hirdetés
hirdetés
hirdetés

15 feledhetetlen falusi sütemény és a Lupa-tavi riviéra

Breaking, breaking: a Lájkbajnokság rangsorában látható cikkek alapján júliusban nyár volt. Nem a FINA-sikerekre voltunk a legjobban kíváncsiak, és a közélet a legnagyobb melegben még kevésbé érdekel minket. Az élboly maradt, de nagy előtörők is voltak – nagy hanyatlók kevesebben.

hirdetés

Májusban debütált a Lájkbajnokság, amelyben a bécsi Storyclash-sel közösen azt monitorozzuk és rangsoroljuk szorgos kis robotjainkkal, melyik magyar hír-, magazin- és propagandaoldal hogyan hasít a közösségi oldalakon. Most mutatjuk, mi történt eszerint júliusban az online térben.

A felső táblában ezúttal is az oldalak összesített havi teljesítménye látszik, az alsóban pedig az, hogy az egyes cikkeket hányan lájkolták vagy ajánlották. Az adatokra húzva az egeret még több adat jön fel.

Az elmúlt három hónap tanulsága, hogy az első hat hely nagyon beragadt, egy-egy helycsere van csak benne a történetben, például, hogy Index visszavette az elsőségét a 24.hu-tól, a Nemzeti Sport pedig a maga negyedik helyét a HVG-től. A Blikk fixen hatodik.

A Nemzeti Sport törhetett volna feljebb is, gondolhatnánk, hogy a vizes vb miatt többeket hozott lázba a sport, de ez nem így történt. És ez nemcsak a Nemzeti Sport kihagyott ötméterese, hanem valahol az egész világbajnokságé is, hiszen más orgánum se jutott be finás anyaggal a legjobb húszba. Más sportos cikkel viszont be lehetett kerülni: az, hogy a kardozó Szatmári András világbajnok lett, több 33 ezer interakciót ért el az Indexen, gyanús, hogy a címe miatt. Úgy tűnik, a meglepetéseket jobban szeretjük.

Tovább haladva a médiumok rangsorában, a receptes oldalak nyáron is érdekesek, míg 14 helyet előreugorva a lista előkelő 11. helyén landolt a Caféblog. A Centrál blogrendszere sikerét négy időtlen cikkel érte el, van ebben óvodai jeleket elemző (a horoszkóp egy új irányának tűnik), a retró szlenget felelevenítő és férfias tárgyakat listázó is.

A közéleti oldalak jellemzően néhány helyezést mozogtak. A hirado.hu talán a FINA-nak (azaz arról készített összefoglalóinak) is köszönheti, hogy nagyobbat (ötöt) lépett előre, a Ripost pedig ugyanennyivel csúszott lejjebb. Nagyobb cipője volt még a Propellernek is: a hírgyűjtő oldal egy hónap távollét után, 11-et ugorva újra benne van a top 30-ban, most épp 25.

Ahogy eddig is, a hőségriadóban sem kerestük veszettül a közéleti tartalmakat a neten, egyedül az Orbán Viktort kifütyölő tusványosi nő került fel a listára, a videó a 10. helyet szerezte meg. Az ország a BKK rendszerét (elvben etikusan) feltörő fiatal hekkerének elhurcolásán akadt még ki, emellett maradtak a szomorú halálhírek (a Linkin Park énekesének öngyilkossága és Schubert Éva színésznő halála).

Máskülönben optimisták is vagyunk, hiszen a sportsikerek mellett még nagyon örülünk annak, ha a rákot kemoterápia nélkül is meg lehet gyógyítani (a 3. legolvasottabb cikk a hónapban). De pozitívak (hadd ne mondjuk, büszkék) is, hogy fizikusaink nyertek Szingapúrban, a Fazekas diákjai Washingtonban és, hogy Szeged egy egész osztálynyi zsenit tud felmutatni (akiknek harmada külföldön tanul tovább). A listát is fiatalok zárják, a connected generáció megszólításán dolgozó Noizz.hu először tűnt fel a Lájkbajnokságon egy cikkel, amiben mi másról, mit a Facebookról esik szó.

 

Kandó Eszter
a szerző cikkei

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!