hirdetés

A 25 legsikeresebb televíziós kreatívvezető

Bemutatjuk a 2018/19-es szezon legfontosabb tévés kreatívjait.

hirdetés

A teljes lista a Kreatív októberi számában jelent meg. A mostani cikkünkben az első 10 helyezettet mutatjuk be részletesen.

Hogyan állt össze a lista?

Kizárólag a 2018 augusztusa és 2019 júliusa között képernyőre került produkciók számítottak. Az egyes emberek helyezéseit az általuk készített produkciók üzleti és kreatíveredményei alapján határoztuk meg.

A legfontosabb üzleti sikert jelző mutató a produkció nézettsége volt. A nézettségi eredmények áttekintésekor az abszolút nézettségi eredményeket és a csatornaátlaghoz viszonyított értéket is néztük. A másik fontos üzleti szempont a produkció mérete volt. A kisebb gyártási költséggel futó műsorok kevesebbet értek, mint a nagyszabásúak.

Az értékelés további szempontjai a kreativitásra koncentráltak. Vizsgáltuk, hogy a produkciók teljesen újak voltak-e; ha nem újak, akkor az előző évadhoz képest mennyiben újultak meg. Azt is figyeltük, hogy az adott kreatívvezetőhöz kapcsolódó produkciók csak néhány hónapig voltak-e adásban, vagy akár az egész vizsgált időszakban láthattuk azokat.

Csak a tévétársaságok által megadott, műsoronként egy vagy két kreatívvezetőt vettük figyelembe, a többi stábtagot nem, ahogy azt sem, ha más produkciókon esetleg alacsonyabb titulusban dolgozott.

1. Kónya Gergely – RTL Magyarország (Főnök inkognitóban, Szenzációs Négyes, X-Faktor)

Kónya Gergely
Kónya Gergely

Kónya Gergely volt a kreatívfelelőse a késő tavasszal látható Főnök inkognitóban című műsornak, amely az RTL Klub késő esti műsorai közül az egyik legjobban hozott. Szintén hozzá tartozott a tavaly ősszel debütáló Szenzációs Négyes, amelynek a nézettsége hamar bedőlt. Verebély Marcell főszerkesztő mellett ő volt a kreatívproducere az 8. X-Faktornak is, mely mind a felvett adásokkal, mind a jelentősen megújított élőkkel az előző évekbeli sikereit is felül tudta múlni. A tehetségkutató volt 2018 legnézettebb műsora.

„Ez volt a negyedik X-Faktorom. Ez az a műsor, ami évről évre egyre több fiatalt ültet le a tévékészülékek elé, ami nagy szó a minden platformon tartalmat fogyasztó generációk esetében. Büszke vagyok arra, hogy a nyolcadik évadban is tudott újat mutatni, és most nem arra gondolok, hogy az egyik versenyző a mentorokhoz dobta a mikrofont, hanem az élő adások szabályrendszerének megújítására. Külön öröm, hogy idén más ország is a tavalyi magyar X-Faktor mintájára csinálja az élő show-it.”

2. Nyári Gábor – RTL Magyarország (Nyerő Páros, ValóVilág Powered By Big Brother)

Nyári Gábor
Nyári Gábor

Nyári Gábor volt a kreatívproducere a tavaly az RTL Klubra visszatérő Nyerő Párosnak. A második szezon az ősz legelején került képernyőre, és minden előzetes várakozásnál magasabb nézettséget ért el. Ez lett az elmúlt évek legsikeresebb napi szórakoztató műsora. Holhos Károly főszerkesztővel karöltve vitték a ValóVilágot. A novembertől februárig tartó 9. szezon ismét siker lett az RTLII-n.

„A VV számomra soha el nem múló szerelem. Mocskos, feslett, botrányos, de húsba vágóan őszinte. Imádjuk gyűlölni, aztán rácsodálkozni, hogy a filmművészetben talán Larry Clark az egyetlen, aki olyan közel hozta hozzánk a valóságot, mint a VV utolsó szériái. Ráadásul ez a műsor kitűnő terep kísérletező kedvű szerkesztőknek. A néha meglepően ravasz, máskor szórakoztatóan tökfej szereplőkkel közös alkotófolyam olyan élmény, ami visszaad valamit abból a kamaszos hevületből, amiért valamikor tévézni kezdtünk.”

