hirdetés
hirdetés
hirdetés

A Lenovo az olimpiai szponzoráció vesztese

A nagy világmárkák mindig is hatványozottan készültek az olimpiára, hiszen a legtöbb fogyasztót a játékok alatt érhetik el a legkönnyebben. Az Advertising Age szaklap a Yougov Polimetrix kutatócsoport analízisére hivatkozva azt állapította meg, hogy nem minden márka tudta pozitívan használni a szponzorációt.
hirdetés

Hogyan változott a szponzorok elismertsége? Mennyire voltak a médiafigyelem középpontjában? Mivel próbálkoztak a legnagyobbak a legnagyobb sportesemény kapcsán? Adidas, Johnson & Johnson, McDonald's, Nike, Panasonic, Samsung reklámok és a kommunikációval eddig elért eredmények.

Kína a maga 1,3 milliárd lakosával eleve vonzó piac a multinacionális vállalatok számára, az olimpia közvetített percei közé való bekerülésért pedig óriási csatákat vívtak a cégek. Olyannyira, hogy a pekingi központú CSM piackutató szerint a vizsgált hatvanhárom olimpiai szponzor- és patnercég összesen 4 és 6 milliárd dollár közötti összeget költött el olimpiai kampányokra, amik közül számos kifejezetten a kínai lakosság számára készült. 

A McDonald’s például az „I’m lovin’ it" szlogenjét átírta „when China wins"-re. A Nike a kínai gátfutó sztárt, a sérülésére hivatkozva visszalépő Liu Hsziangot a külön róla készült reklám mellett a „Courage" szpotjába is is bevetette, míg az Adidas „Together impossible is nothing" szép reklámfilmjében tengernyi kínait láthatunk mintegy „támogatói háttérként” szerepeltetve.

 A YouGov Polimetrix kutatásából készült cikk arra fókuszált, hogy az olimpia 63 hivatalos támogatója és partnere milyen márkaismertségi mutatókat produkált az olimpiát megelőző felvezető kampányidőszakban. Az 5000 fogyasztón végzett vizsgálat olyan kérdésekre kereste a választ, hogy milyen általános benyomásaik vannak az egyes márkákról, milyen híreket hallottak róluk az utóbbi időben, mennyire elégedettek a márkával, vagy mennyire szeretnének az adott vállalatnál dolgozni?

 A Coca Cola vállalati elismertsége (corporate reputation) az olimpia előtt egy hónappal 47,4 ponton állt, viszont a játékokat megelőző hétre felkúszott 49,8 pontra. A vállalat 91,6 millió dollárt költött az athéni olimpiára, míg tavaly 24 milliárd üveg Coca Colát adtak el csak Kínában.

A Visa 2 százalékos márkaismertség-növekedést (mindshare) ért el ebben az időszakban, ami a legnagyobb emelkedés volt a vizsgált szponzorok között.

A Panasonic és a Samsung azonos mutatókkal bírt a vizsgált időszakban, ám a Samsungnak sikerült 1 százalékkal növelnie az ismertségét, miközben a szektor többi szereplőjének inkább csökkent az ismertsége.

Az izgalmasság kategóriában egyértelműen a General Electric (GE) a győztes. Az olimpiát megelőző kampánynak köszönhetően a GE érte el a legjobb mutatót ebben a kategóriában. A GE izgalmasság értéke 9,4 pontról 14,4 pontra szárnyalt az olimpiát megelőző egy hétben. A GE vállalati elismertsége 33,3 ponton volt szemben a szektor 15,5 pontos átlagával.

Még csak a startpisztolyt lőtték el
A Johnson & Johnson olimpiai kampányával elképesztő, 65,2 pontos vállalati elismertséget ért el, ami kozmetikai cégek piacának 7,1-es átlagához képest méginkább kiemelkedő eredmény. Shaun Rein, a keleti piacok szakértője, és a China Market Research Group kutatócég alapító-ügyvezetője úgy véli, hogy a nagy befektető cégek, mint a Johnson & Johnson a pekingi olimpiára csupán egy hosszútávú stratégia kezdeteként tekintettek Kínában, és aktivitásuk nem is fog lankadni egészen az olimpiai láng kialvásáig.

Nem minden hivatalos szponzor járt jól a vizsgált időszakban. A Lenovo, Kína legnagyobb PC-gyártó cége az amerikai háztartások számára észrevétlen maradt, vállalati elismertségi pontja mindössze 0,23 volt játékokat megelőző héten, míg a számítógép-gyártó cégek átlagos pontszáma ebben a kategóriában 22,5 pont volt. Ezzel az egészen siralmas szerepléssel a Lenovo alighanem a legnagyobb vesztese is az olimpiai szponzorációnak, hiszen versenytársa, a szintén hivatalos támogató Kodak 46,6 pontot ért el ugyanebben a kategóriában.

A McDonald’s felemás eredménnyel kezdett. A gyorséttermi szektor átlagosan gyenge, -8,9 pontos vállalati elismertségét -24,1 ponttal sikerült alulmúlnia, ugyanakkor az ismertség-növekedés tekintetében 49 százalékot teljesített, ami kiemelkedőnek mondható.


Lenovo 
Adidas "Together impossible is nothing"

 

Adidas: Hu Jia

 

Nike: Courage

 

Nike: Liu Hsziang

 

McDonald's

 

 

Samsung: Any Dream Making

 
 
Coca-Cola

 

Visa: Go World

(forrás: Advertising Age)
hirdetés
Hozzászólások (3 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
Kedves Attila,

>>Az az állítása, hogy "a Lenovo jelenléte mind az olimpiai közvetítésben, mind a helyszínen a legjelentősebb volt" min alapszik?

