelyek szabadon, de reflektálnak az elmúlt hónapok helyzetére.

A gála augusztus 30-án, 20 órakor indul a New York-i Barclays Centerben.

A Topo Chico Hard Seltzerrel erősít az üdítőgyártó.

A Facebookot és a Google-t pedig fel kell darabolni, különben egyre nagyobb lesz a hatalmuk.

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Tarts velünk augusztus 6-án online, a „Kreatív álláshirdetés” workshopon! Előadó: Földi Miklós Dániel, reklám- és neuropszichológus Minden résztvevőnek exkluzív ajándék: ingyen hirdeti lehetőség, ingyen szövegezés

Ünnepélyes online eredményhirdetésünket videóba ágyazva sugározzuk az evgyara.hu oldalon. Írja fel a naptárjába és drukkolja végig velünk az online közvetítést!

A Kreatív második alkalommal hirdeti meg az Influt, a közösségi márkavezérek versenyét, melyre az elmúlt év legjobb, influencerek bevonásával készített marketing-, PR- és kommunikációs kampányait és aktivitásait várjuk.

Mentes-M Díj 2020-ban is! Idén is keressük a legkiemelkedőbb minőségű mentes termékeket hazánkban! Nevezési határidő: 2020 augusztus 31.

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

Jelentkezzetek új versenyünkre, hogy megmutassátok, a CSR-ral valóban lehet jót tenni! Bármilyen Magyarországon tevékenykedő vállalat jelentkezhet. Nevezési határidő: 2020. november 6.

hirdetés
hirdetés