3. Rubin Kristóf – RTL Magyarország (Cápák között, Gyertek át!, Survivor)

Rubin Kristóf
Rubin Kristóf

Rubin Kristóf kreatívproducerként Máté Kriszta producerrel együtt felelt a kora tavasszal hétfő esténként látható Cápák közöttért. A vadonatúj műsor az ebben az időszakban késő este látható produkciók közül az egyik legjobb nézettséget hozta. Sebestyén Balázs producerrel karöltve vitték a közel 4 hónapon át közepes nézettséggel képernyőre kerülő lévő Gyertek át!-ot is. Egyedüli kreatívproducere volt a tavalyi ősz közepén jelentkező Survivornek. A reality 4. évadát ugyan kevésbé nézték, mint egy évvel korábban, de így is viszonylag jó nézettséget szállított.

„Számomra szakmailag az elmúlt év volt a legkiemelkedőbb és talán a legsűrűbb is egész eddigi karrierem során. Olyan televíziós produkciókat tudtam irányítani, amelyeket szerettem, és amelyek műfajuk és tartalmuk tekintetében meglehetősen eltérőek voltak egymástól. Tavalyi projektjeim között volt a Survivor, a Nyerő Páros és a Gyertek át is, amelyek nagyon izgalmas szakmai kihívások voltak, mégis a Cápák közöttöt emelném ki, nemcsak sikere, hanem kreatív alkotói feladatának komplexitása miatt is.”

4. Losonczi László – TV2 Csoport/IKO (Exatlon Hungary, Ninja Warrior Hungary)

Losonczi László
Losonczi László

Losonczi László és Wágner Tamás voltak az Exatlon Hungary fő kreatívfelelősei. A januártól áprilisig jelentkező műsor az utolsó néhány hetet leszámítva erős nézettséget hozott. Egyes RTL-es műsorok számait megközelítette, és a csatorna legrégebben futó sorozatát sokszor meg is előzte. Horváth Csabával közösen vitték a Ninja Warrior Hungary tavaly ősszel látható második évadát. A műsort ugyan jóval kevesebben nézték, mint egy évvel korábban, de a TV2 akkori produkciói közül ez működött talán a legjobban.

„Egy külföldi forgatás nagy kihívás, de közben izgalmas, tele van kalanddal, ahogy feszültséggel is. Az Exatlon alatt mindenből jutott bőven, mégis imádtuk csinálni. Megtisztelő volt kiváló sportemberekkel együtt dolgozni, akiknek óriási respekt a teljesítményükért! És persze a stábnak, akik 99 napot forgattak egyhuzamban. Különleges marad ez a műsor számomra, mert egy új műfajt hoztunk Magyarországra. Valamiből az elsőt készíteni, az kicsit jobban »bizsergeti« az embert, főleg, ha sikeressé válik.”

5. Krigler Gábor – HBO Europe (Aranyélet)

Krigler Gábor
Krigler Gábor

Krigler Gábor volt a legdrágább magyar sorozat, az Aranyélet kreatív producere. A széria tavaly ősszel az utolsó, 3. évadával jelentkezett. Az új szezonon, ami ezúttal vidéken játszódott, ismét nagyot újítottak. Az HBO-n 8 héten át volt látható, míg az HBO GO-ra a magyar sorozatok közül elsőként a teljes etap egyszerre került fel. A produkció lezáró évada az HBO GO-n nagyon jól teljesített, a megtekintése az elmúlt időszakban a legnépszerűbb amerikai szériákkal vetekedett.

„Az Aranyélet három évadát elkészíteni egy életre meghatározó élmény volt. Mindannyian nehéz szívvel búcsúztunk a Miklósi famíliától, akik dolgoztunk a sorozaton. Sok tekintetben egy korszak végét jelentette ez a lezárás, amit azért jelentősen megkönnyített a zajos kritikai és nézői siker, illetve a tudat, hogy a munkánkkal utat nyitottunk a tévésorozatok reneszánszának itthon is.”

