hirdetés
hirdetés
hirdetés

Zöld marketing - közhelyekbe fullad?

Jegesmedvék, olvadó jégtáblák és virágok – ezek a leggyakrabban használt szimbólumok a vállalatok „zöld” elkötelezettséget hirdető kampányaiban az Euro RSCG London elemzése szerint – írja a BrandRepublic. A zöld marketing még soha nem kapott akkora szerepet, mint manapság, a tanulmány viszont arra figyelmezet: a közhelyes szimbólumvilág alááshatja a kampányok hatékonyságát és hitelességét.
hirdetés
Az Euro RSCG elemzői szerint az öt leginkább agyonhasznált szimbólum a zöldkampányokban a jégtáblán sétáló jegesmedvék, virágok, játszó gyermekek, egzotikus állatfajok, végül kék ég zöld mezővel. Az ügynökség az utóbbi egy év több mint száz zöld kampányát nézte meg és elemezte abból a szempontból, hogy milyen szimbólumokat és képi világot használnak az ügy érdekében.

Tételesen felsorolva: a mindent elsöprő jegesmedve-szerepeltetésért az Ariel, a HSBC, a Philips és a Ben & Jerry felelős, a virágözönért a Toyota, a Volkswagen és az Ibuyeco.co.uk, míg a játszó gyerekek közhelyét a Philips, a B&Q és az Earthwatch használja előszeretettel.

Az egzotikus állatfajokra többek között a HSBC, az E.on és a GE esküszik, a kék ég, zöld mező koncepció pedig az E.on-on kívül a B&Q és az Anchor Butter zöld hirdetésein jelent meg többször.

Russ Lidstone, az Euro RSCG stratégiai vezérigazgatója az elcsépelt jelképek veszélyeire hívja fel a figyelmet. Mint mondta: a kutatás, majd később a fogyasztókkal elkészített interjúk eredményei azt mutatják, hogy a több vállalat által uniformizált módon használt szimbólumok érzéketlenné teszik a fogyasztókat a zöld kommunikáció mondanivalója iránt.

„A vásárló számára a hasonló képek a «zöld tengerbe» hullnak, melyek így egyáltalán nem érik el a kívánt hatást.”– fogalmazott Lidstone, hozzátéve: „a hasonló reklámnyelv állandósítja a zöld kommunikációt. Sok márkatulajdonos ok nélkül és értelmetlenül használja a témát, tovább erodálva ezzel az egyébként is közhelyes szimbólumvilágot.

Mint azt a BrandRepublic megjegyzi, maga az Euro RSCG sem fogja vissza magát, ha éppen zöld marketingről van szó. Az EDF Energy-nek készített, januárban indult kampány ötből hármat kipipál a leggyakoribb szimbólumok közül: a kreatívokon a jegesmedvés-jégtáblás motívumok mellett játszótéren játszó gyerekek és kék éggel társított zöld mezők is szerepelnek. Az „It's not easy being green”, azaz „Nem könnyű zöldnek lenni” című szpot egyébként más filmek részleteit hasznosítja újra, a felsoroltak mellett például egy Kennedy-beszéd részletét is.

A zöldkampányok terjedése a legutóbbi cannes-i reklámfesztivállal vált igazán dinamikussá: mint arról már tudósítottunk, a reklámipar egyik legjelentősebb szemléjén a zöld üzenet volt az egyik központi téma. „A segítségetekre van szükségünk” – e szavakkal szólította fel a globális reklámipar vezetőit a környezettudatosság kommunikációjában való részvételre Al Gore, az Egyesült Államok volt elnöke, azóta Nobel-békedíjat kapott aktivista.

„Ha egy hirdető és egy ügynökség kiáll a klímaváltozás megfékezése mellett, akkor számukra a jelenlegi válság egyben lehetőség is: a jó ügyért való küzdelem ugyanis növeli a brandek értékét, és egy cég alkalmazottainak lojalitását is” - fogalmazott a fesztiválépület nagytermében tartott beszédében Gore, de úgy látszik, üzenete nem csak a mennyiség növekedésével, hanem a minőség csökkenésével is járt.