Az olimpai megnyitó kizárólagos szponzora a Lenovo volt, ez annyit tesz, hogy a majd 5 órás megnyitó előtti és alatti közvetítésben csak a Lenovo jelent meg. Azt nem
tudom, hogy a nemzetközi közvetítésbe ebből mennyi került át, de Kínában ez volt a helyzet.
Az olimpiai területén a Lenovonak, az Omegának és a Visa-nak volt saját olimpiai háza, ahol fogadta az érdeklődőket. Ezek látogatottsága már az első héten
meghaladta a több ezer főt.
Pekingben az olimpia ideje alatt a közterületi reklámok >90% Lenovo volt. (reptéri megjelenés, óriásplakát, buszreklám, teljes buszfelület, metroban való megjelenés)
Közterületeken - a Lenovon kívül - a Bank of China, és a McDonalds jelent meg. A metrok területén pedig a Visa és az Adidas.
Én úgy érzékelem, hogy amerikában van egyfajta félelem attól, hogy a Lenovo egy kínai cég, ezt hosszú idő lesz és sok pénz lesz orvosolni.
Illetve generálisan annak a ténynek az ismerete nincs meg az átlag felhasználókban, hogy a Lenovo az IBM PC üzletágát vásárolta meg. Illetve mindamellett, hogy az IBM
ThinkPad portfólióját továbbvitte, azalatt párhuzamosan megjelentek a saját termékei is.
#
Kedves Voyager,

A linkeket köszönjük, pótoljuk. Ellenben a cikk az Advertising Age írásának átvétele, nem a mi állításainkat tartalmazza. Nem mellesleg a Lenovo rosszabb
teljesítését számos egyéb szakportál is megjegyezte. Az az állítása, hogy "a Lenovo jelenléte mind az olimpiai közvetítésben, mind a helyszínen a legjelentősebb
volt" min alapszik? Szerintem nincs nagyon mit magyarázni ezen, hiába költött ugyanis a Lenovo irdatlan sok pénzt kizárólagosságra, megjelenésre, HA éppen a kutatás
kérdéseire (márkaismertség, elismertség-növekedés, stb...) érkezett válaszok összefüggésében ennek nem sok foganatja volt.

Üdv,

ba
#
Kedves Attila,

Kiegészítésképpen:
http://www.youtube.com/watch?v=OesLO1hvN6U
http://www.youtube.com/watch?v=ng9a1qSY_3Q
http://www.youtube.com/watch?v=198okcxeF74
http://www.youtube.com/watch?v=sL88pqckTR4

Illetve az összes fő szponzor elsősőrban a kínai ismertséget célozta meg - mint részben a cikkből is kiderül - így ebből a szempontból irreveláns, hogy az amerikai
háztartások mit gondoltak a kampányról. A Lenovo jelenléte mind az olimpiai közvetítésben, mind a helyszínen a legjelentősebb volt. A Lenovo volt továbbá a
kizárólagos informatikai szállítója a játékoknak, és az olimpiai fáklyát is a Lenovo mérnökei tervezték.

A Baskin Robbins étteremlánc nem csak megépítette sorozatban fontos szereet kapó fagyizót, de már tévéreklámot is készített a Scoops Ahoy-nak.

Csuklóból meg tudod mondani, melyik élethelyzetre, melyik Youtube-os fail videó a legjobb? Akkor valószínűleg új munkahelyet kéne keresned – üzeni a Kelly Services új kampánya.

„Kapd el, ha tudsz!” címen indul az új műsor, most kezdődnek a felvételei.

A Viastein térköves sétány ötletét a White Rabbit reklámügynökség szállította.

Az IndieWire grandiózus listában összegzi az elmúlt 10 év filmtermését. Van meglepetés és borítékolható választás is bőven.

hirdetés

A Pont Itt gasztro/szállás/utazás szaklap idén is meghirdeti a hazai Horeca-szakma körében legrangosabb, leglátványosabb design versenyét, a ma már igazi nemzetközi brandnek számító Gastro&Hotel Design Award-ot. Nyári ráadás! Végleges nevezési határidő: július 31.

Mentes-M Díj újra! Megújult és új kategóriákkal idén is keressük a legkiemelkedőbb minőségű mentes termékeket hazánkban! Nevezési határidő: 2019. augusztus 30.

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2019. augusztus 30.

Keressük Magyarország legszebb, legigényesebben kivitelezett kommunikációs és marketingcélú, vagy a médiában alkalmazott designmegoldásait! Nevezési határidő: 2019.08.30.

Találkozunk szeptemberben! Gyertek el, egyszerre két szakmai konferenciát is adunk a Nagy Kreatív Márkanap két hajóján. Egy egész nap az A38-on együtt! 2019.09.04.

Hogyan győzhető le az időstressz? Energiamenedzsment 4 lépésben. A szeptember 6-i tanfolyam során rövid, közös mindfulness gyakorlást tartunk, amit aztán beépíthetsz a hétköznapjaidba.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop szeptember 12-én, limitált létszámmal.

Az Üzlet és Pszichológia és a hrpwr.hu ismét bemutatja a nagy sikerű „kékgalléros” konferenciát! Kékgalléros HR kihívások 3.0 szakmai konferencia szeptember 26-án.

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra október 9-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

hirdetés
hirdetés