6. Hámori Barbara – ContentLab & Factory (Drága örökösök, Korhatáros szerelem)

Hámori Barbara
Hámori Barbara

Hámori Barbara showrunnerként felelt az első napi falus sorozatért, amelynek kedvéért egy kisebb falut is felépítettek. A Drága örökösök első évada januártól 4 hónapon keresztül volt képernyőn. Az első időszakban elképesztő sikert aratott, de később is végig jó maradt a nézettsége. Szintén hozzá tartozott a Korhatáros szerelem 2. etapja. A tavaly ősszel képernyőn lévő epizódok azonban egyre rosszabb számokat hoztak.

„Ha valaki két éve azt mondja nekem, hogy a Feleségek luxuskivitelben, vagy éppen a Korhatáros szerelem produceri munkái után az igazi szerelmem egy falusi napi telenovella lesz, akkor kiröhögöm. Valahogy pont úgy vagyok én a Drága örökösökkel, mint Tibi az örökséggel: minél tovább foglalkozom vele, annál inkább a bolondja leszek. Hálás vagyok a sorsnak, az RTL Klubnak, a nézőknek és az alkotótársaimnak, a színészeknek és a családomnak, hogy egy ilyen szerelemprojektben élhetek lassan egy éve.”

7. Horváth Csaba – TV2 Csoport/IKO (Bezár a bazár!, Ninja Warrior Hungary)

Horváth Csaba
Horváth Csaba

Horváth Csaba egyedüli kreatívproducere volt a tavasz második felében és nyár elején jelentkező Bezár a bazár!-nak. A műsor második évada egyre magasabb nézettséget produkált, és ugyan az RTL magazinjával nem bírt, de a közös sávban gyakran megelőzte az RTL gasztrorealityjét. Sőt egy ideig még a műsor ismétlései is taroltak. Losonczi Lászlóval karöltve feleltek a tavaly őszi Ninja Warrior Hungaryért. A vetélkedő második évada szintén hétfőnként jelentkezett. Kevesebben követték, mint korábban, de a TV2 akkori helyzetéhez képest még mindig jól ment.

„A Bezár a bazár második évada igazi jutalomjáték volt minden alkotó számára. Egy sikeres formátumot kellett megújítani, a nézők számára továbbra is érdekessé, izgalmassá tenni, megtartva azokat az elemeket, amelyek miatt sokan várták a gameshow visszatérését. Örülök, hogy a készítők – köztük a kiváló műsorvezető páros, Majka és Tilla – lelkes munkájának eredményeként a műsor – egy rendkívül erős szezonban – a heti nézettségi toplista élére is felkerült.”

8. Wágner Tamás – TV2 Csoport/IKO (Exatlon Hungary, Mit tenne a gyereked?, Sztárban Sztár)

Wágner Tamás
Wágner Tamás

Wágner Tamás Losonczi Lászlóval felelt az Exatlon Hungary-ért. Az év harmadik napjától közel 4 hónapon keresztül hétköznap esténként látható sportvetélkedő szinte végig kiváló nézettséget hozott. Még akkor is jól futott, amikor extrahosszú, időnként bruttó két és fél órán át is képernyőn volt. A nevéhez fűződik az ősszel szerdánként és csütörtökönként jelentkező Mit tenne a gyerekedet?, amely hamar elhasalt. Ezenkívül Németh Ádámmal közösen feleltek a tavaly év végén látható Sztárban sztárért, ami közepes nézettséget hozott.

„Az Exatlon nemzetközi stábjával dolgozni Dominikán és Isztambulban igazán nagy kihívás volt. Ráadásul egy sportverseny közvetítését realityvel vegyíteni úttörő próbálkozásnak tűnt. Gyakorlatilag egy új műfajt kellett megtanulnunk mindannyiunknak. Palik László ikonikus jelenléte, a Bajnokok és Kihívók hónapokon át tartó versengése, az egzotikus helyszín mindennapjai izgalmas elegyet alakítottak. Az Exatlon Hungary minden nehézsége ellenére – vagy éppen azért ­– felejthetetlen élmény számomra.”

