hirdetés
hirdetés
hirdetés

A Lenovo az olimpiai szponzoráció vesztese

A nagy világmárkák mindig is hatványozottan készültek az olimpiára, hiszen a legtöbb fogyasztót a játékok alatt érhetik el a legkönnyebben. Az Advertising Age szaklap a Yougov Polimetrix kutatócsoport analízisére hivatkozva azt állapította meg, hogy nem minden márka tudta pozitívan használni a szponzorációt.
hirdetés

Hogyan változott a szponzorok elismertsége? Mennyire voltak a médiafigyelem középpontjában? Mivel próbálkoztak a legnagyobbak a legnagyobb sportesemény kapcsán? Adidas, Johnson & Johnson, McDonald's, Nike, Panasonic, Samsung reklámok és a kommunikációval eddig elért eredmények.

Kína a maga 1,3 milliárd lakosával eleve vonzó piac a multinacionális vállalatok számára, az olimpia közvetített percei közé való bekerülésért pedig óriási csatákat vívtak a cégek. Olyannyira, hogy a pekingi központú CSM piackutató szerint a vizsgált hatvanhárom olimpiai szponzor- és patnercég összesen 4 és 6 milliárd dollár közötti összeget költött el olimpiai kampányokra, amik közül számos kifejezetten a kínai lakosság számára készült. 

A McDonald’s például az „I’m lovin’ it" szlogenjét átírta „when China wins"-re. A Nike a kínai gátfutó sztárt, a sérülésére hivatkozva visszalépő Liu Hsziangot a külön róla készült reklám mellett a „Courage" szpotjába is is bevetette, míg az Adidas „Together impossible is nothing" szép reklámfilmjében tengernyi kínait láthatunk mintegy „támogatói háttérként” szerepeltetve.

 A YouGov Polimetrix kutatásából készült cikk arra fókuszált, hogy az olimpia 63 hivatalos támogatója és partnere milyen márkaismertségi mutatókat produkált az olimpiát megelőző felvezető kampányidőszakban. Az 5000 fogyasztón végzett vizsgálat olyan kérdésekre kereste a választ, hogy milyen általános benyomásaik vannak az egyes márkákról, milyen híreket hallottak róluk az utóbbi időben, mennyire elégedettek a márkával, vagy mennyire szeretnének az adott vállalatnál dolgozni?

 A Coca Cola vállalati elismertsége (corporate reputation) az olimpia előtt egy hónappal 47,4 ponton állt, viszont a játékokat megelőző hétre felkúszott 49,8 pontra. A vállalat 91,6 millió dollárt költött az athéni olimpiára, míg tavaly 24 milliárd üveg Coca Colát adtak el csak Kínában.

A Visa 2 százalékos márkaismertség-növekedést (mindshare) ért el ebben az időszakban, ami a legnagyobb emelkedés volt a vizsgált szponzorok között.

A Panasonic és a Samsung azonos mutatókkal bírt a vizsgált időszakban, ám a Samsungnak sikerült 1 százalékkal növelnie az ismertségét, miközben a szektor többi szereplőjének inkább csökkent az ismertsége.

Az izgalmasság kategóriában egyértelműen a General Electric (GE) a győztes. Az olimpiát megelőző kampánynak köszönhetően a GE érte el a legjobb mutatót ebben a kategóriában. A GE izgalmasság értéke 9,4 pontról 14,4 pontra szárnyalt az olimpiát megelőző egy hétben. A GE vállalati elismertsége 33,3 ponton volt szemben a szektor 15,5 pontos átlagával.

Még csak a startpisztolyt lőtték el
A Johnson & Johnson olimpiai kampányával elképesztő, 65,2 pontos vállalati elismertséget ért el, ami kozmetikai cégek piacának 7,1-es átlagához képest méginkább kiemelkedő eredmény. Shaun Rein, a keleti piacok szakértője, és a China Market Research Group kutatócég alapító-ügyvezetője úgy véli, hogy a nagy befektető cégek, mint a Johnson & Johnson a pekingi olimpiára csupán egy hosszútávú stratégia kezdeteként tekintettek Kínában, és aktivitásuk nem is fog lankadni egészen az olimpiai láng kialvásáig.

