hirdetés
hirdetés
hirdetés

A Der Spiegel sztárújságírója évekig hamisította a riportjait

A német lap hetvenéves történetének mélypontjáról beszél, és maga tárta fel a csalást.

hirdetés

Hitelességi válságba került a hamburgi Der Spiegel lap, miután Claas Relotius nevű, többszörösen díjnyertes újságírójáról kiderült, hogy több cikkében hamis forrásokat használt. Külön érdekes, hogy a Der Sipegel maga számol be erről egy igen hosszú elemző-feltáró cikkében.

Relotius hatvan cikkéből legalább 14-ről kiderült, hogy a benne megszólaló források kitaláltak, ezáltal pedig a bennük leírt történetek sem igazak vagy állják meg a helyüket. Az újságíró hét éve dolgozik a lapnak, jelenleg 33 éves, kirúgták, szégyenéről beszélt a lapnak, illetve arról, hogy megbánta, amit tett. "Beteg vagyok és segítségre van szükségem" - mondta továbbá, utalva feltehetően arra, hogy pszichiátriai kezelésre szorulhat.

Relotius szíriai menekültekről és az amerikai-mexikói határról is írt riportot, előbbiről kiderült, hogy a forrásai hitelessége legjobb esetben is határesetnek tekinthetők, és a történet nagy része kitalált, írja a Guardian, utóbbi pedig konkrtéan az a riport volt, amely a gyanút keltette egy kollégájában, aki nyomozni kezdett Relotius forrásai után: ketten azt nyilatkozták neki, hogy sosem találkoztak Relotiusszal, és kiderült az is, hogy a cikkben hivatkozott "Mexicans keep out" falfelirat sem létezik.

Egy Colin Kaepernickről és egy Guantanamo Bay-bel állítólagosan fogva tartott jemeniről szóló riportjairól is kiderültek, hogy nem állják meg a helyüket.

A Spiegelt több mint 6 és fél millióan olvassák, és maga a lap számol be arról, hogy ez "hetvenéves történetének mélypontja". Tanulságos amúgy, hogy miként szembesül a lap a saját hitelességi válságával és tárja fel azt, hiszen Relotius sztorijai profi szerkesztőkön csúsztak át korábban. Mint ahogy az is, hogy a csalásokat feltáró Juan Moreno maga is az állását kockáztatta, mert nem hittek neki eleinte. Volt, aki azt feltételezte róla, hogy fúrja a kollégáját. A Spiegel bocsánatot kért az olvasóitól.

 

Puskár Krisztián
a szerző cikkei

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

 A Magyar Marketing Szövetség és az Internet Marketing Tagozat idén 19. alkalommal hirdeti meg a digitális megmérettetést, amelyre a szakmai zsűri a legfrissebb idei honlapokat és a legjobb digitális megoldásokat várja. 

Egyre több raktárkoncertet vállaló zenekar csatlakozik az akcióhoz.

Ötletes absztrakciók, szokatlan perspektívák és önmegvalósítás vitték a prímet júliusban.

Erősen ajánlják a maszkviselést, belépéskor hőmérőzésre is lehet számítani.

Képernyőfüggők, már csak a virtuális valósgban tájékozódnak, elidegenedtek egymástól - Billie Eilish szerint a sztereotípiákkal szemben pont ez a generáció hozhat társadalmi változásokat.

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Tarts velünk szeptember 10-én online, a „Kreatív álláshirdetés” workshopon! Előadó: Földi Miklós Dániel, reklám- és neuropszichológus Minden résztvevőnek exkluzív ajándék: ingyen hirdetési lehetőség, ingyen szövegezés

Mentes-M Díj 2020-ban is! Idén is keressük a legkiemelkedőbb minőségű mentes termékeket hazánkban! Nevezési határidő: 2020 augusztus 31.

2 x 1,5 órás tréningünket HR-szakembereknek, vezetőknek ajánljuk, akiknek feladata, hogy önmagukat is eddzék a változásokra, és tovább is tudják adni ezt a tudást. Oktató: Cser Alexandra, trainer partner. Időpont: Szeptember 4. péntek délelőtt

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

A Kreatív és a Vodafone közös Ready pályázatának célja, hogy ösztönözze, elismerje és támogassa azokat a vállalkozásokat, vállalatokat és magánszemélyeket, akik 2020-ban alkalmazkodni tudtak a járványhelyzet miatt kialakult változásokhoz, és sikeresen leküzdötték a kihívásokat.

Jelentkezzetek új versenyünkre, hogy megmutassátok, a CSR-ral valóban lehet jót tenni! Bármilyen Magyarországon tevékenykedő vállalat jelentkezhet. Nevezési határidő: 2020. november 6.

hirdetés
hirdetés