hirdetés
hirdetés
hirdetés

A kedvenc horrorom nézni, ahogy használják a terméket

A 2018-as San Diegó-i Growth Hacking konferencia két fontos kulcsfogalma a „minőségi fordulat" és a „fenntartható növekedés” volt. Hogyan ér össze a kettő? Helyszíni beszámoló a 7 Digits-től.

hirdetés

Az idei San Diegó-i Growth Hacking konferencián olyan, az elmúlt években igen figyelemre méltó növekedést produkáló cégek képviseltették magukat, mint a LinkedIn, a Kickstarter, a Slack, az Eventbrite, a Skyscanner vagy a Hubspot. A konferencia egyik legfontosabb üzenete, hogy bár az adatvezérelt online marketing továbbra is kulcsfontosságú, a számadatok mellett egyre nagyobb jelen-tősége van a kvalitatív szemléletnek mind az adatszerzés- és elemzés, mind a tartalomgyártás, mind pedig a cégkultúra terén. A növekedés fenntartásához szükséges szemlélet, úgy tűnik, egyre inkább minőségi jelleget ölt.

Slack: A „Mennyi?” mellett a „Miért?” kérdésre is keresnünk kell a választ”

Az elmúlt évtizedben bevezetett automatizmusok, valamint többek között a mikrokonverziók által tökéletesen mérhetővé tett online tölcsérek rengeteg adatot szolgáltatnak arról, hogy mi történik, miután valaki rákattint egy hirdetésre vagy megérkezik egy weboldalra. Arról azonban már kevesebb információnk van, hogy miért az történik, ami.

A munkatársak kooperációját könnyebbé tévő szoftveróriást, a Slack-et képviselő Merci Victoria Grace szerint növekedésükhöz és annak tudatos fenntartásához elengedhetetlen a fogyasztók és a konkrét termék közti kapcsolat minél alaposabb ismerete és az erre épülő erős empátia.

A Slack-nél mindenki ügyfélkapcsolatos – a fejlesztőktől a dizájnerekig –, vagyis mindent megtesznek azért, hogy a terméküket a felhasználók szemszögén keresztül újra és újra megértsék, és ennek fényében fejlesszék tovább. Ebbe a folyamatba beletartozik a felhasználás közben fellépő kognitív folyamatok minél tökéletesebb megismerése kognitív kutatások elemzésén keresztül, a felhasználóik társadalmi és fogyasztói kontextusának minél alaposabb feltárása társadalomtudományi és piackutatásokon keresztül, valamint a sorozatos próbatesztek egy avatatlan fél bevonásával. Ahogy Grace fogalmazott: „A kedvenc horrorfilmem az, amikor nézem, hogyan használják az emberek a termékünket.”

Hubspot: A mennyiség ma már nem elég, minőségi tartalom kell

Scott Tousley, az „inbound marketinget” és értékesítést segítő szoftver, a Hubspot képviselője szerint 2008-ban a számukra tökéletesen működő modell egész egyszerűen a lehető legnagyobb mennyiségű kontent gyártása volt. Ahogy azonban a tartalomgyártásban egyre kiélezettebb lett a verseny, valódi, minőségi tartalom nélkül képtelenek lettek volna megtartani a Google-ben az organikus találatok első helyeit a számukra legfontosabb kulcsszavakra, például az – általuk megalkotott, lényegében tartalommarketinget jelentő – „inbound marketing” kulcsszóra.

Tousley szerint mindennek a kulcsa a majdani befogadó minél tökéletesebb megismerése — még azelőtt, hogy a tartalomgyártás egyáltalán megkezdődne. Figyelemre méltó, hogy a Hubspot stratégiájában nem szerepel első helyen a kulcsszókutatás, ehelyett a hús-vér felhasználóra helyezik a hangsúlyt, ezzel egy igen erős voksot téve a kvalitatív adatok fontosságára.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a számok nem fontosak, csak annyit, hogy önmagukban a számok nem elégségesek ahhoz, hogy egy területen igazán kiemelkedő és tartós növekedést lehessen elérni. A Hubspot a kontentmarketing területén belül maradva különböző stílusokkal kísérletezik, amelyeket elsősorban kiküldött hírlevélsorozatokon tesztelnek. Tousley elmondása szerint náluk 2018-ban az egyik legnagyobb stratégiai hangsúlyt a humoros kontentátadás lépéseinek kidolgozása kapja, 2017 legmerészebb e-mail marketing kísérleteik is efelé irányultak.