Nem minden hivatalos szponzor járt jól a vizsgált időszakban. A Lenovo, Kína legnagyobb PC-gyártó cége az amerikai háztartások számára észrevétlen maradt, vállalati elismertségi pontja mindössze 0,23 volt játékokat megelőző héten, míg a számítógép-gyártó cégek átlagos pontszáma ebben a kategóriában 22,5 pont volt. Ezzel az egészen siralmas szerepléssel a Lenovo alighanem a legnagyobb vesztese is az olimpiai szponzorációnak, hiszen versenytársa, a szintén hivatalos támogató Kodak 46,6 pontot ért el ugyanebben a kategóriában.

A McDonald’s felemás eredménnyel kezdett. A gyorséttermi szektor átlagosan gyenge, -8,9 pontos vállalati elismertségét -24,1 ponttal sikerült alulmúlnia, ugyanakkor az ismertség-növekedés tekintetében 49 százalékot teljesített, ami kiemelkedőnek mondható.


Lenovo 
Adidas "Together impossible is nothing"

 

Adidas: Hu Jia

 

Nike: Courage

 

Nike: Liu Hsziang

 

McDonald's

 

 

Samsung: Any Dream Making

 
 
Coca-Cola

 

Visa: Go World

(forrás: Advertising Age)
hirdetés
Hozzászólások (3 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
Kedves Attila,

>>Az az állítása, hogy "a Lenovo jelenléte mind az olimpiai közvetítésben, mind a helyszínen a legjelentősebb volt" min alapszik?

Az olimpai megnyitó kizárólagos szponzora a Lenovo volt, ez annyit tesz, hogy a majd 5 órás megnyitó előtti és alatti közvetítésben csak a Lenovo jelent meg. Azt nem
tudom, hogy a nemzetközi közvetítésbe ebből mennyi került át, de Kínában ez volt a helyzet.
Az olimpiai területén a Lenovonak, az Omegának és a Visa-nak volt saját olimpiai háza, ahol fogadta az érdeklődőket. Ezek látogatottsága már az első héten
meghaladta a több ezer főt.
Pekingben az olimpia ideje alatt a közterületi reklámok >90% Lenovo volt. (reptéri megjelenés, óriásplakát, buszreklám, teljes buszfelület, metroban való megjelenés)
Közterületeken - a Lenovon kívül - a Bank of China, és a McDonalds jelent meg. A metrok területén pedig a Visa és az Adidas.
Én úgy érzékelem, hogy amerikában van egyfajta félelem attól, hogy a Lenovo egy kínai cég, ezt hosszú idő lesz és sok pénz lesz orvosolni.
Illetve generálisan annak a ténynek az ismerete nincs meg az átlag felhasználókban, hogy a Lenovo az IBM PC üzletágát vásárolta meg. Illetve mindamellett, hogy az IBM
ThinkPad portfólióját továbbvitte, azalatt párhuzamosan megjelentek a saját termékei is.
#
Kedves Voyager,

A linkeket köszönjük, pótoljuk. Ellenben a cikk az Advertising Age írásának átvétele, nem a mi állításainkat tartalmazza. Nem mellesleg a Lenovo rosszabb
teljesítését számos egyéb szakportál is megjegyezte. Az az állítása, hogy "a Lenovo jelenléte mind az olimpiai közvetítésben, mind a helyszínen a legjelentősebb
volt" min alapszik? Szerintem nincs nagyon mit magyarázni ezen, hiába költött ugyanis a Lenovo irdatlan sok pénzt kizárólagosságra, megjelenésre, HA éppen a kutatás
kérdéseire (márkaismertség, elismertség-növekedés, stb...) érkezett válaszok összefüggésében ennek nem sok foganatja volt.

