hirdetés
hirdetés
hirdetés

EU - csökkenteni kell a roaming SMS-ek árát

Az Európai Unióban (EU) évente mintegy 2,5 milliárd SMS-t küldenek a felhasználók roamingolás közben, ezek az üzenetek pedig sok esetben tízszer annyiba kerülnek, mint a belföldön küldöttek – hangzott el egy brüsszeli sajtótájékoztatón, ahol azt is bejelentették, hogy várhatóan még az idén a felére fog csökkenni a roaming SMS-ek ára.
hirdetés
Viviane Reding EU biztos és Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) és az európai hírközlési szabályozó hatóságok csoportja (European Regulators Group – ERG) elnöke közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy várhatóan még az idén a felére csökken az unióban a roaming környezetben küldött rövid szöveges üzenetek ára.

Az ERG szerint indokolt és szükséges a roaming SMS-ek árának kis- és nagykereskedelmi szabályozásának bevezetése. Pataki Dániel elmondta, hogy a kiskereskedelmi árnak a nettó 11-15 eurócentes (25-35 forint) sávban kell lennie, miközben az üzenetek az ERG adatai szerint tavaly október és idén március között átlagosan nettó 29 eurócentbe (70 forint)  kerültek.

A bizottság hamarosan az Európai Parlament és a Tanács elé terjeszti a roamingolás közben küldött SMS-ek árának csökkentéséről szóló javaslatát. Viviane Reding szerint jövő év július elsejéig életbe lép a valamennyi uniós szolgáltatót árcsökkentésre kötelező szabályozás.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy az unióban évente mintegy 2,5 milliárd SMS-t küldenek a felhasználók roamingolás közben. Ezek az üzenetek pedig sok esetben tízszer annyiba kerülnek, mint a belföldön küldöttek, ez pedig nem szolgálja sem a fogyasztók, sem pedig az unió érdekeit - mondta Viviane Reding.

Az NHH szerint a magyarországi szolgáltatók roaming SMS árai az uniós átlag közelében vannak: az első negyedévben átlagosan nettó 29,6 eurócentbe kerültek. Ez azt jelenti, hogy a magyar telekommunikációs cégek romaing SMS-ei minimum kétszer, de esetenként tízszer drágábbak a belföldi SMS-eknél.

A hangforgalom kis- és nagykereskedelmi árát szabályozó uniós roaming-rendelet előző év júniusában lépett életbe. A szabályozás hatására már a tavalyi nyár végére jelentősen - 25-50 százalékkal - csökkent a beszédcélú roaming hívások ára. Az előírásokat a szolgáltatók betartották, de az ERG javaslata szerint az eredetileg három évre hozott rendelkezést hosszabb távon fenn kell tartani, mert a piacon a korábbi várakozásokkal ellentétben nem alakult ki árverseny a szolgáltatók között.

Az ERG a hang- és az SMS-roaming szabályozása mellett egyelőre nem javasolja a mobilinternetezés árának szabályozását, ugyanakkor további díjcsökkenést lát szükségesnek ahhoz, hogy később se kelljen szabályozni. A szervezet szerint a piacon új szolgáltatásnak számító mobilinternet és így az adatroaming elterjedését egy esetlegesen túl erős szabályozás akár károsan is befolyásolhatná. Ugyanakkor az európai szabályozó hatóságok azt javasolják, hogy a szolgáltatók tegyék a tarifákat átláthatóvá, és teremtsék meg a közel valós idejű forgalom-ellenőrzés lehetőségét.

Az EU-ban 2007 második negyedéve és 2008 első negyedéve között 5,9-ről 3,6 euró/MB-ra (1370 forintról 835 forint/MB-ra) csökkent a kiskereskedelmi adatroaming átlagos díja, de a csökkenés mértéke országonként nagyon eltérő. Magyarországon ugyanebben az időszakban az átlagos díj 6,9 euró/MB-ről 5,8 euró/MB-ra (1600 forintról 1345 forint/MB-ra) csökkent.
(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Bejelentették: várható az új arculat és a b2b-profil további erősítése is 2020-ban.

Úgy volt, hogy nem lesz hivatalos mörcs karácsonyra, de aztán észhet tért a cég.

Az árnyalat hivatalosan persze nem a kólásdobozról kapta a nevét, hanem nemes egyszerűséggel „klasszikus kéknek” hívják.

Robert De Niro saját gyűjteményének darabjait is felajálotta a könyvhöz.

A fenntarthatóság jegyében állt össze a két nagy múltú amerikai vállalat.

15 küldőpiac 15 percben. A Pont Itt és a Turizmus Online szakmai rendezvénye Dátum: január 31.

hirdetés
hirdetés