Pedig a zöld üzenetek számos kreatív lehetőséget is rejthetnek magukban: jó példa lehet erre a valamivel Al Gore beszéde előtt outdoor Grand Prix-vel díjazott, napkollektorral kiegészített dél-afrikai óriásplakát a BBDO-tól, vagy a kimondottan a környezettudatos hirdetéseket és kommunikációt díjazó Green Awards nyertesei.

A Green Awards legutóbbi fődíját a Honda kapta a Racing Formula 1 kampányáért: a versenyautók szponzorációs helyein a szokásos logók helyett a Föld olyan képei kaptak helyet, melyet a környezettudatos életmód népszerűsítéséhez hozzájáruló egyéni adományozók pixelméretű neveiből formáltak meg.

Az Euro RSCG által is kipellengérezett közhelyek azonban Magyarországot sem kerülik el: Budapest utcáin jelenleg is látható a WWF Magyarország citylightja, amelyen egy olvadó jégtáblán sétáló jegesmedve szimbolizálja a környezet védelmének fontosságát.
Tófalvy Tamás, kultúrakutató, újságíró
a szerző cikkei

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés

kapcsolódó linkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

A több éves nagyvállalati HR vezetői tapasztalattal rendelkező Kárpáti Diána 2019 májusától a cégcsoport tagja.

A győztesek mámorától egészen Galactic Jackson szettjéig dokumentáltuk az eseményeket.

A hírek szerint több ezer szellemi munkát végző alkalmazottat küldenek el a cégtől a közeljövőben.

A Property Market meghívásos tenderén három ügynökség indult, a két körös kiválasztási folyamat végén pedig a Black Page Consulting nyert.

Mint kiderült, a kiadóvállalat fiókjait azért zárolta a Facebook mert egyikük megsértette a reklámszabályzatot.

hirdetés

A Magyar Instagram Körkép 4.0 kutatás eredményeinek és az Instagram legfrissebb híreinek ismertetése. Az aktuális globális és hazai trendek és érdekességek (fun fact-ek) bemutatása, mindezt az adatvezérelt marketing gondolkodás, az adatvizualizáció eszköztárának demonstrálása mellett.

Nyerő SSC people-management stratégiák. Fluktuációcsökkentő minikonferencia június 7-én.

A versenyre nevezhető bármely olyan mozgóképes alkotás, amely 2018.01.01. és 2019. 05.24. között bármilyen online, illetve mobileszköz-alapú felületen került elsődlegesen publikálásra. Nevezési határidő: május 24.

Idén is Sales&Pszichológia konferencia. Foglald le helyed most! 2019.05.28.

Gyakorlatorientált tréning az INTREN szakmai támogatásával a Google Ads kampány létrehozásának és optimalizálásának technikájáról és trükkjeiről, egészen a kezdő lépésektől. május 31., 08.30 - 14.00

Egyre több az aktív, fizetőképes ötvenes és hatvanas fogyasztó - a te célcsoportodban is. Elmondjuk, hogyan kommunikálj velük, nekik!

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop június 6-án, limitált létszámmal.

Burnout - Ismerd fel, ismerd meg és lábalj ki belőle Csatlós Csillával június 12-én!

Leendő ügyfeled már nálad van – csak észre kell venned! Az adatvezérelt marketing lehetőségei és kihívásai. Hogyan szerezz új ügyfeleket digitális marketinggel, hogyan tartsd meg a régieket? Weboldal-monitoring, tartalommarketing, email-marketing június 12-én.

Egy laza szakmai délután szuper előadásokkal, influencer best practice-ekkel és borkóstolással! Ráadásul igazi influencereket is kérdezhettek majd!

A Pont Itt gasztro/szállás/utazás szaklap idén is meghirdeti a hazai Horeca-szakma körében legrangosabb, leglátványosabb design versenyét, a ma már igazi nemzetközi brandnek számító Gastro&Hotel Design Award-ot. Nevezési határidő: július 5.

hirdetés
hirdetés