Üdv,

ba
#
Kedves Attila,

Kiegészítésképpen:
http://www.youtube.com/watch?v=OesLO1hvN6U
http://www.youtube.com/watch?v=ng9a1qSY_3Q
http://www.youtube.com/watch?v=198okcxeF74
http://www.youtube.com/watch?v=sL88pqckTR4

Illetve az összes fő szponzor elsősőrban a kínai ismertséget célozta meg - mint részben a cikkből is kiderül - így ebből a szempontból irreveláns, hogy az amerikai
háztartások mit gondoltak a kampányról. A Lenovo jelenléte mind az olimpiai közvetítésben, mind a helyszínen a legjelentősebb volt. A Lenovo volt továbbá a
kizárólagos informatikai szállítója a játékoknak, és az olimpiai fáklyát is a Lenovo mérnökei tervezték.

A hagyományos íznél édesebb New Coke csak 79 napot ért meg 1985-ben, annyira gyűlölték Amerikában. A sorozat 1985-ben játszódó folytatása miatt újra felélesztik a receptet.

Az MTÜ Budapesten kezdte a bemutatást, elmennek az összes nagy borvidékre.

A Punkt szerkesztőinek célja, hogy kritikusan reagáljanak a hazai és külföldi színtér aktuális történéseire.

A fürdőszoba felszereléseket forgalmazó cég meghívásos tenderen választotta ki az ügynökséget.

A vállalat kerekasztal-beszélgetésen viszi tovább a párbeszédet, ami az anyák napi reklámjuk kapcsán elindult.

hirdetés

A Magyar Instagram Körkép 4.0 kutatás eredményeinek és az Instagram legfrissebb híreinek ismertetése. Az aktuális globális és hazai trendek és érdekességek (fun fact-ek) bemutatása, mindezt az adatvezérelt marketing gondolkodás, az adatvizualizáció eszköztárának demonstrálása mellett.

Nyerő SSC people-management stratégiák. Fluktuációcsökkentő minikonferencia június 7-én.

A versenyre nevezhető bármely olyan mozgóképes alkotás, amely 2018.01.01. és 2019. 05.24. között bármilyen online, illetve mobileszköz-alapú felületen került elsődlegesen publikálásra. Nevezési határidő: május 24.

Idén is Sales&Pszichológia konferencia. Foglald le helyed most! 2019.05.28.

Gyakorlatorientált tréning az INTREN szakmai támogatásával a Google Ads kampány létrehozásának és optimalizálásának technikájáról és trükkjeiről, egészen a kezdő lépésektől. május 31., 08.30 - 14.00

Egyre több az aktív, fizetőképes ötvenes és hatvanas fogyasztó - a te célcsoportodban is. Elmondjuk, hogyan kommunikálj velük, nekik!

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop június 6-án, limitált létszámmal.

Burnout - Ismerd fel, ismerd meg és lábalj ki belőle Csatlós Csillával június 12-én!

Leendő ügyfeled már nálad van – csak észre kell venned! Az adatvezérelt marketing lehetőségei és kihívásai. Hogyan szerezz új ügyfeleket digitális marketinggel, hogyan tartsd meg a régieket? Weboldal-monitoring, tartalommarketing, email-marketing június 12-én.

Egy laza szakmai délután szuper előadásokkal, influencer best practice-ekkel és borkóstolással! Ráadásul igazi influencereket is kérdezhettek majd!

A Pont Itt gasztro/szállás/utazás szaklap idén is meghirdeti a hazai Horeca-szakma körében legrangosabb, leglátványosabb design versenyét, a ma már igazi nemzetközi brandnek számító Gastro&Hotel Design Award-ot. Nevezési határidő: július 5.

hirdetés
hirdetés