hirdetés
hirdetés
hirdetés

A dohányzásellenes kampányoktól többet dohányoznak

A figyelmeztető feliratok és kampányok hatására többször gyújtanak rá a dohányosok – derítette ki egy fogyasztók agyi reakciót vizsgáló kutatás. A vizsgálat szerint a tudat alatti üzenetek működnek, a logó nem olyan fontos, mint az illat, a márkák és a vallás hatásmechanizmusa pedig nagyjából azonos.
hirdetés

Öt ország kétezer fogyasztóját vizsgálta az a hétmillió dollárból megvalósított high-tech kutatás, amelynek során fMRI (funkcionális mágneses rezonancia-vizsgálat) és EEG (elektro-enkefalográf) segítségével vizsgálták, mely agyterületeket aktivizálják és hogyan hatnak az egyes reklámüzenetek. A svéd Martin Lindstrom vezette, oxfordi központú projekt többek között azt állapította meg, hogy a tudat alatti reklámozás létezik és működik, a cigarettadobozokon található figyelmeztető feliratok rágyújtásra késztetik a dohányosokat, a márkák és a vallás pedig sokkal hasonlóbb módon működnek, mint azt gondolnánk.

A Buyology névre keresztelt kutatás, amelynek eredményei könyv formájában is napvilágot látnak, 35-ször volt nagyobb léptékű, mint bármelyik korábbi neuromarketing-vizsgálat.

Tudattalan döntések
A kutatás visszaigazolta, hogy a fogyasztói döntéseknél tudatalatti szempontok is közrejátszanak – az esetek 85 százalékában pedig nem is tudatos területeken dőlnek el. Amikor például a kutatásban résztvevőket arról kérdezték, működnek-e a cigarettadobozokon látható figyelmeztetések, tudatosan azt mondták, igen – a képeket felvillantva ugyanakkor az agy vágyakozásért felelős része lett aktív


A dohányzásellenes kampányok hasonlóan az eredeti szándékkal ellentétes hatást váltottak ki – a kutató szerint a dohánycégek nagyon ügyesen játszanak ezzel, a kormányok pedig anélkül finanszíroznak nagy költségvetésű elrettentő kampányokat, hogy valaha vizsgálták volna, milyen üzeneteknek milyen hatása van.


A márkák az egyházakat másolják majd?
„A márkák ugyan nem az egyházak részei” – fogalmazott Martin Lindstrom, „de nagyon hasonlóan működnek”. A kutatás segített megérteni, hogyan lehet valaki rajongója egy olyan márkának, mint például az Apple, és állhat sorba órákig egy termékért – ezért ugyanaz az agyterület felelős, mint az erős vallásos hitért.

 
 „A márkák még sokat tanulhatnak a vallástól” – mondta a kutató, aki az Apple mellett a Guinnesst és a Harley-Davidsont emelte ki, mint olyan márkákat, amik vallásszerűen épülnek fel, és akarva-akaratlanul jól játszanak a tudatalatti üzenetekkel is.


Eladási mutatók helyett agytérképek?
A Buyology-projekt során nem csak azt sikerült bizonyítani, hogy az illatok hatással vannak a döntéshozatalra, de azt is, hogy a hangok és illatok hatása gyakran erősebb, mint a vizuális ingereké – akár márkákat is lehetne építeni rá.


A kutatást vezető és a könyvet jegyző Martin Lindstrom szerint a neuromarketing-kutatások alapjában változtathatják meg a reklámozást, mivel nem csak az eladási eredmények lesznek mérhetők, de az is megismerhető, milyen a fogyasztók fejében zajló folyamatok vezettek az adott eredményekre. Ettől azt várja, a reklámok relevánsabbak és jobban célzottak lesznek, amivel az irreleváns reklámokkal bombázott fogyasztók és eddig a reklámköltés jó részét elfecsérlő hirdetők is jól járnak.

Az AdAge.com kérdésére az Advertising Research Foundation kutatóműhely nem kívánta kommentálni az eddigi megállapításokat, mondván: még nem ismerik mélységében a kutatást.

A Kreatív decemberi számának könyvrovata részletesen foglalkozik a kutatásból készült könyvvel.

(forrás: Kreatív Online, AdAge)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

A kormánytanácsadó az Alkotmánybírósággal akarta kimondatni, hogy nem lehet, de nem adtak neki igazat.

André Aciman sikerkönyve folytatását mutatja be Budapesten

A V-Tel elsősorban a feltöltőkártyás felhasználókra céloz. 

A szokásos, instakész tájképek, és széles mosolyok helyett kínos helyzetek uralják a légitársaság reklámját.

Idén már másodjára keresik a legjobb ételeket a Hungarian Street Food Awards-on.

hirdetés

A Pont Itt gasztro/szállás/utazás szaklap idén is meghirdeti a hazai Horeca-szakma körében legrangosabb, leglátványosabb design versenyét, a ma már igazi nemzetközi brandnek számító Gastro&Hotel Design Award-ot. Nyári ráadás! Végleges nevezési határidő: július 31.

Mentes-M Díj újra! Megújult és új kategóriákkal idén is keressük a legkiemelkedőbb minőségű mentes termékeket hazánkban! Nevezési határidő: 2019. augusztus 30.

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2019. augusztus 30.

Keressük Magyarország legszebb, legigényesebben kivitelezett kommunikációs és marketingcélú, vagy a médiában alkalmazott designmegoldásait! Nevezési határidő: 2019.08.30.

Találkozunk szeptemberben! Gyertek el, egyszerre két szakmai konferenciát is adunk a Nagy Kreatív Márkanap két hajóján. Egy egész nap az A38-on együtt! 2019.09.04.

Hogyan győzhető le az időstressz? Energiamenedzsment 4 lépésben. A szeptember 6-i tanfolyam során rövid, közös mindfulness gyakorlást tartunk, amit aztán beépíthetsz a hétköznapjaidba.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop szeptember 12-én, limitált létszámmal.

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra október 9-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

hirdetés
hirdetés