hirdetés
hirdetés
hirdetés

A „biztonságosan élni veszélyes" az én mottóm is lehetne

Egy friss bécsi feminista kiállítás, egy sereg design tematikájú Instagram-oldal és külföldi magazin mellett a nemrég megnyílt hűvösvölgyi Sophie & Ben Gardent is ajánlja Strasser Orsolya, a PS Magazin és a PS Creative Agency alapító-tulajdonosa az eheti Kultúrterrorban.

hirdetés

Könyv

Strasser Orsolya
Jelenleg abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a felnőtt irodalom mellett a gyermek- és ifjúsági regények is helyet kapnak palettámon, ugyanis esténkén felolvasok a hatéves kisfiamnak. Elképesztő élmény például a norvég toplistás krimiíró, Jo Nesbø gyerekeknek szánt Pukipora, amit ugyan meghúzok néhol, mert már a címe is erősen cenzúragyanús, de a Gustav Eiffel és Napóleon köré szőtt elképesztően vicces és teljesen őrült történetért megéri. Ha magamban olvashatok, szeretem az izgalmas, pszichológiával kapcsolatos írásokat, és az inspiráló vagy tanulságos életrajzi regényeket. Legutóbb Irvin D. Yalom az Amikor Nietzsche sírt – A szenvedély regénye című zseniális könyvét olvastam, aminek már a mottója is közel áll az elképzeléseimhez: biztonságosan élni veszélyes. Hangzatos drámák, ellentétes személyiségek lemeztelenítése, érdekes eszmefuttatások és párbeszédek jellemzik, nem lehet letenni. Szépirodalomból Szabó Magda Az ajtó című könyvét emelném ki, amely önéletrajzi ihletésű, vallomásokkal teli írás, tanmesének is beillik. Emerenc története tükröt tart az olvasónak, amely önismereti katalizátorként működik.

Film

Viszonylag kevés időm van filmet nézni, de igyekszem a kortárs alapvetéseket nyomon követni. Kedvelem a női- és anyaszerepeket boncolgató témákat és a szórakoztató műfajnak sem vagyok ellene, de az amerikai vígjátékok buta humora néha lelombozó. Imádtam volna például a Rossz Anyákat, hiszen a kávéval őrülten az iskola felé száguldó, telefonáló nőszemély akár én is lehetnék egy sűrűbb napomon, de az agyondefiniált karakterek és az eltúlzott poénok számomra elvettek az értékéből. Hasonló témában az HBO saját gyártású, hét epizódos sorozata, a Hatalmas kis hazugságok viccesen és találóan rántja le a leplet a látszólag tökéletes feleségek életéről, a csattanógyilkosságot itt szerencsére a végére tartogatták, így a film abszolút élvezető. Mélyebb vizekre evezve a The Lobster nagyon megfogott, ijesztő társadalomképével, ahol a szexuális beállítottságtól és egyéb személyes vágyaktól függetlenül előbb vagy utóbb minden embernek párban kell élnie, lehetőség szerint boldogan és gyerekkel. A film a jelenünkben is érezhető társadalmi nyomást fogalmazza meg a mainstream elvárásoknak tökéletesen ellentmondó eszközökkel, ahol még Colin Farrellt is sikerül egy pancser, pocakos karakterré alakítani. Alig várom, hogy megnézzem A szolgálólány meséjét, amely előreláthatólag szintén kihagyhatatlan disztópia.

 

Kiállítás

Leginkább a kortárs és modern művészet érdekel. Ha külföldön járok, evidencia néhány múzeum és galéria meglátogatása. Londonban a Tate Modern Múzeumban az alap kortárs látnivaló mellett a Living Cities kiállítást fogott meg, ahol különböző nemzetiségű művészek városok azonosságait és eltéréseit display-ekkel ábrázolták. A múzeum és persze London sokszínűsége mindig inspiráló. Érdemes megnézni Bécsben, a MUMOK Museum of Modern Art-ban a Woman Feminist Avantgarde of the 1970s című kiállítást. Elképesztő, hogy a kor női milyen bátorsággal álltak ki az érdekeikért, sok esetben a saját testüket használva a műveikhez. Itthon a Ludwig Múzeumban a nemrég nyílt Gilbert & George: Bűnbak képek Budapestnek című kiállítása keltette fel az érdeklődésem, látványos módon, tabuk döntögetésével fogalmazzák meg a modern társadalom fricskáját. Mivel sokat járunk Balatonra, a TOBE Gallery Szentbékkállán, a Pegazusban található, szuper hangulatos kiállítótermében megtekinthető Sebek című kiállítást írtam még fel a listámra.