9–10. (holtversenyben) Bagi Márta – Solaz Media (A Konyhafőnök, A Konyhafőnök VIP)

Bagi Márta
Bagi Márta

Bagi Márta Varga Ritával voltak a kreatívproducerei A Konyhafőnök mindkét változatának. Az ősz végén jelentkező VIP-évad jelentős megújításon esett keresztül. A műsor végül kimagasló nézettséget hozott. A késő tavaszi civiles szezont ugyan sokszor megelőzte a TV2 bazára, de valójában hozta a korábbi, jó számait.

„Minden sikeres műsor titka a megújulás. A Konyhafőnökkel is így van. Hiába sikeres évről évre, mindig úgy kell nekiindulni a következőnek, mintha az első lenne. Ugyanazzal a lendülettel, lelkesedéssel és szorongással, hogy jó legyen. Ha ez nem így működne, akkor nem sikerülne. A nézettségi adatokból pedig azt látjuk: a megújulás a közönséget is újra és újra beszippantja a képernyő elé. Műsorkészítőként ennél jobb visszaigazolást nem kaphat az alkotóstáb.”

9–10. (holtversenyben) Varga Rita – RTL Magyarország (A Konyhafőnök, A Konyhafőnök VIP)

Varga Rita
Varga Rita

Varga Rita Bagi Mártával karöltve felelt a novembertől képernyőre kerül A Konyhafőnök VIP-ért. A műsor teljesen megújult, ami meghozta a gyümölcsét, szárnyaló nézettséget produkált. Szintén együtt vitték a tavasz második felében látható A Konyhafőnököt. A gasztroreality ugyan időnként nem bírt az ellene menő TV2-s vetélkedővel, de egy nagyon erős időszakban jó számokat tudott produkálni.

„A Konyhafőnök már az életem szerves része. Többször is elnyertük a nézők által legkedveltebb műsor címet, de hozzájuk hasonlóan mi, az alkotók is nagyon szeretjük ezt a formátumot. Örülök a töretlen nézettségnek, és remélem, a nézők továbbra is annyira fogják kedvelni, mint amennyire mi, a készítők szeretjük.”

A további 15 szakember a alistán ábécésorrendben:

 • Borbás Marcsi – StratComm (Borbás Marcsi szakácskönyve, Gasztroangyal)
 • Felhős György – TV2 Csoport (Jóban Rosszban)
 • Galló Krisztina – Sony Pictures Television Networks (Ide süss!)
 • Kapitány Iván – ContentLab & Factory (A mi kis falunk)
 • Kapitány-Diószegi Judit – ContentLab & Factory (A mi kis falunk)
 • Kovács Dániel Richárd – RTL Magyarország (A Tanár)
 • Máté Kriszta – Magyar Film és Média Akadémia (Cápák között, Volt egyszer egy Vadkelet – Emir Kusturicával)
 • Móré Annamária – szabadúszó (200 első randi)
 • Németh Ádám – TV2 Csoport (Csak show és más semmi, Sztárban Sztár)
 • Prukner Brigitta – Sony Pictures Television Networks (Észbontók, Kérdező)
 • Radnai Péter – AMC Networks International (DTK: Elviszlek magammal, Helló, tesó!, NőComment!, Volt egyszer egy Vadkelet – Emir Kusturicával, Tesztbeszéd)
 • Selmeczi Viktória – Attention Production (Éjjel-Nappal Budapest)
 • Szerencsés Gabriella – Ufa Magyarország (Barátok közt)
 • Temesvári Marietta – (200 első randi)
 • Verebély Marcell – RTL Magyarország (X-Faktor)

A lista összeállítói: Bicsérdi Ádám, Kenderessy Szabolcs, Román Balázs
Szöveg: Kenderessy Szabolcs

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!