A Blikk vitathatatlanul mindig az olvasók oldalán állt

A Blikk immár negyedszázados története során számos ismert médiaszemélyiség, híresség gyarapította a lap szerzőinek táborát. Mostani cikkünkben három ilyen egykori sztárszerző - Gálvölgyi János, Frei Tamás és Bárdos András - mesél emlékeiről és kapcsolatáról a legnépszerűbb, legolvasottabb magyar napilappal. Frei Tamás szerint a Blikk vitathatatlanul mindig az olvasók oldalán állt, Gálvölgyi János a mai napig rendszeresen tájékozódik a lapból, Bárdos András pedig máig a szabadságot látja benne. (X)

hirdetés

Bárdos András

Bárdos András
Bárdos András
Amikor felhívtak a Blikktől – Bajkó Panka, régi jó barát –, hogy az évfordulón laudáljam a lapot, ugyanazt a furcsa öröm-félét éreztem, mint amikor a második főszerkesztő, Ligeti Nagy Tamás hívott fel, annak – minek is? – idején. Persze nem magamnak örültem, meg nem is a szerepnek, hanem a Blikknek. Mert az újság megjelenése akkor valahogy a szabadságot jelentette. Egy maréknyi szabadságot.

Hogy már van útlevelem és nincsenek benne „ablakok”, hogy nincs már valutakeret, mert a forint „konvertibilis” (ennek örültünk mi akkor nagyon), hogy megjelent a pesti boltokban az epres joghurt, többféle is, nem kell érte Bécsbe utazni, hogy jön a mobil és nem fogunk már telefont „igényelni” és várni tizenöt évet, hogy megkapjuk.

Ünnepeltem, hogy szabadok vagyunk és soha többé nem lesz ez már másként.

Ezt jelentette akkor a Blikk, az első lapszám, az első borítók, az izgalmas tördelés, az érdekes képek, az egész világlátás. Európa, szabadság.

25 év eltelt.

A Blikk itt van és milyen jó, hogy itt van. Mert ez az újság – bár sokban változott – ma is egy maréknyi szabadság. És – igen, igen, igen, meg ne inogjatok! – olykor egy ökölnyi. Olykor simiz, olykor paskol, olykor üt.

Isten éltesse a Blikket még 25 évig, és azután is, nagyon soká!

 

Frei Tamás

Blikk vagy Blick. Nekem évekig a „c” és a „k” betű differenciája jutott eszembe, amikor megláttam valamelyik budapesti újságos kioszkban a svájci Blick magyar verzióját. Volt szerencsém anno (belegondolni is ijesztő, hogy már negyedszázad eltelt azóta...), a kilencvenes évek elején eljutni Svájcba. Tanulni és dolgozni. Vagyis a magyar Blikk indulásakor én a többségnél kicsit jobban sejtettem, hogy mi is közeleg.

Nevetőjelet kellene idetennem, azt hiszem. Sejtettem... Hát igen, volt azért itt konfliktus, hepehupás út és döccenések, főleg az indulás utáni években, hogy miképpen is van ez Magyarországon? Hogy az így vagy úgy ismerté vált emberek privát szférája meddig is terjed? Mit adnak oda magukból, mit árulnak el, hogy ez a megzabolázhatatlan, állandóan éhes papír-vadállat, a bulvár, ami minden nap fel akar falni, vagy prédának odadobni valakit a közönség elé, jóllakjon.

Emlékeim szerint nem nagyon értettünk egyet a határvonalakban. A kezdeti lelkesedésem gyorsan elmúlt, bezárkóztam és ezért sokszor bántottak. De nem vettem zokon, mert én választottam. Tehettem volna másképp is, csak rajtam állt. Más jobban árulta magát, többet adott és ezért többet is kapott.

A bulvárban valószínűleg épp ezért az a legizgalmasabb, ami a színfalak mögött történik. Nekem, egykori újságírónak mindenképp! Az alkuk, megállapodások és csereberék. Ki mit ad és kap.

De a Blikk, ez vitathatatlan, mindig az olvasók oldalán állt. Őket szolgálta, és egy idő után (ahogy a világmédia is fejlődött) már mindennel foglalkozott, ami az embereket, a magyarokat érinti és érdekli. Legfeljebb a témán bulvárosabb volt a „fogás”. De ott volt és van a lap hasábjain minden, ami számít, speciális, blikkes szemüvegen keresztül.

Manapság a magyar médiában mindez mély főhajtást érdemel!

Gratulálok a 25 évhez! Komoly teljesítmény!

Frei Tamás
Frei Tamás

 

Gálvölgyi János

Gálvölgyi János
Gálvölgyi János
Minek palástolnám? Jó szívvel emlékszem vissza azokra az időkre, amikor még írtam az újságba. Bizony, a kezdeti időszakban hetente fejtettem ki a véleményem, írtam azokról dolgokról, amik éppen izgattak, foglalkoztattak. Szerettem csinálni, hozzátartozott az életemhez.

Egyébként most is itt van éppen előttem a lap, nyugodtan elárulhatom, hogy gyakran forgatom. Már csak azért is, mert én nem használom az internetet, nem hiszek benne. Nekem fontos, hogy a kezembe vegyem a dolgokat, érezzem, tapintsam. Mint egy „régimódi” újságot.

Tartom magam ahhoz a régi álláspontomhoz, hogy az embernek tudnia kell, hogy hol él és kikkel, a Blikk pedig ad erről egyfajta lenyomatot. A bulvár része persze sokszor megmosolyogtat vagy elképeszt, már csak azért is, mert bevallom, nem minden esetben ismerem a cikkek főszereplőit. Ilyenkor somolyogva mondom magamban: biztos nagyon fontos emberekről van szó, ha ennyit írtak róluk.

De mint említettem, pontosan ezek a dolgok is már az életünk részei. Így egyáltalán nem árt, ha az embernek van valamilyen ismerete róla.

Akár egy bulvárlapon keresztül!

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

A kutatócég a közösségi médiás események, vásárlói vélemények feltérképezésében segít.

Az egyszázalékos kampány „Együtt lehetséges!" szlogen alatt fut

Július 15-ig várják a nevezéseket. Négy új kategóriát is indítanak.

Autós, bokszos, hír- és műkereskedő portál is a sales house-hoz került.

Tenderen választották ki őket a borshow szervezői.

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra március 22-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

JobXperience – HR konferencia a még jobb hangulatú munkahelyekért. Időpont: Április 02. 09:00

Konferencia az influencerek helyes bevetéséről, velük való gyümölcsöző kapcsolat kialakításáról, konzekvens imázsépítésről, hatékony eladásösztönzésről, saját tartalmak gyártásáról, külföldiek adaptálásáról április 4-én!

A CMA nevezései között ismét keressük az elmúlt év legjobb tartalomalapú marketingmegoldásait! Új versenyünkre, az Influra az elmúlt két év legjobb, influencerek bevonásával készített marketing-, PR- és kommunikációs kampányait és aktivitásait várjuk. Nevezési határidő: április 11.

Idei kétnapos konferenciánk fókuszában a fogyasztó lesz. Dátum: 2019.04.25-16. Helyszín: Avalon Resort&SPA, Miskolc