hirdetés
hirdetés
hirdetés

A Der Spiegel sztárújságírója évekig hamisította a riportjait

A német lap hetvenéves történetének mélypontjáról beszél, és maga tárta fel a csalást.

hirdetés

Hitelességi válságba került a hamburgi Der Spiegel lap, miután Claas Relotius nevű, többszörösen díjnyertes újságírójáról kiderült, hogy több cikkében hamis forrásokat használt. Külön érdekes, hogy a Der Sipegel maga számol be erről egy igen hosszú elemző-feltáró cikkében.

Relotius hatvan cikkéből legalább 14-ről kiderült, hogy a benne megszólaló források kitaláltak, ezáltal pedig a bennük leírt történetek sem igazak vagy állják meg a helyüket. Az újságíró hét éve dolgozik a lapnak, jelenleg 33 éves, kirúgták, szégyenéről beszélt a lapnak, illetve arról, hogy megbánta, amit tett. "Beteg vagyok és segítségre van szükségem" - mondta továbbá, utalva feltehetően arra, hogy pszichiátriai kezelésre szorulhat.

Relotius szíriai menekültekről és az amerikai-mexikói határról is írt riportot, előbbiről kiderült, hogy a forrásai hitelessége legjobb esetben is határesetnek tekinthetők, és a történet nagy része kitalált, írja a Guardian, utóbbi pedig konkrtéan az a riport volt, amely a gyanút keltette egy kollégájában, aki nyomozni kezdett Relotius forrásai után: ketten azt nyilatkozták neki, hogy sosem találkoztak Relotiusszal, és kiderült az is, hogy a cikkben hivatkozott "Mexicans keep out" falfelirat sem létezik.

Egy Colin Kaepernickről és egy Guantanamo Bay-bel állítólagosan fogva tartott jemeniről szóló riportjairól is kiderültek, hogy nem állják meg a helyüket.

A Spiegelt több mint 6 és fél millióan olvassák, és maga a lap számol be arról, hogy ez "hetvenéves történetének mélypontja". Tanulságos amúgy, hogy miként szembesül a lap a saját hitelességi válságával és tárja fel azt, hiszen Relotius sztorijai profi szerkesztőkön csúsztak át korábban. Mint ahogy az is, hogy a csalásokat feltáró Juan Moreno maga is az állását kockáztatta, mert nem hittek neki eleinte. Volt, aki azt feltételezte róla, hogy fúrja a kollégáját. A Spiegel bocsánatot kért az olvasóitól.

 

Puskár Krisztián
a szerző cikkei

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

A megszokott céges portrék helyett most egészen más oldalát ismerhetjük meg az ügynökség dolgozóinak.

Kovács Levente megbízott főszerkesztőként veszi át Forrás Dávid feladatait.

A megbízást a korábban az észak-amerikai piacot kezelő Universal McCann nyerte.

A modellváltás már a következő tanév kezdetétől érvényes lenne. A Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetői azt írják, a sietség oka nehezen érthető.

Az EU és a tagállamok fogyasztóvédelmi szervei jutottak erre a megállapításra online razziáik után.

Hetedik alkalommal rendezzzük meg content marketing versenyünket, amelyre most megújult kategóriarendszerben jelentkezhetnek az ügynökségek, médiumok és a megbízói oldal képviselői az elmúlt év legjobb tartalomalapú marketingmegoldásaival.

A Kreatív második alkalommal hirdeti meg az Influt, a közösségi márkavezérek versenyét, melyre az elmúlt év legjobb, influencerek bevonásával készített marketing-, PR- és kommunikációs kampányait és aktivitásait várjuk.

Magyarország egyik legrangosabb kreatív reklámversenye, nemzetközi kreatívigazgatók és szakújságírok a zsűriben! M+Listán pontszerzés. Végső nevezési határidő: 2020. július 31.

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

hirdetés
hirdetés