Gilbert & George: Bűnbak képek Budapestnek. Forrás: Ludwig Múzeum

Számos projekt kapcsán folyamatosan a figyelmem középpontjában van a design és a belsőépítészet, amelyhez például a Salone del Mobile Milano kiváló esemény lett volna, de idén a kicsi fiam miatt ezt csak az online platformokon követtem nyomon. Az Instagram is jó inspirációs forrás, ezért egy sereg művészet- és design tematikájú oldalt napi szinten követek, a teljesség igénye nélkül: @ad_magazine, @irismagazine,@sisalla_interior_design, @sayhito_, @dimoregallery, a sor végtelen.

Magazin

Hiszem, hogy a nyomtatott sajtó nem szűnik meg, csak átalakul. A PS Magazin szerkesztőségében kollektív hitvallásunk a #longliveprint eszmény, amely jegyében szenvedélyes magazingyűjtők vagyunk. A lényeg ebben a tekintetben, hogy a vizuális élményt nyújtó és időtálló mondanivalók művészileg tördelt formában helyet kapnak a nyomtatott sajtóban, viszont a gyengébb minőségű, aktualitásokra fókuszáló tartalmak inkább az online felületekre kerülnek át. Néhány kedvenc a nagyok közül: ID, Dazed Another, Cereal, Kinfolk, Re-Edition, Toilet Paper. Reneszánszukat élik a tematikus niche és zine magazinok így mindig lehet újabb kincsekre bukkanni: Puss Puss Magazine, a Flow vagy a Woven, és még sorolhatnánk.

Sport

A jóga hatalmas népszerűségre tett szert az utóbbi időben, aminek én is elkötelezett híve lettem. Ez a mozgásforma évezredes múltra tekint vissza, amelynek fő célja a szellemi kiteljesedés. Születtek a mai igények kielégítését célzó verziói is, ilyen például a Body Art, amely garantáltan izomlázat okoz. Szuper dolog a futás és a biciklizés, de részemről kizárólag erdőben és tavasztól őszig.

Kirándulás

Elsőszámú célpont a Balaton, ami nekem leginkább az északi partot jelenti. Kedvenc kirándulóhelyeim Köveskál, ahol soha nem okoz csalódást a Kővirág Étterem, és Badacsony dombos-lankás vidéke, ott a Laposa Borteraszról párátlan a panoráma. Szeretem a tokaji borvidék provance-i hangulatát, kedvencem az Erdőbényén található Préselő Pincészet.

A Sophie & Ben Garden Hűvösvölgyben. Fotó: Sophie @ Ben Facebook oldala

Étterem  

Családi vállalkozásunk révén nyakig benne vagyunk a vendéglátásban is, ezért ha tehetjük, folyamatosan étterem-mustrát tartunk mindenfelé. Budapesten a hazai közönség egyre nagyobb érdeklődésének és a növekvő számú turistának köszönhetően gombamód szaporodnak a magas gasztronómiát képviselő helyek. Inspiráló élmény volt Huszár Krisztián új fine-dining helye, a Fáma, üde színfoltként üdvözöltük a perui Inka Grill Bisztrót a Ráday utcában, isteni menüket kínál a Király utcában található Antré, és örök kedvenc a Liberté. Ha esti borozgatás, akkor Telep vagy Közhely. Kávézók terén is van miből választani, szívesen beugrom egy kiadós reggeliért az Á table-ba, klassz lett a Pozsonyi utcában nyílt Ébresztő is. Ha a gyerekekkel vagyunk, fontos, hogy legyen terük a játékra, ezért örültünk a Hűvösvölgyben nemrég nyílt Sophie & Ben Gardennek, de nagy kedvencünk a Pasarét Bistro, ahol szombatonként a játszótéren animátor könnyíti meg az ebéd nyugodt elfogyasztását. Ha tehetjük, részt veszünk a Konyhakör eseményein, legutóbb a Tihanyi Piac Placcon töltöttünk egy feledhetetlen estét velük. 

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

A filmben fekete anyák beszélgetnek gyerekeikkel a velük szemben megnyilvánuló előítéletekről.

Ez a kiadók számára is jó hír lehet.

Októberben rendezik meg a World Sustainability Congresst.

Az ellenfelek elleni negatív kampány mellett ez is várható a választások előtt.

A műsorvezető ugyanakkor nem szerződik a TV2-höz.

hirdetés

A verseny célja díjazni azokat a kommunikációs megoldásokat, melyek támogatják és elősegítik, hogy egy vállalat termékét vagy szolgáltatását egy másik vállalatnak értékesítse. Nevezési határidő: szeptember 8.

Célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Nevezési határidő: 09.08.

Képzés marketingeseknek, akik tömegeket szeretnének megszólítani, de közvetlen, bizalmas formában, személyre szólóan. Enter!Digital a neoval szeptember 14-én.

hirdetés
hirdetés