ClassPass: A növekedés az embereken múlik

Joanna Lord, az offline stúdiókkal egybekötött fitneszszoftver, a ClassPass marketingvezetője szerint a minőségi elmozdulás elsősorban a cégstruktúrában keresendő. Az egyik legfontosabb kérdés e tekintetben az, hogy kiket alkalmazzon ma egy marketingcég, amely a növekedés irányába szeretne el-mozdulni. A növekedéshez szükséges szemlélet mindenekelőtt bottom-up irányultságú – azaz ideális esetben nemcsak a CEO-k és felsővezetők gondolkodása növekedésközpontú, de minden egyes alkalmazotté is.

Lord szerint az ideális „growth mindsettel” rendelkező ember brutálisan optimista, hisz abban, hogy a legalapvetőbb képességei kemény munkával és odaadással fejleszthetőek, ezzel párhuzamosan tudja, hogy az ész és a tehetség csak a kiindulópont a jó munkához és a növekedés eléréséhez, valamint jól bírja a bizonytalanságot. Ezen felül gondolkodása decentralizált, és magas érzelmi intelligenciával bír, ami a másokkal való hatékony együttműködést jelentősen támogatja.

Lord szerint, ha ma sok, ilyen skillekkel és tulajdonságokkal bíró ember kerül egy helyre, az a növekedés első számú záloga.

Mi következik mindebből?

Számos külföldi trend létezik, amelyek feltétel nélküli átvétele itthon nem mindig ésszerű vagy lehetséges. Azonban ahogy a számok megszerzéséhez szükséges technológia és az ehhez szükséges tudás egyre több hirdetőnek, marketing ügynökségnek kerül a birtokába, annál nagyobb hangsúlyt kap a minőség, jelentse ez akár a felhasználók mélyebb megismerését, a minőségi tartalom előállítását, vagy a céges infrastruktúra és az azt feltöltő emberek minőségi megváltozását.

Kormos Nikolett, PhD-jelölt, a 7 Digits Growth Marketing Ügynökség social media specialistája, szövegírója
a szerző cikkei

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

A CNN Style márkázott sorozatban mutatja be a japán autómárka körüli nüansznyi érdekességeket.

Önálló lapként a jövőben nem lesz kapható.

Az ügynökség első megbízása egy olyan esemény megrendezése, amely párhuzamosan 30 országban fog futni. 

A BOOKR Kids és a Hintalovon Alapítvány dolgozott együtt.

Monsignor Dario Vigano a múlt szombaton kirobbant, cenzúraként értékelt Lettergate-botrányba bukott bele.

hirdetés

Post-iteken túl: jobb működés, üzleti eredmények, innováció. Service design workshop a DDB szakmai támogatásával április 6-án

Ismét keressük az elmúlt év legjobb tartalomalapú marketingmegoldásait! A verseny shortlistesei és nyertesei pontszerzők a Kreatív PR Toplistán! Nevezési határidő: 2018.04.06.

Ismét saleskonferencia április 12-én az Üzlet&Pszichológia és a Kreatív szervezésében.

JobXperience – HR konferencia a még jobb hangulatú munkahelyekért. Április 20. 09:00

Kétnapos konferencia az FMCG és a kereskedelmi szakma legégetőbb problémáiról és kérdéseiről április 26-27-én.

Rendezvényünk célja, hogy jövőbe mutató, már itthon is elérhető, a munkát valóban megkönnyítő gyakorlati megoldásokat mutasson be a közönségnek. Jöjjön el, ismerkedjen a jövőjével május 18-án a Müpában!

hirdetés
hirdetés